Kézműves élelmiszerek fesztiválja

Kézműves élelmiszerek fesztiválja

A kézműves élelmiszerek fesztiválja, a DEGUSTORIUM 2024 érkezik a Duna menti régióba.

A kivételes esemény, amely a minőségi kézműves élelmiszereknek szenteli magát, és ünnepli azokat, akik a természethez hű módon állítják elő termékeiket, ötödik évében Karvára (Kravany nad Dunajom) érkezik. Már 2024. május 25-én, szombaton e 700 lakosú falu több tucat családi gazdaságot, manufaktúrát, szőlőtermelőket és borászokat, minőségi élelmiszerek szakosodott importőreit, környezetvédőket, táplálkozási szakembereket és szakácsokat lát vendégül, akik a kézműves élelmiszerek fesztiváljának – DEGUSTORIUM 2024 – közvetlen szereplői lesznek. 10:00 és 19:00 óra között minden érzékszervével ízlelheti a jó ételeket: hallgathat inspiráló előadásokat, kóstolhat ételeket és italokat, kipróbálhatja az érzékszerves workshopokat és élvezheti a hangulatot.

„A hagyományos kézműves ételek kulturális identitásunk részét alkotják, és dominálniuk kell az ünnepi és a hétköznapi napjainkban egyaránt. A földművelőket, a családi gazdaságokat, a fenntarthatóan művelt földeket és a kézműves termelőket támogatni kell, és a hagyományos termelési módot, amely kulturális örökségünk része, védeni és előnyben kell részesíteni” – mondja Petra Molnárová, aki a Slow FoodÒ Pressburg polgári társulás vezetője, és hozzáfűzi: „Négy évvel ezelőtt ezért született meg bennünk ez az ötlet, hogy létrehozzunk egy olyan fesztivált, amely egy napra hiteles találkozóhellyé, a felfedezés helyévé válik, és összehozza a minőségi élelmiszerek termelőit és azokat, akik bármilyen módon kapcsolódnak az előállításukhoz, a fogyasztókkal, akik számára a minőség az elsődleges prioritás.”. A DEGUSTORIUM kiváló lehetőség a minőségi termékek és a történetükhöz kapcsolódó kivételes, inspiráló emberek bemutatására. 

Nem véletlen, hogy a mostani évad helyszíne a Karvai Duna-korzó területe lesz. Az együttműködés a Slow FoodÒ Pressburg, a helyi önkormányzat, különösen Gabriel Duka polgármesterrel, a környékbeli gazdákkal és manufaktúrákkal egy évvel ezelőtt kezdődött. „Már az első találkozón a polgármesterrel tudtam, hogy mindannyian, a Slow FoodÒ Pressburg, az önkormányzat és mi, gazdák egy húron pendülünk, és hogy ez egy jó együttműködés lesz” – emlékezett vissza Pavol Bottka, aki már a 4. generációként gazdálkodik, immár bioüzemmódban, családi gazdaságában, Karván (Kravany nad Dunajom). És nem tévedett. 2024. május 25-én, szombaton a fenséges Duna mellett fekvő gyönyörű Duna-korzó ad otthont ennek az egyedülálló eseménynek, a kézműves ételek fesztiváljának, amely e találó nevet viseli: DEGUSTORIUM. Karva (Kravany nad Dunajom) önkormányzata társszervezőként mutatkozik be, a helyi Mi PIACUNK Karva (Náš TRH Karva) pedig sorozatban a tizedik piacát ünnepli, csatlakozva a Slow FoodÒ Föld Piacainak nemzetközi közösségéhez.

A látogatók a jó ételek és italok mellett egy igazán gazdag kísérőprogramot is élvezhetnek: Már most jelentkezhetnek olyan neves szakértőkkel tartott előadásokra, mint Silvia Horecká, az Ételterápia projekt szerzője vagy Sütő Zsolt a Strekov 1075 borászatból; a nap folyamán ismert séfek jelenlétét élvezhetik, mint Jožko Breza a Gašperi Malomból, Roman Borovský Semillon-ból, vagy Pali Sekerka a párizsi Ze Kitchen Galerie Michelin étterem egykori séfje, akik előbb egy beszélgetés keretében mutatkoznak be, majd élőben fognak főzni. Érdekesek lesznek a nemzetközileg összeállított beszélgetések nem csak az ehető témákról. Úgy döntöttünk, hogy egy fiatal népszerű színészre, a kassai születésű Tóth Károlyra bízzuk a moderálást, aki úgy érzi magát a szlovák-magyar közegben, mint hal a vízben. Szlovákiai, magyarországi, olaszországi és németországi gazdákat, kézműves termelőket, séfeket fog kikérdezni, és mivel fontos számunkra, hogy a látogatók a lehető legteljesebben és minden érzékszervükkel élvezhessék a fesztivál napját, a közönség kényelmének javítása érdekében szinkrontolmácsolást is biztosítottunk.

„A látogatóknak érdemes egy rövid böjtöt tartaniuk az elkövetkező napokban, felkelteniük a kíváncsiságukat, de mindenekelőtt aktiválniuk kell minden érzékszervüket, hogy az idei Degustoriumot a lehető legteljesebben élvezhessék, és minél több élményt vigyenek el magukkal” – tanácsolja Petra Molnárová a Slow FoodÒ Pressburgtól.

További információ a FB-on: https://www.facebook.com/Degustorium és a https://www.degustorium.sk

A SLOW FOOD MOZGALOMRÓL

A Slow FoodÒ egy globális mozgalom, amely a kisbirtokos gazdálkodók és kézműves élelmiszertermelők megsegítésére jött létre. Saját szemléletével és helyi egyesületeken keresztül igyekszik megőrizni és megvédeni a kulturális örökséget, a hagyományokat és a biodiverzitást. A Slow Food mozgalom a 80-as években alakult Olaszországban reakcióként a globalizáció, a gyorséttermek és az egyre gyorsuló élettempó terjedésére, amely jelentősen hozzájárult a helyi kulináris hagyományok fokozatos eltűnéséhez, valamint ahhoz, hogy az emberek érdeklődése eltűnt az iránt, hogy mit esznek és honnan származik az ételük. A „jó, tiszta, tisztességes” mottó jegyében terjesztik a minőségi élelmiszerekkel kapcsolatos tudatosságot az egész világon. Szlovákiában ezeket a tevékenységeket a Slow FoodÒ Pressburg helyi egyesület fedezi.

A Slow FoodÒ Pressburg-ról

2012 óta büszke részese a erőteljes globális Slow FoodÒ mozgalomnak. A küldetésük az, hogy a jó ételek örömét összekapcsolják a helyi közösségek valamint a környezet iránti felelősséggel. Kiállnak a biodiverzitás védelméért, az élelmiszertermelést szabályozó rendszer tudatosításáért, valamint a kulturális identitásunk alapvető részét képező kulináris örökség és hagyományok megőrzéséért. Saját tevékenységükön keresztül összekötik a kézműves élelmiszertermelőket azokkal, akiknek fontos, hogy mit esznek, és hajlandóak tisztességesen megbecsülni a minőséget. Kezdeményezték a Náš TRHÒ kommunikációs platform létrehozását a piacszervezők számára, hogy megosszák egymással tapasztalataikat, új inspirációkat és kölcsönös segítséget nyújtsanak a kistermelők, családi gazdaságok és manufaktúrák számára piacok formájában tisztességes értékesítési lehetőségek létrehozásában. Ők a kézműves ételek fesztiváljának, a Degustoriumnak a szervezői.

Az 5. Kézműves Élelmiszerek Fesztiválja, DEGUSTORIUM 2024 PROGRAMJA

DEGUSTORIUM színpad

Érdekes, tolmácsolt beszélgetések különböző országokból származó inspiráló emberekkel, ínycsiklandó témákról, amelyek vonzóak lesznek kicsiknek és nagyoknak egyaránt / műsorvezető: Karol Tóth.

10:00 Megnyitó ünnepség

10:15 BESZÉLGETÉS „Természethű koncepciók”

Vanda Molnar, a természetes borok nagykövete, a Platz doch! élményétterem slow food koncepciójának szerzője Berlinben

Jozef Breza, a Gašperov Mlyn élményétterem séfje, Batizfalva (Batizovce).

Roman Borovský, a Verebélyi (Vráble) Semillon élményétterem séfje.

Pavol Sekerka, a párizsi Ze Kitchen Galerie étterem korábbi séfje, aki Szlovákia különböző részein egyedülálló koncepciójú workshopokon főz, alkot és együttműködik a termelőkkel.

11:00 A „Mesék egy éhes hasról” című gyermekkönyv keresztelője.

Zuzana Sotáková, a mese szerzője

Anetta Vaculíková, a receptek készítője

Jozef Gľaba, az illusztrációk rajzmestere

A könyvet bemutatja Pavol Sekerka séf.

12:00 BESZÉLGETÉS „Mi különbség van liszt és liszt között?”

Fausto Marino, Mulino Marino, Cossano Belbo, Piemonte, Olaszország

Bálint Dankó, Csoroszlya gazdaság, Szár, Magyarország

Maroš Novák, Gazdovstvo Nonko, Bát

12:45 BESZÉLGETÉS „Szociálisan, tisztességesen, a közösségeket tiszteletben tartva”

Martina Matejickova, KakawCo+, Pozsony

Alojz „Ali” Macsai, Integra Alapítvány, Pozsony

Róbert Žáček, YOGY fűszerek, Galánta

Peter Wetzler, Lokálžrawetz, blogger, Pozsony

14:30 BESZÉLGETÉS „A vidék valódi értéke”

Nagy Júlia, desztinációfejlesztési szakértő, Inno Time Hungary, Bükkszék,Magyarország

Duka Gábor, Karva polgármestere

Roman Koutek, gazdálkodó, Sedlák z Hané gazdaság, Topolany – Olomouc, Cseh Köztársaság

Pém Bálint, gazdálkodó, PEMAK, Pat

15:30 BESZÉLGETÉS „Belevaló vállalkozó – NŐK”

Rosa Nicoli, Salumificio Peveri Carlo, Alseno, Olaszország

Iva Junková, Junek farm, Lázně Bohdaneč, Cseh Köztársaság

Anna Felixová, U Felixov gazdaság, Felsőlegénd

Jana Pémová, Melissa és Pemak, Pat

16:15 ZÁRÓBESZÉD „Lassan járj tovább érsz”

Raffaella Castagna, CASTAGNA Formaggi, Ornavasso, Piemonte, Olaszország

Marcela Nemcová, Na háji gazdaság, Alsóbaka

Petra Molnárová, Slow Food Pressburg, Pozsony

SLOW FOOD terület

Kóstolók / Élő főzés + kóstolók borpárosítással / Érzékszervi játékok / Interaktívan az ételekről / Személyes beszélgetések lehetősége / Inspiráló projektek megismerése

Slow Food Pressburg – aktív részese a globális mozgalomnak a jó, tiszta és tisztességes élelmiszerekért mindenki számára.

YEME teljesízű élelmiszerek – modern ételek a hagyományos ízek jegyében, olasz vendégek és saját kézműves termékek kóstolója

BROZ/Élő táj – a tájra pozitív hatást gyakorló gazdálkodás látható példáinak bemutatása, amelyek közül az egyik a Libichavai Bio Dinamikus Farm.

Igazán egészséges iskolák – nem csak az egészséges iskolai étkezésről

Párkányi egyesített magániskola – kivételes szakácsokkal – Jozef Breza / Gašperov Mlyn – Batizfalva (Batizovce), Roman Borovský / Semillon – Verebély (Vráble), Pavol Sekerka együttműködve létrehoz egy élő pop up főzőhelyet, amelyhez természetes borok párosítása társul a borszakaszról, amelyekről Vanda Molnar (platz doch! & wein doch; Berlin) gondoskodik.

A WWF Szlovákia (World Wide Fund for Nature) érdekes, természet témájú tevékenységekkel érkezik a fesztiválra, különösen a gyermek látogatók számára;

A komáromi Értelmi Fogyatékosokat Segítő Egyesület bemutatóval készül a tevékenységéről és kézműves műhelyek bemutatójával a látogatók számára, amelybe Ön is bekapcsolódhat.

SLOW FOOD zóna

ÉLŐ FŐZÉS ÉS BOR PÁROSÍTÁS a Párkányi Egyesített Magániskolával együttműködve

11:30 Roman Borovský, a Semillon étterem séfje nyulat készít sárgarépával és burgonyával, és bemutatja a különböző textúrájú köretet.

13:00 Jozef Breza, séf, Gašperov Mlyn étterem bemutatja, hogyan kell a fűszernövényekkel dolgozni, megoszt néhány tippet a kezelés, a tárolás és maga a feldolgozás témakörében, fűszerolajat készít, fűszeres majonézt és tojásos-fűszeres krémet.

14:30 Viliam Bajzík, a pöstyéni Ľudovít Winter Hotel Akadémia hallgatója, a Szlovákiai  sütőverseny legfiatalabb résztvevője rebarbarából, eperből, tárkonyból és pekándióból készült desszertet fog készíteni.

A természetes borok nagykövete Vanda Molnar, a Platz doch! élményétterem slow food koncepciójának szerzője Berlinből párosít borokat közvetlenül a borkínálatból.

DANUBIUM A DUNAI ÉLMÉNYPONT

Konkrét témájú előadások a szakterületük legjobb szakértőivel / A legkisebbeknek interaktív szórakozás a Duna élővilágával

11:00 Silvia Horecká / Ételterápia „A kulináris orvostudomány és a hosszú élet művészete”

12:00 Sütö Zsolt / Strekov 1075 „ MasterClass / A természetes borok dinamikai stabilitása kontra hosszú élettartamuk”

14:00 Michal Roháč / Álomfarm „ Market Garden”

15:00 Iva Křoustková „Adjuk vissza a vizet a földnek, avagy a természet nem vár”

TERMÉSZETES BOROK SÉTÁNYA

A természetes borokat különböző borvidékekről, ám a természethű nedűit egy tucat borász fogja tölteni / elég csak a csomagot megvásárolni, amely tartalmaz egy kóstolópoharat, egy vonzó pohártartót és 15 kóstolójegyet;

Délelőtt 10 órától este 7 óráig.

SLOW PIAC és farm STREET FOOD

Közel 50 árus mutatkozik be, nem csak Szlovákiából. Családi gazdaságok, manufaktúrák, de a kivételes minőségű élelmiszerek szakosodott importőreinek kínálatából is megkóstolhatja a hagyományos specialitások és kézműves élelmiszerek kiváló minőségét.

Délelőtt 10 órától este 7 óráig.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Translate »