Balmazújváros bemutatkozik 2. rész, a város

Balmazújváros bemutatkozik 2. rész, a város

Az előző részben bemutattuk azt a komplexumot, melyet igazából sokan ismernek a városból, de most nézzünk körül magán a településen is, hiszen nem is gondolnánk, mennyi érdekességet tartogat még számunkra!

Kezdjük a sort a fürdő mellett található Semsey Kastély, parkot uraló impozáns épületével! A klasszicista stílusjegyeket hordozó épületet a XIX század elején vehették birtokba a nevet adó Semseyek, akik bőkezűségükről voltak híresek. Itt kapott helyet a Semsey Andor Múzeum, melynek megújult állandó kiállításán megismerkedhetnek a látogatók Balmazújváros és a Semsey család történetével, valamint a város híres szülötteinek – köztük Veres Péter író, politikus, Soós Imre színész, Lengyel Menyhért író, színműíró – életével. A kiállítás bemutatja továbbá a hortobágyi pásztorkodás hagyományait, és bevezeti az érdeklődőket a kalapos, a kovács, és a bognár mesterségek rejtelmeibe.

A kastély háta mögött találjuk a város központjának számító teret, ami tulajdonképpen egy hatalmas park, sok szoborral, árnyas helyeken levő padokkal, igazi közösségi tér! Itt találjuk a látványban teret uraló Városházát, és több templomot is, sajnos belülről egyiket sem volt lehetőségünk felkeresni, de remek fotó témát adnak a szép épületek a parkból nézve.

Két remek cukrászda is található itt, az egyik „Centrum fagyizó”, mely díjnyertes ízkombinációk mellett további fagylalt különlegességek, laktóz mentes, glutén mentes, cukormentes és paleo fagyik is szerepelnek a kínálatukban. Az elmúlt években számos elismerést kaptak a különféle versenyeken, köztük 2017-ben az Év Fagylaltja és a Kézműves Fagylalt Nívó díjat, az 50. Debreceni Virágkarneválon megrendezésre került versenyen pedig a Debrecen Fagyija címet nyerték el. Mára már összesen 17 éremmel büszkélkedhetnek.

A városban nincsenek távolságok, így akár gyalogosan is nekivághatunk a felfedezésnek, de itt mindenki biciklivel jár (A Kamilla Hotel vendégei ingyen vehetik igénybe a kerékpárokat….) Menjünk először a Nádudvari utcára, ugyanis itt egymás mellett két olyan különleges múzeumot is találunk, mely párját ritkítja az országban!

Térjünk be először a „Kalapos házba”! Az egyik legrégebbi kézműves foglalkozásnak számít a természetes alapanyagból – bárány gyapjúból – való pásztorkalapok készítése. A Mihalkó családban az 1800-as évekre nyúlik vissza a kalapkészítés hagyománya. A számos díjjal elismert Mihalkó Gyula (1949-2016) kalapkészítő népi iparművész műhelyében megismerkedhetnek az érdeklődők a hagyományos kalapkészítés fortélyaival, eszközeivel, továbbá a Mihalkó kalaposok által készített összes kalaptípusból és egyéb népművészeti remekekből rendezett kiállítás is látható. A “Mihalkó-féle hortobágyi pásztorkalap” 2016-ban bekerült a Magyar Értéktárba, így a kiemelkedő nemzeti érték címet viseli.

Két házzal arrébb találjuk a „Rádiók múzeumát”, mely minden korosztály számára feledhetetlen élményt nyújt, figyelem, nagyon, de nagyon érdekes dolgokat, és remek vezetést találunk itt, szánjunk rá hosszabb időt! Csige József László évtizedek óta gyűjti a rádiókat és a híradástechnikai eszközöket, alapító és elnökségi tagja a Rádiógyűjtők Magyarországi Klubja Egyesületnek. A magángyűjteményéből rendezett kiállításon mintegy 300 eszközt tekinthetnek meg az érdeklődők. Az igazi ritkaságokat is bemutató tárlaton számos érdekesség várja a látogatókat, köztük egy 1925-ben Újpesten készült rádió, valamint egy 1921-ben Amerikában készült hangszóró is. Az évtizedek alatt összegyűjtött magángyűjteményből rendezett interaktív kiállításon a legtöbb készülék kipróbálható.

Egy kicsit arrébb találjuk a Veres Péter emlékmúzeumot, mely eredeti állapotában, eredeti berendezésében mutatja be a híres író, politikus lakhelyét. Már a régi házacska puszta látványa is megéri, hogy felkeressük. A házban berendezett kiállításon az író életét és munkásságát bemutató használati tárgyai, levelezése, művei stb. láthatók eredeti környezetükben.

A Németfalusi közösség Hagyományok Háza 2015-ben nyitotta meg kapuit, ahol számos programlehetőséggel várják a látogatókat. A múzeumban a helyi német származású közösség történetébe, életébe, szokásaiba nyerhetnek bepillantást az érdeklődők. A német bútorok és viseletek kiállítása mellett helyi művészek alkotásai is megtekinthetők. Az épületben könyvtár, játszószoba, klubszoba, valamint bemutató gasztro konyha is található, ahol a hagyományos német ételeket is megismerhetik, illetve megkóstolhatják a vendégek.

Természetesen ez csupán a legfontosabb látnivalók rövid bemutatása, hiszen magán a főtéren levő parkban és a kastély előtti területen is elidőzhetünk bőven, számos régi, műemlék épület hívogat fotózásra, és több kedvező áru vásárlási lehetőség is található a főtér környékén! Ne hagyjunk ki semmit és engedjük magunkat átélni ennek a kisvárosnak az atmoszféráját, majd lazuljunk egyet a fürdőben, aztán vacsi a Hotel Kamillában… Annál is inkább, mert vár minket még egy nagy és kihagyhatatlan látványosság, amit a következő részben mutatunk be!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Translate »