Izgalmas kiállítás meséli el a Hauszmann-sztori folytatását a Budavári Palotában

Izgalmas kiállítás meséli el a Hauszmann-sztori folytatását a Budavári Palotában

Májustól új, ingyenes kiállítás mutatja be a Budavári Palotanegyedben a 19-20. század fordulóján történt és a Nemzeti Hauszmann Program keretében napjaikban zajló nagyívű fejlesztéseket.

Hauszmann-sztori című kiállítás a Budavári Palota „A” épületében látogatható ingyenesen, de a jelenleg érvényes szabályok szerint csak védettségi igazolvánnyal. Multimédiás technológiával, a régmúlt felelevenítésével ismerhető meg a városrész fénykora, amikor a dualizmus időszakában Hauszmann Alajos építész újraálmodta a Királyi Palotát és környezetét.De feltárulnak a világháborús pusztítások és az 50-es, 60-as évek tudatos rombolásai is, emellett a tárlat átfogó képet ad a látogatónak a Budavári Palotanegyed mostani újjászületéséről. Az önmagában is izgalmas kiállítás még teljesebb élményt nyújt, ha csatlakozunk egy – szintén ingyenes – tárlatvezetéshez, amely keddtől vasárnapig naponta kétszer, 13 és 15 órakor indul.

Így tettünk mi is a kiállítás sajtóbejárásán, Sikota Krisztina vezérigazgató-helyettes, a Várkapitányság turisztikai és kulturális divíziójának vezetője, valamint Kőrösi Gábor kommunikációs és marketingigazgató kíséretében, Kiss Henrietta tárlatvezető kalauzolásával.

Több évszázad történelme rövidfilmben

A Hauszmann-sztori három teremben állít emléket a nagyszerű építőmesternek és élete fő művének. Az első helyiség egy vetítőterem, ahol 12 perces kisfilmben kapunk vizuális összefoglalót a budai Vár és a Királyi Palota történelmi múltjáról és a jelen építkezéseiről, Gáspár Tibor (aki Hauszmann Alajost alakítja), Szatmári Attila (Izidor, a beszélgetőtársa) és Fesztbaum Béla (narrátor) színművészek közreműködésével.

A vetítőfelület önmagában is különleges, ugyanis egy hosszú, homorú falból és egy rá merőleges kisebb falszakaszból áll, amelyeken a nézők előtt különböző, egymást kiegészítő tartalmak peregnek, köztük térképek, régi fotók, vagy éppen korabeli filmfelvételek.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Translate »