Tuti tippek egy misztikus Halloween-partihoz

Tuti tippek egy misztikus Halloween-partihoz

Igazán kellemes, napsütéses ősz kényeztet idén bennünket, viszont ennek ellenére már túl vagyunk a felén, és máris előttünk áll az utóbbi években egyre népszerűbb, az angolszász kultúrából „kölcsönvett” ünnep, a Halloween. És bár sok vitát vált ki, hogy miért is ünnepeljük mi ezt, egyre többen vannak, akik szeretik ennek az ünnepnek a szimbólumait, és a borongós november közeledtét feldobják egy kis tökfaragással, némi dekorációval és akár egy klassz baráti összejövetellel. Íme néhány szempont és ötlet, amellyel egyszerűen megteremthetjük magunk körül a Halloween hangulatát, lenyűgöző asztali dekorációt és terítéket alkothatunk.

Harmonikus, karakteres színek

Az őszi színek gyönyörű árnyalatai nem csupán a természetben mutatnak jól, hanem otthon is harmonikus, nyugodt atmoszférát sugallnak. Válasszunk hát bátran a természet színei közül: kombináljuk a földszínű árnyalatokat, vörösesbarnát, rozsdás narancsot, terrakottát meleg szürke árnyalatokkal, nyugtató barna tónusokkal és sok természetes fehérrel. Ne féljünk keverni a világos és sötét tónusokat, használjunk bátran kontrasztokat. Tökéletes kombináció például a kőporcelán és az arany, szépen kiegészítik egymást, mint például a svéd porcelánmárka, a Fyrklövern kínálatából a  szürke Pepper-étkészlet és az aranyszegélyes poharak és evőeszközök a Diamond kollekcióból.

Szabálytalan és hullámzó formák

Lágyabb és mégis karakteres hatást érhetünk el a terítésnél, ha hullámzó formákat használunk. Helyezzünk néhány szabálytalan formájú dísztököt, rusztikus fa vágódeszkákat az asztalra, de néhány izgalmas színű tülldarabbal is fokozhatjuk a hangulatot. Szintén szabálytalan formákat ígérnek az ősz legszebb kincsei, a színes őszi falevelek is. Néhány különleges sárga levél szintén feldobja majd a barna vagy szürke tónusú asztalunkat.

5 egyszerű Halloween dekoráció az asztalra

 

1.       Kreatív asztalterítés

Bármilyen őszi vendégséghez is bevethetjük a tök-dekorációt, de Halloweenkor elengedhetetlen. Használjunk egy semleges, földszínű terítőt, harmonizáló textíliákat, letisztultan elegáns, kőporcelán tányérkészletet, és helyezzünk el kisebb-nagyobb tököket, ízlés szerint, kreatívan.

  • Praktikus dekoráció

Igazán lenyűgöző és egyedi Halloween dekorációt kapunk, ha egy nagy tököt jéggel megtöltünk, így egész este hidegen tarthatóak az asztalon levő italok.

3.       Ehető pókhálók

A Halloween kellőképpen rémisztő ötlet, amely ráadásul sok kézműveskedésre, kreatívkodásra is lehetőséget nyút. Egyszerű és szórakoztató DIY-ötlet gyerekeknek, felnőtteknek egyaránt, ha sós pálcikából készítünk finom és dekoratív pókhálókat, amelyeket olvasztott csokoládéval tudunk pókháló mintázatban rögzíteni.

4.       Hangulatos cserepek

Egy szépen terített asztalról nem hiányozhatnak a növények sem. Hogy ez is különleges legyen, ültessünk könnyen gondozható, szép pozsgás növényeket kis kerek dísztökökbe. Csodásan feldobják majd az asztalt!

5.       Szellem formájú habcsókok

Ki mondta, hogy a habcsók csak karácsonykor jöhet? Halloweenre készítsünk a gyerekekkel együtt szellem alakú habcsókokat, amelyeknek a száját és a szemét olvasztott csokoládéval, fekete ételszínezékkel vagy akár színes cukordarával is díszíthetünk.

Még néhány hangulatos gyertya az asztalra, és készen is van a „tök”életes hangulat, amelyet természetesen egy, az évszakhoz és az ünnephez méltó fogás koronáz meg.

Sütőtökkrémleves

Hozzávalók 4 személyre:

  • 1 nagy sütőtök (kb. 1 kg)
  • 1 fej vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 2 evőkanál vaj
  • 5 dl víz
  • 2 evőkanál zöldség alaplé
  • 2 dl főzőtejszín
  • 1,5 evőkanál citromlé
  • ízlés szerint só, bors

Tálaláshoz (ízlés szerint)

  • 400 gr feketebab
  • 2 dl tejföl
  • kovászos bagett
  • néhány mentalevél

Elkészítés:

Melegítsük elő a sütőt 225 fokra. Vágjuk ketté a tököt és távolítsuk el a magokat, majd hámozzuk meg és vágjuk fel kb. 2-3 cm-es kockákra. Helyezzük egy sütőpapírral bélelt tepsire, csurgassuk rá a felolvasztott vajat, sózzuk meg. Süssük nagyjából 20 percig, amíg a tök megpuhul, majd öntsük át egy nagy fazékba, öntsük fel vízzel és alaplével és adjuk hozzá a főzőtejszínt is. Forraljuk fel, majd turmixoljuk krémesre, ízesítsük még egy kis sóval, esetleg borssal és citromlével. Ha túl sűrűnek tartjuk, vízzel hígíthatjuk. A babot lecsepegtetjük, tálaláskor pár szemet a leves tetejére teszünk, kanalazzunk rá egy kis tejfölt, és tehetünk rá 1-2 mentalevelet is. Friss, kovászos bagettel kínáljuk.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Translate »