Teljesen önellátó a szentkútiak új öko-turistaháza

Teljesen önellátó a szentkútiak új öko-turistaháza

A frissen átadott Szentkúti kunyhó-Ökoházban nincs villamosenergia-hálózat, nincs csatornázás, nincsen hűtőszekrény, mégis minden van, csak egy kicsit másképpen.

A Gyulaj Zrt., azaz a helyi állami erdőgazdaság által létesített új szálláshely, akár a tőle 6 kilométerre lévő, a tavalyi évben az Év turistaházának választott Annafürdő Vendégház nyomdokaiba is léphet, hiszen az építése során különösen figyeltek arra, hogy a ház egyáltalán ne terhelje a környezetet – tájékoztatta a turizmus.com-ot az Aktív Magyarország.

A ház kialakítása teljes egészében tükrözi az ökotudatosságot, hiszen az áramot napelemek termelik, a víz egy 70 méter mély fúrt kútból jön, napkollektorok melegítik fel, majd a szennyvizet egy mesterséges nádas tisztítja meg, hűtőszekrényként pedig egy korábbi borospince szolgál.

Az épület semmilyen közműre nincsen rácsatlakoztatva, teljesen szigetszerűen működik. Az ide érkező pihenni vágyó turisták ökológiai lábnyoma sokkal kisebb, mint egy hagyományos szálláshelyet igénybe vevő turistáé.

A konyhában az ételt egy fatüzelésű sparhelten lehet elkészíteni, ha pedig hideg van, akkor egy 100 éves cserépkályha és búboskemence gondoskodik a melegről. Gál László, az erdészet munkatársa és az ökoház megvalósítója a célokat úgy fogalmazta meg, hogy „aki ideérkezik, kicsit lassuljon le, kicsit lépjen ki a napi robotból és a felgyorsult életből. Itt minden adott ehhez.”

Az ökoház jó példája annak, hogy hogyan lehet értéket teremteni egy régi, sokak által már lebontásra ítélt épületből.

Az erdei ház sokáig lakott volt, egészen a 90-es évek közepéig élt itt egy család, azonban a 2000-es évek elejére már olyan állapotba került, hogy az erdészet a ház elbontását fontolgatta. Ekkor merült fel a kunyhó megmentésének gondolata, így 2010 óta folyamatosan fejlesztve, apró lépésekkel jutott el oda az erdészet, hogy ma már bárki kibérelheti, és az erdei életet, a természetközeliséget tapasztalhatja meg, ha itt eltölt néhány napot.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Translate »