Nyolcvan programmal készül Szombathely a Múzeumok Éjszakájára

Nyolcvan programmal készül Szombathely a Múzeumok Éjszakájára

Kilenc helyszínen nyolcvan kulturális programot kínálnak a szombathelyi múzeumok és kiállítóhelyek június 24-én, a Múzeumok Éjszakáján.

A Savaria Múzeum, a Smidt Múzeum, a Szombathelyi Képtár, a Schrammel gyűjtemény, az Iseum Savariense, a Magyar Nemzeti Levéltár Vas Vármegyei Levéltára és a MÁV Igazgatóság mellett idén először a Szombathelyi Országos Büntetés-végrehajtási Intézet is bekapcsolódik a rendezvénybe, önálló helyszínként, szigorú regisztráció után várja az érdeklődőket, akik két csoportban, akár rabszállító járműveken közelíthetik meg a város határában lévő fegyintézményt.

Évek óta a Múzeumok Éjszakájának egyik legközkedveltebb programja a régi levéltár épületében a volt vármegyei börtön pincéinek felkeresése, ennek érdekes – összevetésre alkalmas – kiegészítése lehet idén a modern büntetés-végrehajtási intézményben tett látogatás

Múzeumok éjszakájának egyre nagyobb a sikere Szombathelyen, egyre többen élnek a múzeumok által felkínált lehetőségekkel, tekintik meg kedvezményesen a tárlatokat, hallgatnak meg előadásokat, pillantanak be gyűjteményekbe, vesznek részt különböző kézműves és múzeumpedagógiai foglalkozásokon.

Az ötvös – A szombathelyi Berger és Németh család öröksége címmel az egykor híres ötvös családról nyílik kiállítás délután a Savaria Múzeum Kőtárának előterében, ezt követően egy a család történetét bemutató előadás is elhangzik. Ugyancsak a Savaria Múzeum elől indul a Képtár irányába tartó délutáni veteránautó-felvonulás. Este a Vasi Skanzenbe várják az érdeklődőket, ahol hagyományos esküvői szertartásokkal ismerkedhetnek, és tűzugrás is lesz.

 Idén a víznek az Isis-kultuszban és az ókori Savaria életében betöltött szerepét állítják a középpontba, előadásokat hallhatnak a látogatók Savaria vízvezeték rendszeréről, valamint arról is, hogy miként mérték és fizetették a rómaiak a vízfogyasztást vízóra nélkül.

Idén Gulyáskommunizmus és tömegkultúra címmel hangzik majd el egy előadás, valamint az 1975-1983 között a Velemi Alkotótáborban készült művekről, főként textilekről és az azokból összeállított állandó kiállításról is hallhatnak majd az érdeklődők. Este a képtár kertjében Kopasz Tamás és Wahorn András képzőművészek improvizatív koncertjét hallhatja a közönség.

A Smidt Múzeumban idén megmutatják a látogatóknak, hogyan kell “kesztyűs kézzel” bánni a régi könyvekkel, egy előadásban történetek hangzanak el Petőfi Sándor életéből, de hallhatnak érdekességeket a költő kedvenc ételeiről, például az általa elnevezett “székelykáposztáról” is.

Ha már városban járunk, megérdemlünk egy kis pihenőt! A Savariense Régészeti múzeummal szemben találjuk a Móló Café étterem-kávézót, amit minden képen érdemes felkeresni. Nagyon finom és reális árú ételekkel, vagy épen csak eredeti teákkal, kávékkal és gyors falatokkal várja a vendégeket, egy nagyon hangulatos belső térben. Egy kis lazítás jól esik városnézés közben… (www.molorestaurant.hu )

Aki egy igazi elegáns étteremben, különleges fogásokra vágyik, annak a sétáló része található Pannonia éttermet ajánljuk meleg szívvel! www.pannonia-restaurant.hu

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Translate »