Tojás Kihívás: spanyol-magyar-francia tojásfogyasztást népszerűsítő kampány indult Uniós forrással

Tojás Kihívás: spanyol-magyar-francia tojásfogyasztást népszerűsítő kampány indult Uniós forrással

Budapest, 2023. október 11. A magyar Baromfi Termék Tanács (BTT) spanyol és francia testvérszervezeteivel (INPROVO és SNIPO) Európai Uniós támogatást nyert el a tojásfogyasztás promótálására 2023 és 2025 között. Ez a projekt lehetőséget nyújt arra, hogy megfelelően kommunikálják a fogyasztók felé a tojásfogyasztás fontosságát a fenntartható és kiegyensúlyozott étrendben, valamint tovább javítsanak a tojás fogyasztói megítélésén.

Bár a kampány 2023. május 29-én indult el a nagyközönség számára, a kampány hivatalos megnyitójára 2023. október 11-én került sor, ahol Dr. Csorbai Attila, a BTT elnök-igazgatója köszöntötte a résztvevőket nyitóbeszédével. Elmondta, hogy a Baromfi Termék Tanács két védjeggyel rendelkezik: a Magyar Baromfi Védjeggyel és a Koronás Tojás védjegyével. Mind az ágazati imázs, mind az ágazati termékek fogyasztói megítélését e védjegyek és a hozzájuk kapcsolt klasszikus marketingprogramok javították az elmúlt években. Véleménye szerint a világ azonban jelentősen megváltozott. E változást felismerve az elmúlt 5-6 évben a Magyar Tojóhibrid-tenyésztők és Tojástermelők szövetsége az online-térben is igyekezett minél nagyobb népszerűséget szerezni a tojásnak a fogyasztók körében, és eloszlatni a fogyasztókban élő tévhiteket, amelyre példaként szolgál a saját Facebook oldal indítása is.  E hagyományt követve 2021-ben nemzetközi összefogással, Európai Uniós támogatású program szervezésébe fogott a Szövetség, amely eredményes volt és Tojás Kihívás elnevezéssel indult el a program idén, amelynek eddigi eredményei nagyon bíztatók.

Elsőként Dr. Sütő Zoltán, BTT-n belül működő Magyar Tojóhibrid-tenyésztők és Tojástermelők Szövetségének (MTTSz) elnöke a tojásfogyasztás trendjeit mutatta be előadásában, kiemelte a tojásfogyasztás legfontosabb történelmi mérföldköveit, valamint hangsúlyozta a tojásfogyasztás egészségre gyakorolt hatását. Ezután világviszonylatban rámutatott arra, hogy az elmúlt 6 évtizedben meghétszereződött a világ tojástermelése és jelenleg a világ legnagyobb tojáselőállítója Kína. A világ tojásfogyasztásával kapcsolatban kiemelte, hogy míg Magyarország 1993-ban világelső volt tojásfogyasztásban (20,28 kg/fő/év), addig a mai napra már nincs a világ első 10 legtöbbet fogyasztó nemzete között. Európai szinten Hollandia, Ukrajna és Luxemburg áll az élvonalban. Ezért felhívta a figyelmet a tojásfogyasztás fontosságára, szerinte a cél, hogy a hazai fogyasztás elérje az évi 300 darabot megközelítő mennyiséget egy főre vetítve.

Pákozd Gergely, a BTT MTTSZ alelnöke, ismertette a magyar tojástermelő ágazat elmúlt éveinek eredményeit, tendenciáit számokban. Elmondta, hogy a Tojásszövetség 150 taggal rendelkezik, akik a hazai regisztrált termelés 90%-át adják volumenben. Majd bemutatta, hogy

a férőhely kapacitásuk hogyan és milyen tényezők hatására változott az elmúlt években. Véleménye szerint az elmúlt években rengeteg kihívással nézett szembe az ágazat, mint pl. a Covid-19, a madárinfluenza, az orosz-ukrán háború hatásai, a hatósági árazás vagy akár a szigorodó állatjóléti előírások. Ezért mindenképpen pozitívan ítéli meg a kampányt és reméli, hogy a népszerűsítés eléri a célját és kedvező hatással lesz a fogyasztói megítélésre és a vásárlásra egyaránt.

Antal Emese, dietetikus, szociológus, a Tét Platform szakmai vezetője kiemelte a tojásfogyasztás pozitív élettani hatásait, valamint szerepét a mindennapi étkezésekben. Részletesen ismertette, hogy mi miatt tekinthető a tojás egy táplálkozás-élettani csodának és hangsúlyozta, hogy a jelenlegi ajánlásoknak megfelelően az ajánlott napi mennyiség egy darab, így a 233 db/fő/év-es átlagos fogyasztási mennyiség lehetne több is. Mindenképpen üdvözli a Tojás Kihívás kezdeményezést, amely a játékokon keresztül még jobban megkedveltetheti ezt a mindennapi alapanyagot a fogyasztókkal.

A szakmai előadásokat követően Dr. Soós Mihály, az InnoFood Marketing Kft. (a kampányt lebonyolító marketingkommunikációs ügynökség) ügyvezetője, ismertette a kampány fő elemeit. A projektnek három célkitűzése van:

  1. Az Európai Termelési Modell jellemzőinek bemutatása, népszerűsítése a fogyasztók körében, többek között az élelmiszerbiztonság és nyomonkövethetőség, minőség, állategészségügy, állatjólét és a fenntarthatóság terén. 
  2. A tojással kapcsolatos ismeretek bővítése.
  3. Növelni a tojás versenyképességét és fogyasztását Európában olyan módon, hogy tájékoztassa és aktivizálja a fogyasztókat, hogy több tojást fogyasszanak a táplálkozási ajánlásoknak megfelelően.

A kampány célcsoportjába tartoznak elsősorban a gyermekes családok, a gyermek nélküli fiatal háztartások, valamint a Z- és az Y-generáció tagjai. A célcsoporthoz igazodva olyan stratégia került kialakításra, amely játékokon, kihívásokon keresztül ösztönzi a fogyasztókat, hogy minél többet tudjanak meg a tojásról. A kampány nagyon erős az online kommunikációban, így került kialakításra a honlap (www.tojaskihivas.eu), a közösségi oldalak (Facebook és Instagram), valamint a kampány Youtube-csatornája is.

A kampány fő szlogenje: „Csatlakozz a legnagyobb kihíváshoz, amely táplálja a testet és az elmét!”

Végül Dr. Gál Tímea, az InnoFood Marketing Kft. nemzetközi projektmenedzsere ismertette a kampány elemeinek mérőszámait és az eddig elért eredményeket, tapasztalatokat. Örömmel számolt be arról, hogy bár a kampány a nagyközönség számára csak május végén indult, már számos indikátort teljesítettek és túl is szárnyaltak. A honlapot eddig több, mint 108 ezren látogatták meg, a Tojás Kihívás Facebook oldalán már közel 8.500 követővel rendelkeznek és az első 8 kihívással (tojással kapcsolatos feladattal) már több, mint 173 ezer embert értek el.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Translate »