Mi lesz a borvidékekkel?

Mi lesz a borvidékekkel?

A kutatók arra figyelmeztettek, hogy Kalifornia, Spanyolország, Olaszország, Franciaország és Görögország híres borvidékei eltűnhetnek, ha a bolygó túllépi a két Celsius fokos felmelegedési küszöböt. 

“Egy új tanulmány szerint a világ bortermelő vidékeinek akár 70%-a alkalmatlanná válhat szőlőtermesztésre, ha a globális felmelegedés meghaladja a 2°C-ot” – erre a következtetésre jutottak a kutatók, miután áttekintettek több mint 200, az éghajlatváltozás szőlőtermesztésre gyakorolt ​​hatásait vizsgáló tanulmányt 

Mint írják, a Nature Reviews Earth folyóiratban publikált jelentés szerint, ha a hőmérséklet 2°C fölé emelkedik, a meglévő borvidékek 70%-a alkalmatlanná válhat a szőlőtermesztésre.

Az EU-adatok szerint a 2024. januárig tartó 12 hónapban a globális átlaghőmérséklet 1,52°C-kal haladta meg az ipari forradalom előtti korszakot, ami heves hőhullámokhoz, rendkívüli szárazsághoz és halálos viharokhoz vezetett.

Nagy hatással volt a bortermelésre is: a hozamok 1961 óta a legalacsonyabb szintre estek vissza.

A Nemzetközi Szőlészeti és Borászati ​​Szervezet (OIV) a termelés alacsony szintjét a fagy, heves esőzések és a szárazság okozta rossz időjárásnak tulajdonította. Összesen 196 ország írta alá a 2015-ös Párizsi Megállapodást az éghajlatváltozás negatív hatásai elleni küzdelem érdekében. Közös céljuk annak biztosítása, hogy a globális hőmérséklet ne emelkedjen 2 °C-nál nagyobb mértékben az iparosodás előtti szinthez képest.

Ugyanakkor a Nemzetközi Energia Ügynökség szerint 2023-ban az üvegházhatást okozó gázok globális kibocsátása 1,1%-kal nőtt éves szinten, és az ENSZ környezetvédelmi programjának 2023-as jelentése szerint a világ 2,9°C-os felmelegedés felé halad ebben az évszázadban, ha a jelenlegi politikákat betartják.

Ez rossz hírt jelenthet a kaliforniai, franciaországi, stellenboschi, mendozai és sok más termelő számára a világ különböző régióiban.

A Bordeaux-i és a Burgundi Egyetem kutatói elemezték az emelkedő hőmérséklet lehetséges hatásait. Az egyes kontinenseket és azok bortermelő területeit makrorégiókba szegmentálták, amelyeket sajátos éghajlati viszonyok határoznak meg. Vizsgálatuk során arra jutottak, hogy „a meglévő borvidékek 49–70%-a esetében fennáll az alkalmatlanság kockázata”, és hozzátették:

Spanyolország, Olaszország, Görögország Kalifornia déli partmenti és síkvidéki hagyományos borvidékeinek körülbelül 90%-a az évszázad végére a túlzott szárazság és az éghajlatváltozás miatti gyakoribb hőhullámok következtében eltűnhet. 

A kutatók megjegyezték, hogy a termelők kísérletezhetnek különböző szőlőfajták termesztésével és új alanyokkal, de egyben arra is figyelmeztettek, hogy bizonyos területeken még ez sem biztos, hogy elegendő lehet a gazdaságilag életképes bortermelés fenntartásához. Ugyanakkor a jelentés szerint a felmelegedő hőmérséklet megkönnyítheti a szőlőtermesztést olyan régiókban, mint az Egyesült Királyság, Észak-Franciaország, az Egyesült Államok északi része és Tasmania.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Translate »