Pénteken új néven nyitotta a Vörösmarty téri karácsonyi vásár

Pénteken új néven nyitotta a Vörösmarty téri karácsonyi vásár

November 18-tól Budapest szívében, a Vörösmarty téren megnyitotta kapuit a karácsonyi vásár, amelyet idén már nem a főváros szervez. A váltást az új név is jelzi: Vörösmarty Classic Xmas.

Látványában és minőségében megújulva, számos egyedi programelemmel és a klasszikus karácsonyi díszítési kultúrát megidéző arculattal várja a látogatókat a Vörösmarty Classic Xmas. Az egészen szilveszterig tartó karácsonyi vásár tradicionális hazai értékeket képviselő gasztronómiai, valamint kézműves kiállítókkal és békebeli karácsonyi hangulattal fogadja vendégeit – olvasható a szervezők lapunkhoz eljuttatott közleményében.

A Váci utca felől a zöld és piros színekben pompázó Vörösmarty térre érkező ünnepi forgatagot egy feldíszített, grandiózus karácsonyfa fogadja majd. A vásár egyik kiemelt látványossága lesz a Harisnyaházon díszelgő óriási karácsonyfa-dekoráció, amelyben első ízben idén gyönyörködhetnek a látogatók.

Most mutatkozik be a Vörösmarty szobor-kompozíció újszerű takarása is, amely a korábbi évek szürke, jellegtelen tónusú nylon védőfedésére kerülve mintegy „láthatóvá teszi” a költő emlékművét. A takaráson ugyanis az eredeti szobor életnagyságú képe és versrészletek lesznek olvashatóak, a vásárra látogató nagyszámú külföldi turistára tekintettel a magyar mellett német és angol  nyelven is.

A tér népszerű attrakciójának ígérkezik a gyerekek kedvence, egy ingyenesen igénybe vehető kisvasút is, amelyre az arra felülő családok testközelből gyönyörködhetnek a Vörösmarty téri Oroszlános kút ünnepi díszítésében.

Megújult arculattal fogadják a látogatókat a téren felállított gasztronómia pontok és kézműves faházak is. A gasztronómiai kiállítók a hagyományos magyar étel- és italkultúra karácsonyi ünnepkörhöz kapcsolódó kulináris értékeit képviselik és kínálják a közönség számára, és a kézműves kiállítók is a hagyományőrzés jegyében válogatják össze tradicionális, kézműves termékeikből álló portékájukat – közölték. A rendezvényen megjelenő sokszínű, tipikusan magyar kézműves tárgyi kultúra darabjait bemutató kiállítók mellett interaktív, edukációs helyszínként lesz felállítva az a kézműves ház, ahol a látogatók minden nap más és más kézműves fortélyt bemutató foglalkozáson vehetnek részt.

A téren egészen december 28-ig vásárolhatóak kézműves termékek – köztük a Magyar Kézműves Szövetség tagjainak alkotásai, ékszerek, bőrdíszművek, kézzel készült kerámiák, pihe-puha mézeskalácsok és igazi, autentikus üvegdíszek – ezt követően aztán a készítők újév napjáig átadják helyüket az évzáró, szilveszteri ünneplők sokaságának.

A Vörösmarty Classic Xmas szervezői a kiállítók mellett többek között támogatói helyet biztosítanak az árva és sérült kutyákért dolgozó Vigyél Haza Alapítványnak, amely a rendezvény ideje alatt számos aktivitással várja az adakozókat.

Amint arról korábban beszámoltunk, a Vörösmarty téri hagyományos karácsonyi vásárt idén már nem a főváros turisztikai cége szervezi, miután a Fővárosi Önkormányzattól az államhoz, majd az V. kerülethez került a tér, és annak nem sikerült megállapodásra jutnia a vásárt korábban szervező Budapest Brand nZrt-vel. Belváros önkormányzata a Vörösmarty téri karácsonyi vásár szervezésével azt a céget bízta meg, amelyik évek óta szervezi az Advent Bazilika eseményt a Szent István-bazilika előtti téren. Az ottani karácsonyi vásár szintén november 18-án nyit.

A Vörösmarty Classic Xmas programjairól további részletek itt érhetők el.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Translate »