Budakalászi Borklub

Budakalászi Borklub

Budakalászi Borklub október 14-én, csütörtökön 19 órakor!!

Kedves BorBarátaink!

” Igyunk derűre, igyunk borúra,

  Úgy is hol kedvre, úgyis, hol búra

  Fordul az élet.

  Kedved a jó bor jobban éleszti

  Búdat a jó bor,  messze széleszti,

  S elmúlat véled.”         ( Kölcsey: Bordal)

Hosszú szünet után jelentkezünk újra. Tiz év után elbucsuzunk a Faluháztól és a Budakalászi Borklubot új helyszínen folytatjuk: –  a Schieszl Vendéglőben (Budakalász Budai u. 83.)
Terveink szerint havonta megrendezzük majd a klubestjeinket, de  csütörtöki napokon és 19 órai kezdettel! Reméljük ezek a változások mindenki számára elfogadhatóak lesznek!

 Másfél évvel ezelőtt – a  pandémia szorításában –  egy nagyszerű hangulatú klubesttel búcsúzott a klub, amelyet a Schieszl vendéglőben tartottunk: a Schieszl Borház kiváló boraival! Most az újrakezdést  stílszerűen innen folytatjuk, természetesen egy új borkínálattal!

Azok kedvéért, akik még nem ismerik a Borházat néhány sorban felelevenítjük a fontos információkat…

 Budakalász egykoron a híres Buda-Sashegyi Borvidék része volt virágzó szőlő kultúrával és kiváló borokkal. Ezt részben a kadarkában jeleskedő szerbeknek (rácoknak), s még inkább a szorgalmas sváboknak köszönhette. Egy írástudó török világutazó Evlia Cselebi az 1660-as években ámulattal adózott a Csepel sziget alsó végétől induló (Ráckeve) és Szentendréig húzódó gyönyörű szőlőskertek látványának.

     Mára Budakalászon ennek már nyoma sem maradt, de a régi szereplők egyike tovább él. Az 1896-ban alapított  Schieszl Vendéglő  (egy időben Sebő Borozó néven)  generációkon át népszerűsítette a környék és saját borait.  A Schieszl Borház ma is jegyzett szereplője a magyar borászatnak!

Boraikat  a  Balatonfüred-Csopaki és a Mátrai  Borvidéken művelt 12 hektáros szőlőültetvényeikről készítik. Boraikkal sikeresen szerepelnek a hazai és a nemzetközi borversenyeken is. 

 .

Október 14-én csütörtökön 19 órakor a Schieszl Borház boraival nyitjuk az évadot.

A  Borházat ifj. Schieszl Konrád tulajdonos, a borokat pedig Fiola Balázs borász mutatja be,  Módos Péter borszakértő barátunk értékelése sem marad el!

A jó hangulatot Manherz Walter és barátai pilisvörösvári sváb zenekar (Kleni Hupf) biztosítja!

A bemutatón az alábbi borok kerülnek színre a Borház kínálatából:: 

– Rajnai Rizling 2020 Balatonfüred

– Sauvignon Blanc 2020 Balatonfüred

– Nagykút Olaszrizling’2020 Csopak

– Furmint’ 2019 Balatonfüred

– Kékfrankos Rosé 2020 Pécsely

– Portugieser 2020 Pécsely

– MCS’18 (Merlot/Cabernet sauvignon) Balatonfüred

– Cserszegi fűszeres (kései’szüretelésű 18) Gyöngyöstarján

 A Budapestről HÉV-vel érkezőknek – Békásmegyertől az első megállónál  – Budakalász állomáson kell leszállniuk és a domb felé egy 200 méteres könnyű sétával 3 perc alatt lehet  elérni a vendéglőt – a Batsányi János utca-Budai út útvonalon!.

Mindenkit szeretettel várunk. Az új helyszín miatt örülnénk, ha a bejelentkezést nem hagynátok az utolsó pillanatra! Előre is köszönjük!

Üdvözlettel:

Nyikos István                   Kézér Ilona

30/954-9147                   20/311-0986
           Bacchus Arts Stúdió
            Tel: 26/341-972;
E-mail: bacchus.studio@gmail.com

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Translate »