Megszületett Székesfehérvár királyi desszertje

Megszületett Székesfehérvár királyi desszertje

Először hirdetett Székesfehérvár desszertversenyt, méghozzá nem is akármilyen alkalomból. 2022-ben a város az Aranybulla kihirdetésének 800. évfordulóját ünnepli, az Emlékév tiszteletére a helyi cukrászok kapcsolódó történelmi tematikájú süteményeket álmodtak meg. Magyar Misztérium, Fehérvár pecsétje, Gertrúdis, Nobilis lex, Ország-almás, 1222 Kcal… – csak néhány az elkészült alkotások fantázianevei közül. A nyertes, azaz Székesfehérvár Királyi Desszertje 2022. cím birtokosa a Krém cukrászda alkotása lett, amely az Andreas Rex nevet viseli

A hétvégén 9 cukrászat 13 féle desszertjéből kellett a legjobbat és a legszebbet kiválasztania az 500 tagú (nem tévedés!) zsűrinek. A szervező Székesfehérvári Turisztikai Kft. ugyanis ragaszkodott ahhoz, hogy közönségszavazás döntsön, ezért egy előzetesen meghirdetett online Aranybulla kvízt tettek közzé. Az első 500 kitöltő lehetett olyan szerencsés, hogy bejutást nyert a kóstolásra és szavazásra. Csak hab a tortán, hogy az esemény a barokk Hiemer-ház gyönyörű báltermében zajlott, és a sütemények mellett a szervező olyan „finomságokkal” is színesítette, mint Alba robot jelenléte, aki kóstolás híján a szavazatok számlálását vállalta magára.

A desszerteket a közönség mellett a cukrász szakma is értékelte. A Magyar Cukrász Ipartestület elnöke, Erdélyi Balázs a beküldött receptek előzetes véleményezését vállalta, a versenynapon pedig az Ipartestület képviseletében Tóth Norbert mestercukrász kóstolt és értékelt. Elmondása szerint a fehérvári versenyre készített pályaművek nagy többsége az ország bármelyik sütis pultjában megállná a helyét, minőségi desszertek készültek. Hasonló véleményt fogalmazott meg Gácsi Zoltán, aki a Csokoládé Akadémia díját adta át a legszebb sütemény készítőjének.

A nyertes desszert receptjét a szervező közzéteszi, azzal a szándékkal, hogy a sütemény bekerüljön a város cukrászatainak állandó kínálatába, és eggyel több okot adjon a fehérvári látogatásra. Előre láthatóan legkésőbb május végétől már a vendégek is kóstolhatják a Királyi Desszertet Székesfehérváron.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Translate »