Látogatás a Sauska borászat pezsgő fellegvárában

Látogatás a Sauska borászat pezsgő fellegvárában

A Budafoki pincevilágot bemutató „Pincejárat” alkalmával lehetőségünk volt bejutni a különleges városrész egyik legnagyobb pincerendszerébe, a bő egy hektáros Sauska pincébe. Magyarország egyik vezető borászata itt készíti a messze földön híres pezsgőit, melyet az ilyen alkalmakkor bárki megtekinthet. De nézzünk körül alaposan ebben a földalatti birodalomban!

Először is nem árt tudni, hogy a Sausak a borászat Tokajban és Villányban rendelkezik nagyobb szőlőterületekkel, méghozzá igen jó dűlőkben. Innen származik a kivalló bor alap, melyekből a fenséges pezsgők készülnek. Most ezekre a termőterületekre nem tudtunk eljutni, így koncentráljunk a pezsgőkészítés mesteri műhelyére, a Budafoki pincerendszerre.

A szocialista időkben a Budafoki nagyobb pincékbe mind az exportra szánt, fogalmazzunk finoman, kétes minőségű bor és főleg pezsgő gyártás folyt, ebben a pincében is ezt a tevékenységet végezték. Hatalmas, 2-3000 hektóliteres, belülről tükörcsempével, kívülről csempével fedett betonmedencékben.

Jellemző a méretekre, hogy ebből a pincéből több mint 100 ilyen óriást bontottak el, de még így is maradt emlékbe, a kiépülő múzeumi résznek. Volt olyan pince, ahonnan vasúti kocsikkal szállították az italokat.

Természetesen ennek ma már csak az emlékmúzeumi részeken vannak maradványai, de nagyon hasznos, mert ha nem látnánk ezt a bődületes nagyipari pezsgőkésztés hajdani leleteit, nem is tudnánk elképzelni, mi is folyt itt annak idején.

De térjünk a jelenbe, hiszen a finom nedűnek ezt a részt már meg sem mutatják. A Sauka pincészet alapvetően palackos érleléssel dolgozik, több méretű üveget használva fel. A technológia az ősi Champagne eljárást alkalmazza, de teljesen modern módszerekkel. A palackos érlelés a kívánt minőséghez viszonyítva akár több év is lehet. Az előállítás komplex, de erről nagyon érdekes és szakavatott előadást hallhatunk a bejáráson, inkább hagyatkozzunk arra, szakszerűbb is, és magától érthetően érdekesebb is a helyszínen, élőben.

A pincét járva megértjük, miért is olyan alkalmasak ezek a pincék a bor és pezsgő készítéshez. A klíma tökéletes, a szellőztetést hatalmas kürtőkön már régen kiépítették, minden körülmény a lehető legmegfelelőbb. Mondjuk mi látogatók inkább a hangulatát élvezzük, de rendben is van ez így.

Folyamatosan alakítják ki a múzeum és bemutató részt, de a lényeget már most is meg tudjuk nézni, be tudják mutatni a technológiát, és természetesen élmény teli sétákat tehetünk a hatalmas poncrendszerben.

Egy pincebejárás nem lehet az igazi kóstolás nélkül! Nos ez sem marad el, miután minden részletét megtudjuk az előállításnak, jön a tesztelés, méghozzá nem is akármilyen tételekkel. Ez igazi koronája a látogatásunknak, melyet mindenkinek csak ajánlani tudunk!

Viszont sajnos egyenlőre ezt csak a „Pincejárat” keretein belül tudjuk itt megtenni, a fejlesztések folyamatban vannak, de legalább össze tudjuk kötni más látnivalókkal is.

De aki máskor is szeretné helyi körülmények között kortyolni ezeket a finom nedűket, azoknak a Tokaji vagy a Villányi pincészet is a rendelkezésére áll, ott már borokat is kóstolhatunk, ahol akár étkezési és szálláslehetőség is vár minket.

Tesztjeink alapján csak ajánlani tudjuk mind a Budafoki pince felkeresését, mind eleve a Sauska pincészet remekeit.

További információ: www.sauska.hu

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Translate »