Vásári forgatagban Kőszegen

Vásári forgatagban Kőszegen

Sok éves hagyomány az Alpok alja fenséges völgyeiben meghúzódó, az ország talán leghangulatosabb kisvárosában Kőszegen, hogy Orsolya napkor többnapos vásári forgataggal ünneplik meg az ősz beköszöntét. Idén volt szerencsénk részt venni ezen a remek, az egész térséget összegfogó kulturális, művészeti, kulináris, és természetesen színvonalas kirakodó vásáron.

A festői belváros, és a régi, de teljesen épp állapotban levő vár tökéletes színteret ad a javarészt népművészeti és gasztronómiai vásárosoknak, ahogy más rendezvényeknek is, míg az ódon házakkal körülvett Fő tér, körbe az ódon házakkal, háttérben a templommal, és a vár romantikus udvara pedig színpadaival a művészeti bemutatóknak biztosít tökéletes helyszínt

Egy jó vásár, főleg ha több napos, nem maradhat kulináris élmények nélkül, főleg egy olyan egyedi, kimondottan finom és nagy népszerűségnek örvendő konyhával rendelkező tájegységen, mint az Írottkő Natúrpark, és maga Vas megye. Meg is adták a módját, két napos főzőverseny keretében mutathatták be jobbnál jobb ételeiket és milliónyi házi, tájjellegű süteményüket a civil szervezetek, környező és testvér települések, illetve a vállalkozó szelleműek.

Külön becsületére legyen mondva a szervezőknek, hogy lehetőséget biztosítottak a látogatnak bármit és bármennyit kóstolni adományok fejében, melyek az utolsó fillérig jótékonysági célokra fordítottak a főző csapatok.

Alkalom volt megkóstolni a Pejslit, a Vasi dödöllét, és természetesen a különféle sütőtök és gesztenyés ételeket, hiszen az ország egyik legnagyobb termőterületén járunk, és az ősz ízeit is igyekezett mindenki használni a nemes célokat szolgáló versenyben.

A „megszokott” ízeket kedvelőket többféle gulyás, pörkölt várta, de kóstolhattunk kemencés langallót, és leveseket is. Nem volt hiány egyedi, különleges ételekből sem, a két napon, közel százféle lehetőség várta a kulináris élvezetre vágyó közönséget.

A manapság egyre nagyobb teret nyerő „Streetfood” ételek sem maradtak  ki, igaz „helyi köntösbe” bújva.

No és a sütemények lekvárok! Aki itt nem talált megának nasit, az nem is szereti az édességeket! És természetesen minden házi készítésű, saját, helyi alapanyagokból, leginkább a „nagyi receptje” alapján.

De nem kellett csak a hasunkkal foglakozni, hiszen több mint 150, javarészt népművészeti, kézműves árus várta portákéival az óváros minden pontján az ajándékokat vagy épen a szebbnél szebb használati tárgyakat keresőket.

Mindezek mellett a két színpadon zenei és szórakoztató műsorok egész sora kísérte a rendezvényt, szintén széles spalettáját kínálva a különféle műfajok kedvelőinek, igaz minden képen ki kell emelnünk, hogy Kőszegen működik az ország egyik leghíresebb fúvószenekara.

Az esti szórakozásra vágyókat még éjfél után is várta a Fő tér néhány helyi borásza, de a sétáló utcán levő Tóth Pincészetben most is táncos estek várták a remek borok mellett a fáradhatatlan vásározókat.

A több napra érkezőket az ország egyik legrégebbi, már az 1700-as években is működő „Arany Strucc” szálloda, és a „múzeumi Fő tér” egyik legszebb, teljesen felújított ódon épületében levő „Portré Panzió” várta, melyeket mi magunk is csak ajánlani tudunk más alkalmakkor is.

Természetesen ennek az Alpok lábainál meghúzódó ékszerdobozka kisvárosnak nem ez az egyetlen egyedi hangulatú, és minden képbe felkeresésre ajánlott rendezvénye, érdemes a város weboldalát követni, illetve gyakorlatilag az év bármely napján felkeresni, hiszen mind Kőszegen, mind a környéken annyi csodálatos építészet, természeti, sportolási és gasztronómiai látnivaló és lehetőség van, hogy egyértelműen kihagyhatatlan célpontja az ország nyugati részére látogatóknak!

További információk:

www.koszeg.hu

www.aranystrucchotel.hu

www.portre.com

www.tothpinceszet.hu

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Translate »