Vajdaság apró gyöngyszeme, Tóthfalu

Vajdaság apró gyöngyszeme, Tóthfalu

Az „összetartozás napja” alkalmából küldöttséggel szerkesztőségünk is elutazott a Vajdaság szívében található, magyarok lakta, a címben tökéletesen jellemzett kicsinyke faluba, Tóthfaluba. A településnek sok magyarországi, Erdélyi és Felvidéki testvér-települése van, így ezt a magyarság számára nemes napot mindig összekötik a falunappal, és egy messzi földön híres pálinka és főzőversennyel.

A település nem ismeretlen a magyar utazók szemében, hiszen a mezőgazdaságon kívül, hála egy remek szervezőnek, Faragó Zoltánnak, és az ebben teljes mértékben partner Polgármesternek és képviselő testületnek, a másik legjelentősebb tevékenysége az idegenforgalom. Utazási irodák buszai éppúgy érkeznek megszállni és remek, vajdasági ételeket, pálinkákat kóstolni a vendégszerető magyar családokhoz, vagy az egyházi működtetésű szállás és kulturális központba, mint egyéni turisták. A falusi turizmus keretében minden szempontból tökéletes házak, apartmanok várják a vendégeket, maximum 90 fős elhelyezési lehetőséggel, és igazi falusi félpanzióval, kerti sütögetéssel, programokkal.

A falu alapítója vagyonát az egyházra hagyta, így nem csupán szép, mésziről jól látható temploma épült meg 1905-ben, hanem iskolát is építetett. Ez mára lelkigyakorlatos házzá, diákszállássá, kiemelkedő művelődési központtá bővült, sőt a múlt héten felavatták a magyarországi támogatásból épült új sportcsarnokot is, ami nem csak a helyi és környéki sport és kulturális élet fellendítésben fog szerepet játszani, hanem tovább növeli a turizmust és a táboroztatási lehetőségeket.

No de mi turistaként miért is keressük fel a települést? Hát nem csupán aludni, jókat enni, és finom pálinkákat kóstolni lehet a településen! Minden képen tegyünk egy sétát a faluban, a templom kertjében egy párját ritkító emlékpark létesült barátságos, romantikus sétára, ücsörgésre invitáló környezetben, mely a magyarság összetartozását szimbolizálja. Külön ki kell emelnünk, hogy itt található a Délvidék legnagyobb Turulmadár szobra is. A településen annyi szobor található, hogy egy nagyváros megirigyelné.

Egy jó „Jelen pivo” társaságában érdemes leülni a templom melletti téren is a gémeskútnál, valószínűleg kellemes társaságunk is akadni fog.

Azt már meg sem jegyezzük, hogy a központban található kisboltban, vagy épen a házigazdáknál szinte minden lényeges dolog beszerezhető, amit kisebb-nagyobb mértékben át tudunk hozni a határon, olyan forintos árakon, hogy azt hisszük visszamentünk pár évet az időben….

A településről könnyen elérhető Szabadka, Magyarkanizsa, Zenta, hogy csak a környék minden képen felkeresendő településeit említsük, de hála a helyi szervezőknek, akik akár magánszemélyeknek, akár csoportoknak igény szerint állítanak össze csillagtúra szerű programokat a Vajdaság területére.

És hát semmi képen ne felejtkezzünk el arról sem, hogy Vajdaság ezen részén nagyon aktívak a közösségi programok, rendszeresen vannak a helyi és külhoni magyarságot, közösségeket összeható ingyenes rendezvények, főzőversenyek, kulturális, zenei programok, melyeket mindenképpen érdemes kipróbálni, ha jól akarjuk érezni magunkat, és ehhez remek kiinduló pont egy tényleg barátságos gyönyörű kis település.

Viszont nem is dicsérnénk tovább, hanem bíztatunk mindenkit, keressék fel, vagy legalább érdeklődjenek a lehetőségekről, hogy segítségükre legyen döntésben! Mindenki jó utat, kellemes időtöltést, és remek gasztronómiai élvezeteket kívánunk Tótfalun!

További információ: Szabó Dénes egyesület Tóthfalu, szabodenesegyesulet@yahoo.com, +381644917281. Faragó Zoltán

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Translate »