Teszteltük a Budafoki „Pincejárat” következő eseményét

Eltelt egy hónap, és ismét volt szombaton, ahogy minden hónap első szombatján ezután is „Pincejárat” Budafokon, Budapest „bornegyedében”. Az előző alkalom nagyon pozitív élménye nem hogy megismétlődött, de még jobb volt, de nézzük meg, mit is volt szerencsénk kipróbálni!

Mielőtt belevetjük magunkat a kivételes lehetőségek tengerébe, kezdjük a sort a Komáromi úti óvóhellyel, mely már délelőtt kinyit. Nagyon érdekes, főleg aki még nem járt ilyen helyen, ne hagyja ki!

Az előző alkalommal sajnos nem volt idő bejutni a hajdani kőfejtők barlanglakásainak egyetlen megmaradt és látogatható „épületébe”, most megtettük.

Már a múltkor is kiemeltük, hogy külön erénye a Pincejáratnak”, hogy nem csupán a borospincék nyílnak meg és kínálják remek, különféle borvidékekről származó nedűiket, hanem a Budafokon található kulturális kiállítóterek, múzeumok is. Ennek remek példája a „Barlanglakás”.

A Budafoki pincékről tudni kell, hogy ezeket nem borospincéknek építették, hanem itt bányászták a főváros középületeihez a köveket, és ezek helyén alakultak ki később a pincék. Mivel a bányászoknak és kőfaragóknak drága volt a városban lakni, így idővel százasával költöztek ilyen kialakított lakásokba, melyeknek utolsó, egyben maradt példányát látogattuk meg.

Mivel ez egy igazi kuriózum, így egy külön cikkben mutatjuk be, itt most csak annyit, hogy kihagyhatatlan célpont, ha valamelyik következő „Pincejáraton” ellátogatunk erre a remek rendezvényre.

További információ: www.budafokibarlanglakas.hu

Ugyan ez a helyzet a „Borvárossal” is, melynek csodálatos épülete, és a mellette levő pincerendszer külső képe uralja a Budafoki hegyet a Dunáról nézve. De nem csak a Dunáról szép, vonatról és a főútról is fenséges látvány.

Viszont nem csak a külső képében kell gyönyörködni, kihagyhatatlan több mint 4 kilométeres pincerendszerének egy részét, múzeumát, kiállító tereit, különles éttermét végigjárni egy vezetett túra során, melyen minden percben érdekesnél érdekesebb dolgokat tudhatunk meg nem csak pincéről.

A Borvárosban természetesen pincészet is működik, a Záborszky pincészet, így szomjasak sem maradunk a látogatáskor.

Viszont itt is annyi élményre találtunk, hogy ez is egyértelműen egy külön anyagot érdemel, a lényeg itt is az, hogy a Borváros kihagyhatatlan a lehetőségek közül, igaz ez abból is különleges, hogy ide nem csak a Pincejárat alkalmával tudunk bejutni.

További információ: www.borvaros.hu

A Borváros területén található a Promontorium Borrend Pincéje is, a Záborszky pince egyik ágában, ahol ilyenkor érdekes beszélgetésekre invitálják a borokat kedvelő közönséget, természetesen kóstolgatva is őket.

Ismét csak dicsérni tudjuk azt a remek ötletet, hogy óránkét ingyenes körjárat jár az egyes helyek között, így a viszonylag nagy távolságok és szintkülönbségek nem számítanak, minden könnyen elérhető vele, csak élveznünk kell a sok programot, és a finom borokat.

Így még bőven belefért az időbe az elmúlt alkalommal szintén sajnálatos módon kimaradt Katona Pincészet meglátogatása is. Itt vezetett pincelátogatás és utána zenés borkóstoló várja a vendégeket, még hozzá késő estig, így nem is kétséges, hogy itt érdemes zárni egy ilyen remek napot.

A remek Balatoni boraikból egész kirakodó vásár várja azokat, akik többet akarnak kóstolni vagy vásárolni, mint ami a pincelátogatásba belefér, aki itt nem találja meg a magának valót, az nem is keresi.

A családi pincészet minden nedűje a saját ültetvényekről származik, sajnos ők is csak ilyenkor vagy előre bejelentkezéssel elérhető borkóstolók alkalmával látogathatóak, viszont a Balatonboglári pincéjüknél bármikor újrakóstolhatjuk boraikat.

További információ: www.katonaborhaz.hu

Sajnos most csak ennyi fért bele a délutánba, viszont jövő hónap első szombatján ismét lehetőségünk lesz folytatni, és erre minden olvasónkat csak bíztatni tudunk, tartsanak velünk, remek program, biztosan nem fog csalódni senki!

További információk: www.bornegyed.hu

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Translate »