Tényleges kőrkép a Budapesti Adventi vásárokról…

Tényleges kőrkép a Budapesti Adventi vásárokról…

Mivel a média tele van ellentmondásos, sokszor valljuk meg, az olvasottságért túlzott kritikákkal, gondoltuk magunk is körbe nézünk, mi is a valóság.

Előre kell kiemelni, hogy Budapest egy európai főváros, melynek belvárosában járunk, méghozzá a Bazilikánál levő vásár esetén, egy többszörösen díjnyertes rendezvényen, melynek nyílván meg van a maga színvonala az árakban is, de aki azért járt más fővárosok belvárosi Adventi vásáraiba tudja, hogy azért ott sem ingyenes étel/ital osztás van, főleg a külföldieknek…

A két kiemelt helyszín közül először a Vörösmarty téren jártunk, de az a néhány házikó, jelképes kínálata, valóban nem olcsó áron nem több egy kisvárosi kirakodó vásárnál, nincs is itt szinte senki, ellentétben a Bazilikával. Aki a pompásan kivilágított belvárosban szeretne nyugodtan sétálni, elkerülve a tömeget, átélve az Advent hangulatát, annak ajánljuk, de különben sajnos halvány árnyéka hajdani fényének. Valahol, szégyen is egy kicsit, hiszen a „város szíve”, aki főleg külföldiként ide jön, bizony nem ez lesz élete legemlékezetesebb karácsonyi vására…

Lépjünk is tovább, sétáljunk át a Bazilikához. Nos itt teljesen más a helyet, hiába volt hétköznap és még csak nem is késő, szinte lépni alig lehet a csodálatos fényárban pompázó házikók sokasága között a tömegben.

A kínálat óriási, távol keleti bóvlit ne is keressünk, itt leginkább kézműves termékek várnak ránk. Igen, az árak nagyon változatosak, ha valami tényleg kézzel készült, minőségi terméket, ajándékot, emléket szeretnénk vásárolni, érdemes alaposan körülnézni, és egyáltalán nem lehetetlen történet magyar pénztárcával sem hozzájutni egy-egy szép darabhoz, persze nem kínai piaci áron azért.

A gasztronómiai kínálat leírhatatlan, de ugyan az a helyzet, mint az ajándék tárgyak esetén, nagyon de nagyon át kell nézni, hol lehet ár/érték arányban finomat enni, vagy épen kortyolgatni egy forralt bort, puncsot, teát. Minden negatív híresztelés ellenére igen is találtunk olyan helyeket, ahol főleg ha magyarok vagyunk, nem maradunk sem éhesek, sem szomjasak, és a havi fizetésünket sem kell feláldozni.

Viszont hozzá kell tenni, hogy akik csak az árcetliket nézik, és amúgy sem járnak vásárokra vagy éttermekbe, szállodákba, azok valóban negatív szájízzel tudnak nyilatkozni. Ugyanis ha valahol, itt aztán tényleg relatív mi mibe kerül! De az is igaz, hogy van sok olyan hely is, ahol a gátlástalanság olyan mértékű, hogy nem hiszünk a szemünknek, és az egész országnak kegyetlenül negatív reklám.

De akkor nézzünk körül. Igen 3500 egy kürtős kalács, viszont ezért akkorát kapunk, ami a más vásárokba 2000-2500 forintosnak minimum a duplája, minden darab előttünk frissen nekünk készül, tehát máris itt van a relativitás.

Valóban nagy a szórás a lángos esetében is, de a külső részen találtunk normálméretű, frissen készülőt belőle, sima 1300, de a sajtos tejfölös is 2000-en belül. Viszont a belső térben is volt 3500-ért sajtos/tejfölös, viszont az akkora volt mind vastagságban, mind átmérőben, hogy a „normál” lángos csak maradéknak tűnik mellette.

Ugyan ez a helyzet a hatalmas kínálatú ételek listáján is. Találtunk nem egy olyan helyet, ahol a 5-6000 ft-os adagot olyan méretűek voltak, hogy egy család ette, és nem azért, mert nem lett volna pénzük két adagra. A tálalás, a minőség első osztályú, méltó a magyar gasztronómiához! Vagyis bátran ki merjük jelenteni, hogy igen is degeszre tudjuk enni magunkat a Bazilikánál is, egy teljesen átlagos étterem egy tál ételének árából.

Természetesen, mint előbb is jeleztük, ellenpélda is akad bőven, sőt, de hát azért jöttünk ki, hogy nézelődjünk, élvezzük a vásári hangulatot, szánjunk rá időt, hogy megnézzük azt is, hol és mit eszünk. És nem is biztos, hogy a legpompázatosabb, leg turistacsalogatóbb helyeket kell előnyben részesíteni.

Nincs ez másként az italok terén sem, itt meg pláne körbe kell nézni, a szórás hatalmas, 2-3 szoros különbségekkel is találkozunk, persze az elhelyezkedés és „látszat” is sokat nyom a latba, ne hagyjuk magunkat tudatlan külföldi turistának látszani, és jót fogunk kortyolni, megfizethető áron.

De lépjünk túl a gasztronómián! A tér közepén hangulatos korcsolyapálya várja a sport szerelmeseit, a karácsonyi hangulatról pedig a zenei aláfestésen kívül, a rendszeres időközönként a bazilika falán megjelenő fényfestéses hang/fény játék nyújt maradandó emléket. Nem tudunk róla lemaradni, nagy óra jelzi a falon, mikor lesz a következő bemutató.

Egyértelműen sokat lehetne még részletezni a látvány és élmény elemeket, a vásárlási és gasztronómiai lehetőségeket, műsorokat, és a fantasztikus Adventi vásári hangulatot, amit a Bazilikánál levő rendezvény nyújt, de inkább bátorítunk mindenkit, igen is menjen ki, érdemes, még ha csak körbe nézni is, megéri, nagy élmény!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Translate »