Hölgyválasz: stílus és szépség buborékokba zárva

Hölgyválasz: stílus és szépség buborékokba zárva

A buborékok szállingózása a pezsgő és a nőiesség időtlen kapcsolatát sugallják. Kevés ital van, amely ilyen erősen kötődik a hölgyekhez. Ez a végtelenül kifinomult kötelék távolról sem csupán a pezsgő szeretetéről szól, hanem a stílus és szépség összefonódásáról, ahol a buborékok még fényesebbé teszik a nőiesség ragyogását. Ennek az évszázados közös történetnek Coco Chaneltől vagy éppen Brigitte Bardottól kezdve Helen Mirrenen és Marilyn Monroe-n át számos világhíres hölgy és velük együtt számos hazai sztár a mai napig a főszereplője. Ezekből gyűjtöttünk egy csokrot, amely bemutatja ezt a kapcsolatot. 

A pezsgő és a nők közötti különleges kapcsolat markáns nyitányának tekinthető Madame de Pompadour vallomása, amely szerint „a champagne az egyetlen bor, amelynek fogyasztása érintetlenül hagyja a női szépséget”. A híres hölgyek példája a későbbiekben is szerepet játszott e nemes nedű népszerűvé válásában. Egyes értesülések szerint Erzsébet királynő például minden napját egy pohár pezsgővel zárta. A nők ott vannak már a Chevaliers Törley Pezsgőrend tagságában is, sőt, a közel 400 fő csaknem egynegyedét ők adják.

A divat- és a filmvilág ikonikus nőalakjai gyakran jelentek meg ünnepélyes alkalmakkor, társadalmi eseményeken vagy éppen a szerepeikben egy-egy pohár pezsgővel a kezükben. Ezek is mind hozzájárultak ahhoz, hogy a pezsgő a luxus, a stílus, az elegancia szimbólumává váljon. Sokuknak híresültek el a pezsgőzéshez fűződő frappáns mondásaik is. Ezekből kötöttünk egy csokorra valót:

Coco Chanel francia divattervező: én csak két esetben iszom pezsgőt: amikor szerelmes vagyok, és amikor nem.

Marlene Dietrich német színésznő: a pezsgő minden napot vasárnappá varázsol.

Bette Davis amerikai színésznő: eljön az a pont egy nő életében, amikor semmi más nem segít, csak egy pohár pezsgő.

Marilyn Monroe amerikai színésznő: esténként egy csepp parfümmel a bőrömön bújok az ágyba, és reggelente egy pohár champagne-t iszom, hogy átmelegítsem a testem.

Brigitte Bardot francia színésznő: a champagne az egyetlen dolog, ami felpezsdít, ha fáradt vagyok.

Tina Turner amerikai énekesnő: ha pezsgőt iszom, akkor vagy sírok, vagy nevetek… Mindig olyan érzelmes leszek tőle. Imádom!

Helen Mirren brit színésznő: én olyan ember vagyok, aki imádja a minőségi pezsgőt, de amúgy a ruháimat a turkálóból szerzem be.

A magyar hírességek pezsgőszeretete nem kapott a fentiekhez hasonló rivaldafényt, ám azért a 20. század ünnepelt színművésznőjéről, Kállay Ilonáról mégis köztudott volt, hogy férjével, a szintén színész Kautzky Józseffel – akivel több mint 50 évig élt legendásan boldog házasságban – ha csak tehették, esténként pezsgőt bontottak.

Más hírességeket a TÖRLEY Pezsgőrend – amely a világ első pezsgőrendjeként 1987-ben alakult – névsorában fedezhetünk fel. Közülük Frank Júlia, az ország egyik legsikeresebb szakácskönyvírója már az égi tagságot erősíti. A pezsgőrend tiszteletbeli tagjai között ott találhatjuk például Csomor Csilla, Hegyi Barbara, Hernádi Judit, Lehoczky Zsuzsa és Tompos Kátya színművészeket; Bognár Szilvia, Herczku Ágnes, Micheller Myrtill, Szalóki Ágnes és Szulák Andrea énekeseket. De Borbás Marcsi, Endrei Judit, Novodomszky Éva vagy Szily Nóra személyében a televíziós egyéniségek sem hiányoznak.

Hogy mire utalhatott Madame de Pompadour (1721–1764), amikor azt mondta, hogy „a champagne az egyetlen bor, amelynek fogyasztása érintetlenül hagyja a női szépséget”? Ha másra nem is, arra biztosan, hogy a száraz pezsgők más alkoholokhoz képest alacsonyabb kalóriatartalmának – ma így mondjuk – köszönhetően kevésbé fenyegetnek plusz kilókkal.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Translate »