Tej-, glutén-, szója- és hozzáadott cukor-mentes ételek: receptből és a fagyasztóból egyaránt

Tej-, glutén-, szója- és hozzáadott cukor-mentes ételek: receptből és a fagyasztóból egyaránt

Nagyszerű, könnyen elkészíthetett mélyhűtött finomságok a kényelmet kedvelőknek, csodálatos receptek a konyhatündéreknek. Ezt kínálja a ToTu-Mentes csapat, akik idén közösen a „Inno d’Or – Év Innovációja 2024” elismerést is elnyerték.

A Mentes üzem és a ToTu-termékek fejlesztő csapatai közös projekt keretében új glutén-, tej- és hozzáadott cukormentes töltött „túrós” tésztagolyókat hoztak létre, amelyek a funkcionális élelmiszerek piacán új szintet képviselnek. A termékfejlesztés során a két vállalat szakértői a tejmentesség élettani hatásait is figyelembe vették, hiszen egyre több fogyasztó keresi az ilyen alternatívákat. Azonban az alkotómunka kezdetén nem gondolták volna, hogy a „ToTu-Mentes töltött golyó termékcsalád”, ami egyre több helyen kapható – epres, barackos, kapros ízesítéssel – elnyerheti az „Inno d’Or – Év Innovációja 2024” versenyen az Élelmiszer kategóriában a 24 tagú szakmai zsűri bírálata alapján az „Inno d’Or – Év Innovációja 2024” elismerést. Az eredményhirdetésre az Innovációk napja konferencia keretén belül kerül sor 2024. május 16-án Budapesten, a Hungexpo Főépületében.

– Sokaknak nyújtanak megoldást ezek a termékek, hiszen a kimutatott ételallergiások aránya folyamatosan nő. Úgy hisszük, és teszünk is érte, hogy az ő gasztro-életük is minél teljesebb és változatosabb legyen. Éppen ezért a tej-, glutén-, szója- és hozzáadott cukor-mentes termékek fejlesztése, illetve ennek szellemében készített ételek receptjeinek bemutatását a következő években is folyamatosan tervezzük – mondta Dr. Németh Csaba, a fejlesztésekben résztvevő élelmiszer-mérnök, c. egyetemi tanár.

Tehát azoknak, akik inkább saját maguk készítenék el tej-, glutén-, szója- és hozzáadott cukor-mentes finomságukat, hoztunk egy sütemény receptet!

Ez egy összetettebb finomság Szabó Anita gyűjteményéből, de az első falat után érezzük majd, megérte belevágni!

Hozzávalók 12 darabhoz:

a fekete ribizlis betéthez:

30 dkg fekete ribizli püré

1 evőkanál citromlé

2 dkg eritrit

4 gramm pektin

a mandulás felverthez:

6 tojás

7,5 dkg eritrit

15 dkg darált mandula

3 dkg kókuszolaj

az angolkrémhez:

5 dkg kókusztej

5 dkg tökmagolaj

2 tojássárgája

1 teáskanál vaníliakivonat

5-8 dkg eritrit

csipet só

a „túró” krémhez:

30 dkg ToTu Rögös

20 dkg sűrű kókuszjoghurt

fél bio citrom reszelt héja és leve

10 gramm por zselatin

1/2 dl forró víz

a bevonóhoz:

4 dkg víz

5 dkg eritrit

2 dkg méz

10 dkg kókusztej

10 dkg paleo étcsokoládé

6 gramm zselatin

a díszítéshez:

2,5 dkg eritrit

1 dkg víz

4 dkg a pirított tökmag

1 dkg tökmagolaj

A feketeribizlis betéthez a pürét felforraljuk a citromlével, majd az édesítővel elkevert pektint is hozzáadva még 2 percig főzzük. A formába töltve kifagyasztjuk. Ezt a réteget érdemes már legalább egy nappal előbb elkészíteni.

Az angolkrémhez a kókusztejet a tojássárgákkal, a tökmagolajjal, a vaníliával, az eritrittel és a sóval vízgőz fölött, habverővel folyamatosan kevergetve besűrítjük. Kb. 80°C-osnak kell lennie. Amikor már szinte csak habnak látjuk, akkor jó. Langyosra hűtjük.

A „túrókrém”hez a kókuszjoghurtot fagyasztóba tesszük 15 percre, majd kemény habbá verjük. A forró vízben feloldjuk a zselatint. A ToTu Rögöst, a feloldott zselatinnal, a citrom levével és reszelt héjával, valamint az angol krémmel egyneműre turmixoljuk. Végül két részletben hozzáforgatjuk a joghurt habot is.

A mandulás felverthez a tojásfehérjét csipet sóval kemény habbá verjük, a verést tovább folytatva egyesével hozzáadjuk a sárgákat is. Hozzácsorgatjuk a kókuszolajat, majd óvatosan, hogy a hab össze ne törjön, hozzáforgatjuk az édesítőanyaggal elkevert mandulát, A masszából sütőpapíros lemezre 30 x 35 cm téglalapot kenünk. 180°C-ra előmelegített sütőben 20 perc alatt megsütjük (tűpróba!). A sütőből kivéve kihűtjük. 8 cm-es korongokat szúrunk ki belőle.

A bevonó valamennyi hozzávalóját vízgőz fölött, folyamatos keverés mellett egynemű krémmé főzzük. Kihűtjük. Ahogy hűl, sűrűsödik majd.

A díszítéshez a pirított tökmagot ledaráljuk, a vizet az eritrittel 120°C-osra forraljuk. Hozzáadjuk a darált tökmaghoz, a tökmagolajjal együtt. Összekeverjük, kihűtjük, majd újra ledaráljuk.

A sütemény összeállítása:

A túrókrémet a kupolaformákba töltjük. A közepére egy-egy kifagyasztott fekete ribizlis betétet nyomunk. Fagyasztóba téve kifagyasztjuk (itt gyakorlatig hetekig is maradhat, csak ne felejtsük el becsomagolni majd). A megfagyott krémeket rácsra téve leöntjük a kihűtött bevonóval, a tetejére édes tökmag morzsát szórunk. A megmaradt bevonóba mártjuk a tésztakorongok széleit, majd a tökmag pralinéba mártogatjuk. Végül a piskótákra tesszük a bevont krémeket. Szobahőmérsékleten pár óra alatt kienged, a hűtőben tárolva másnapra lesz az igazi.

További információ: https://www.facebook.com/totutojastermek

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Translate »