Kihagyhatatlan programokkal vár idén nyáron is a Badacsonyi borvidék

Kihagyhatatlan programokkal vár idén nyáron is a Badacsonyi borvidék

A Badacsonyi borvidék és a Balaton partja nyáron is számtalan izgalmas programmal és érdekes látnivalókkal várja hétről hétre a vendégeit. Gasztroélmények, túrák, szabadtéri könnyű- és komolyzenei koncertek, aktív sportolás, tematikus programok – csupán egy szűk metszete annak a gazdag kínálatnak, amiből mindenki megtalálhatja a kedvencét. Mindez természetesen finom badacsonyi borok kíséretében, hiszen a bor összeköti és összehozza az embereket, és mindig jókedvre derít.

SZAKVEZETÉSES BOR– ÉS ÉLMÉNYTÚRÁK

A Badacsonyi Turisztikai és Borút Egyesület szervezésében nyáron is szakvezetéses bor- és élménytúrákkal várják hazánk egyik legkedveltebb és legrangosabb történelmi borvidékén, Badacsonyban az érdeklődőket. A túrák alkalmával szakavatott túravezető segítségével fedezhetjük fel a borvidék ismert nevezetességeit, bejárhatjuk Badacsonyt és a környező tanúhegyeket, közben megismerhetjük a régió történelmi értékeit, állat- és növényvilágát, valamint pincészeteit és gazdag, több mint ezer éves szőlő- és kultúrtörténetét. Aki pedig szeretné az éjszakai erdő hangját séta közben a háttérben hallani, az a hold és a lámpások fényében a Holdfénytúrák alkalmával ezt is megtapasztalhatja. A jutalom minden túra végén egy páratlan kilátás a kivilágított falvak ölelte Balatonra.

A Balaton víztömegének kiegyenlítő hatása, a tanúhegyek bazaltsapkájának pótlólagos hőtárolása, a napsugarakat a hegyoldalra visszasugárzó víztükör, és a talaj páratlanul különlegessé teszik a badacsonyi borokat. Együttesen ezek biztosítják a badacsonyi borok testes és tüzes jellegét, illetve az íz- és zamatgazdagságot. A Badacsony „Borközelből” szakvezetéses bortúrák alkalmával – amelynek során a borász minden pincészetnél 3-3 fajta boron keresztül mutatja be történetét, a kóstolt fajtákat, mellé pedig borkorcsolyákat is kínál – minden borszerető megtapasztalhatja az itt készült borok nagyszerűségét.

BADACSONY BOR7

Badacsonytomaj Város Önkormányzat Kulturális Intézménye szervezésében július 15-31. között, két héten keresztül Badacsony központjában, a rendezvénynek helyet adó Parkban a borok kerülnek főszerepbe. A Badacsony Bor7 alkalmával igazi meghitt, családias környezetben a jobbnál jobb borok mellett a hely jellegzetes gasztronómiai fogásait is megkóstolhatjuk, közben megismerhetjük a borvidék hagyományait. Az eseményt művészeti programok és szabadtéri koncertek teszik még színesebbé.  

ZENÉS ESTÉK ÉS HAGYOMÁNYŐRZŐ NAPOK A SZIGLIGETI VÁRBAN

A Balaton gyöngyszemeként számon tartott Szigliget, valamint nevezetessége, a 760 éves múltra visszatekintő vára minden évszakban közkedvelt úti cél a turisták körében. Az innen elénk táruló panoráma pedig egyedülálló látványt nyújt. Itt egész évben tematikus programokkal várják azokat, akik a lenyűgöző panoráma mellett szívesen megismernék a balatoni végvárak történetét is. Természetesen ez a nyár sem telhet el zenés esték nélkül, ahol a komolyzenei koncertek mellett olyan fellépők szórakoztatják a közönséget, mint a Ganxsta Zolee és a Kartel, Dés László, valamint a Margaret Island. Júliusban és augusztusban egy-egy alkalommal pedig a meghívott hagyományőrző egyesületek látványos bemutatókkal ajándékozzák meg a közönséget, de természetesen a középkori muzsika sem hiányozhat a kínálatból.  

BORNAPOK, BADACSONYI SZÜRKEBARÁT ÉS MAGYAR SZÜRKEMARHA ÜNNEPE

A Balaton egyik legkedveltebb fürdőhelyén, a festői környezetben található Ábrahámhegyen augusztus 4-13. között az Ábrahámhegyi Bornapok alkalmával a helyi borászatok által készített finom borokat lehet megkóstolni, esténként pedig a jó hangulatot a borokon kívül könnyűzenei programok is garantálják. Augusztus 12-14. között pedig Badacsonytördemicén hamisíthatatlan környezetben kezdetét veszi a Badacsonyi Szürkebarát és Magyar Szürkemarha Ünnepe, amelynek keretén belül a Faluház udvarán megrendezett eseményen többek között megtudhatjuk milyen a nemes szürkemarhából készített gulyás. És hogy mivel csúszik legjobban? Persze hogy badacsonyi szürkebaráttal! De lesz karcagi hungarikum birkapörkölt, kulturális- és folklórműsor, számtalan gyerekprogram, utcabál és mulatság is. Itt garantáltan minden korosztály megtalálja a kedvencét. 

NYÁRI ÉLMÉNYEK A „BALATON ÉDENKERTJÉBEN”

Magyarország egyik legszebb arborétuma, a hazánkban szinte egyedülállóan 116 év óta családi gondozásban lévő, a Badacsonyörsön található Folly Arborétum és Borászat százéves fenyőkkel és cédrusokkal, csodálatos panorámával, játszóparkkal, étteremmel és borterasszal várja az érdeklődőket. Itt rendszeresen, nyáron hetente többször, vezetett sétákat tartanak, ahol megismerkedhetünk a birtok történetével, illetve az arborétum nevezetességeivel. A „Balaton édenkertje” ideális úti cél lehet csapatépítőknek is, hiszen tudnak túrázni, borozni, enni, mindezt lenyűgöző kilátás kíséretében.

A BALATON VIZE KIVÁLÓ

Nem telhet el nyár a Balaton partján strandolás és aktív sportolás nélkül. Mint azt a legfrissebb, az Európai Unió értékelési rendszere alapján elvégzett mérések is bebizonyították, a Balaton vize kiváló minőségű. Tökéletes kikapcsolódást ígérnek a badacsonyi, badacsonytomaji, ábrahámhegyi, szigligeti, akárcsak a badacsonylábdihegyi strandok, ahol felújított környezetben, családias és barátságos hangulatban minden igényt kielégítő minőségi szolgáltatásokkal várják a vendégeket. Badacsonylábdihegyről indul például a Balaton első vízitúra tanösvénye, a Nádi szél Vízitúra, melyet szakvezetett csónakos túra keretén belül vagy önállóan lehet bejárni. De a szintén itt található Ökoturisztikai Látogatóközpont is kellemes elfoglaltságot kínál, miközben a Balatont és a Badacsonyt több oldaláról is megismerhetjük.

És hogy a közlekedés se jelentsen gondot, a nyitott JEEP terepjárókkal való Hegyi Taxizás mellett Badacsonyból Vízitaxi szolgáltatás, Hajójáratok, valamint augusztus végéig szombatonként Bulihajó is a rendelkezésünkre áll.

További információ:

Személyesen: Tourinform Irodában, Badacsonyban (8261 Badacsony, Park. u. 14)
Telefonon: +36 87/531-013
E-mailben: badacsonytomaj@tourinform.hu
Weboldal: www.badacsony.com

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Translate »