Balmazújváros bemutatkozik, 3. rész, a szikes tavak világa

Balmazújváros bemutatkozik, 3. rész, a szikes tavak világa

Az előző két részben a város belső területén levő látványosságokat, és pihentető kikapcsolódási lehetőségeket vettük számba, most egy kicsit elhagyjuk az épületek alkotta teret.

No nem kell megijedni, mint korábban is írtuk, itt nincsenek távolságok! Akár  kicsit nagyobb sétával (kb fél óra…), vagy a Kamilla Hotelben kapott kerékpárokra pattanva, jól kiépítet kerékpárúton kitekerünk a város szélére. Nem is gondolnánk, hogy a település határában egy teljesen más világba csöppennünk!

És igen, egyből „vissza a természetbe”! Pillanatok alatt az „igazi Hortobágy” szikes tavas világába csöppenünk. A Nagy-szik – Hortobágy Természetvédelmi Egyesület Látogatóközpontja ahova érkeztünk. Különleges madárritkaságokkal, őshonos háziállatokkal találkozhatnak a természet szerelmesei a Nagy-sziken, ahol megismerkedhetnek egy hortobágyi élőhely-rehabilitációs projekt eseményeivel és természeti értékeivel. Az egyesület csapata a látogatóközpontban bemutatóteremmel, továbbá kiépített információs táblákkal ellátott megfigyelőhelyekkel, változatos ökotúrákkal várja az érdeklődőket.

A látogatóközpont mellett találjuk a Bibic Nature Lodge, igen jól olvassák, szalmabálákból készült épületeit, melyek ebben a formában a legnagyobbnak számítanak az országban! Ránézésre nem is gondolnánk, de ha betérünk, a kellemes hőmérséklet és atmoszféra jelzi, hogy különleges helyen vagyunk. A z abszolút tájba illő komplexum igazából szálláshely, minden szoba terasza a szikes világra néz, így szinte a szobából élvezhetjük az élővilág közvetlen közelségét.  Az épületeket igazi őshonos növényzet veszi körbe, több növénycsoportosulást direkt azért telepítettek, illetve hagynak levágatlanul, hogy az ide látogatók az ezeket a növényeket felkereső állatvilágot is közvetlen közerő láthassák.

Itt kell megjegyezni, hogy senkit ne érjen csalódás a névből kiindulva, az idei évben nincs felengedve a terület az itt jellemző még a minimális mennyiségű vízzel sem, tehát a „szikes tó” elnevezés most egy nagyon érdekes és különleges kiszáradt terület képét mutatja, ahogy a legelésző állatok birtokba veszik a szerény növényzet adta terület lehetőségeit.

De nem kell feltétlenül ökotúrákon részt vennünk, ha időnk nem engedi, a Nagy-szik északi és déli peremén, a városba vezető utak mentén található magaslesek szabadon használhatók. Kerékpárral könnyen végig tudjuk látogatni ezeket, és akár egészen közel tudunk férkőzni a legelésző állatokhoz is. Madarak és nyuszik egészen biztosan kísérik utunkat.

A szikes tóvilág területe mellett találjuk a „Keleti fűcsatornát”, melyhez minden képen tekerjünk ki, mert szép látvány és remek fotótéma, ahogy a Sziki tó is, mely a horgászok szívét fogja megdobogtatni.

Akiknek nem volt elég a tekerésből, azoknak ajánlanak még egy gyönyörű tavat, mely pár kilométerre található a várostól, ezt részben murvás úton lehet megközelíteni, sajnos nekünk nem fért bele az időnkbe. De itt kell megjegyezni, hogy a jól kiépített kerékpárút hálózatnak köszönhetően, betekerhetjük az egész környéket, és akár Debrecenbe vagy Hajdúszoboszlóra is elkerekezhetünk, szintkülönbség gyakorlatilag nulla, a táj szép, és nincs messze. Hajrá, ezeket is fel kell keresni, ha már Balmazújvárosban tartózkodunk!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Translate »