A klímaváltozás miatt drágább lesz a sör?

A klímaváltozás miatt drágább lesz a sör?

Az aszályok gyakoriságának növekedése közvetlenül befolyásolja a termesztett komló mennyiségét és minőségét, vagyis növeli majd a kész sör árát is

Egy, a Natural Communications nevű folyóiratban megjelent tanulmány azt állítja, hogy a globális felmelegedés miatt a komló termelési költségei növekszenek, amiből az következik, hogy a jövőben drágább lesz a sör.

Mivel a komló adja a sör jellegzetes ízét és illatát, korántsem mindegy, mennyit és mennyiért tudnak megtermelni a gazdálkodók.

A kutatás „a tradicionális aromakomlók minőségének és mennyiségének éghajlat okozta romlását bizonyítja Európa-szerte, és sürgős alkalmazkodási intézkedésekre sarkallja a nemzetközi piacokat, hogy stabilan tudják kezelni helyzetet”. A tanulmány hozzátette: „minden forgatókönyv a komlóhozam 12-35%-os csökkenését jelezte előre 2021-2050 között Európa összes jelentősebb komlótermesztő régiójában”. 

A sör ízét és illatát a komlóban lévő alfasav befolyásolja, de a kutatók modellje szerint ennek az anyagnak az aránya is csökken majd mintegy 20-31 százalékkal. A komlótermelés visszaesése Szlovéniában, Portugáliában és Spanyolországban érezteti majd legjobban a hatását – áll a jelentésben. Ezért most a gazdáknak megoldást kell találniuk arra, hogy alkalmazkodjanak az éghajlatváltozáshoz.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Translate »