Látogatás az 1000 éves határon

Látogatás az 1000 éves határon

A Kárpáteurópa Utazási iroda Csíksomlyói búcsúra tartó vonata nem csupán a világhíres, a magyarság legnagyobb egyházi ünnepére vitte közel ezer utasát, hanem másnap a Gyimesekbe tett egy felejthetetlen kirándulást.

Első alkalommal vállalkozott az iroda, hogy a két vonatot összekötve, egy hatalmas szerelvényként, mintegy óriás „jelképként” elguruljon a meseszép tájakon keresztül az 1000 éves határhoz, a teljesen felújított „30. számú MÁV őrházhoz”, mely egykoron a legkeletibb ilyen épülete volt a vasúttársaságnak.

„Természetesen” itt is hatalmas ünnepség fogadta a vonat érkezését, zenekar, műsor és óriási ünneplő tömeg, először szinte nem is mentünk volna tovább a megható fogadtatástól.

Mivel a vonatszerelvény csak az állomáson tudott megállni, így a rengeteg ember gyalogosan ment a szentmise színhelyére, számtalan helyi és más vendég társasságban.

Azért nem maradt vonat nélkül a talán leghíresebb határállomás, mert a szerelvényt vonatató mozdony, óriási dudálások közepette elgurult az őrházhoz, sőt ezernyi fotótémát adva, várakozott is egy kicsit, amennyit az áthaladó menetrend engedélyezett.

Maga az őrház teljesen eredeti fényében várja a vendégeket, nem csak ilyen neves alkalmakkor, szépen felújították, de a mellette található vár jelenleg nem látogatható.

Az épületben ma múzeum található, mely egy lelkes nyugdíjas vasutas abszolút korabeli gyűjteménye. Találunk itt mindent, amit hajdanán a vasútnál használtak, viszont sokakat leginkább a rengeteg vasutas sapka és kabát vonz, ezeket fel is lehet venni egy-egy fotó céljára.

Az épület alatt bunker található, szintén szépen rendbe van hozva, és be van rendezve azokkal a tárgyakkal, melyeket itt használtak.

A hajdani határt nem egyszerű megtalálni az épület mellett, nem árt ha nem tudjuk, megkérdezzük. Az őrház dombja mellett megy egy kis utca, ami a hajdani út volt, és magában az aszfaltban találjuk a hajdani sorompók levágott helyét.

Szintén érdekesség az öreg híd, melyen az előbb említett hajdani főút haladt, ma csak gyalogos forgalomra használatos, mi magunk is ezen tudjuk megközelíteni az őrházat, érdekes élmény!

De ha már itt járt a több ezer magyar (buszokkal és kocsikkal is érkeztek a Pünkösdi búcsúra a világ minden tájáról) a Gyimesbükki búcsún, akkor egyértelmű, hogy részt vettünk a Kontumáci kápolnánál celebrált szentmisén is, ahol hasonló élményben volt része az összegyűlt rengeteg embernek (csak nyílván kisebb méretben..), mint az előző napon Csíksomlyón.

A búcsú forgatagában mindenki megtalálta ami érdekelte, ismét csak dicsérni lehet a tökéletes szervezést, biztonságot és a nagyon korrekt árakat.

De sajnos itt is eljöttek az elköszönések percei, ami bizony nem volt egyszerű, részben a meghatottság miatt, amit ez az egész légkőr adott az ittlevőknek, részben pedig a folyamatos, szűnni nem akaró műsor, zene, tánc miatt, amivel szórakoztatták és ünnepelték a vonat utasait.

Sajnos a menetrend elszólított minket, és ismét elindultuk vissza a mesebeli Gyimesi tájakon, viszont most már nem csak a pompás kilátás dobta fel a hangulatot, hanem az a tengernyi élmény is, amit a mai napon is szereztünk.

Ez a nap is meggyőzött minket, hogy nem csak érdemes volt nekivágni az útnak, hanem ezt az élményt át kell élni ha lehetséges újra, és mindenkit erre bátorítani, felejthetetlen!

Már lehet jelentkezni a 2025-ös útra, változatlan árakon, (ahogy más remek, a „Nagy Magyarország” tájait bejárókra is..) az utazási irodánál, csak javasolni tudjuk, és azt is, hogy időben tegyük meg, nehogy lemaradjunk!

További információ: www.karpateuropa.hu

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Translate »