Vendéglátóipari Múzeum programjai

Vendéglátóipari Múzeum programjai

MENZÁN INNEN – MENZÁN TÚL – Titkok, tények, távlatok az iskolai közétkeztetésben

2023. szeptember 14. – 2024. április 21. | MEGHOSSZABBÍTVA 2024. MÁJUS 12-IG!

Te is menzás vagy/voltál? Ez a kérdés generációk óta összeköt minket, mint egy cinkos összekacsintás. Az iskoláskorú gyermekek közel fele az oktatási intézményekben ebédel hosszú évtizedek óta.  A rendszeres táplálkozás ugyanolyan fontos a gyermekek fejlődése szempontjából, mint a testmozgás: jobban teljesítenek az iskolában, és eredményesebbek a sportban is. A közös étkezés a társas kapcsolatok kialakításában is segít, amely szintén szükséges a sikeres felnőtt élethez.

A közétkeztetés témája nem túl gyakran került terítékre kiállításokon. Őrzünk róla kellemes és kellemetlen emlékeket, gyermek- és fiatalkorunk része, amely meghatározza felnőtt életünket. A tárlat friss kutatási eredményeken túl képekben, tárgyakban, számokban idézi fel a múltat és az elképzelhető jövőt is.

Három Vámos – mesterségük: fényképész

2024. április 26. – szeptember 1.

A család története összeforrt a 20. századi fotográfiával: az üvegnegatívtól a digitális technikáig vezet. Vámos Aladár 1903-1906 között nyitotta meg műtermét Balassagyarmaton. Fia, Vámos Zoltán a HAFA-nál, majd négy évtizeden át kisiparosként dolgozott. Vámos Judit ott, a Fő utcai kis üzletben szerette meg a fényképész szakmát. 120 éves fennmaradásuk „titka” a szakma iránti elkötelezettség és a minőségi munka. A kiállítás megvalósulását a Nemzeti Kulturális Alap támogatta, és a Budapest FotóFesztivál 2024 hivatalos programjának része.

GULYÁS. Pásztorételtől a magyar konyha szimbólumáig. Gasztronómia, hagyomány, közösség, identitás, művészet

2024. május 17. – október 13.

„A gulyás bőséges lével, hagymával és paprikával készített leveses étel, kockára vágott burgonyával és csipetkével” – írja róla Gundel Károly a magyar konyhaművészet kimagasló alakja. A gulyás az egyik legnépszerűbb magyar eredetű étel, amelyet világszerte ismernek. Első írásos említése a 18. század végéről, külföldi utazók leírásaiból ismert. A 19. század első harmadában tűnt fel a „gulyáshús” receptje a szakácskönyvekben és került az étel a vendéglők étlapjára. Eredete az alföldi pusztákon legelő szürkemarha-gulyákat őrző pásztorok életmódjához nyúlik vissza. Az ételkínálásban fontos a megfelelő tálalás, a food design. A vendéglátóhelyek a gulyást hol asztali bográcsban, hol népművészeti motívumos tányérban vagy a legújabb trendeket követve, designerek alkotta tányérokban szolgálják fel. A gulyás 2017 óta szerepel a hungarikumok jegyzékében. Kiállításunkban gasztronómiai hagyományainkkal kínáljuk meg látogatóinkat, kóstoljanak bele!

Konstantinápoly Budapesten – Így látták a mesés keletet a századfordulón

2024. május 31. – november 3.

A mesés kelet mindig is foglalkoztatta az európai embereket, így minket, magyarokat is. Ez nem egy újkeletű dolog. Már a századforduló környékén is élénk volt az érdeklődés. 1896-ban a Gerster Károly által tervezett épületegyüttes, amely „Konstantinápoly Budapesten” néven nyitotta meg kapuit, híres-hírhedt színfoltja volt a korabeli orientalizáló építészetnek. A többnyire könnyűszerkezetes, díszlet módjára kialakított épületek egy-egy konstantinápolyi épületet igyekeztek megidézni, habár a közvetlen felhasznált formák sok esetben észak-afrikai, vagy ibériai, mór területekről származtak. Az épületegyüttes nem volt hosszú életű, megnyitását követő évben bezárt, emléke azonban napjainkig fennmaradt. Erről a szórakozónegyedről készült építészeti kiállítást először 2019-ben Isztambulban tekinthette meg a közönség, majd a Budapestre, a Gül Baba Kulturális Központ és Kiállítóhelybe került. A megújult, műtárgyakkal kiegészített tárlatot legközelebb május végétől a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeumban tekintheti meg az érdeklődő közönség.

Emlékek a Britannia Szállodából – Németh Aladár szállodaigazgató hagyatéka

új állandó kamarakiállítás 2024. június 4-től

1913-ban nyílt meg a körút új szállodája, a Britannia Szálló, amelyet egy korábbi lakóépületből alakítottak át. A Nyugati pályaudvarhoz közel, frekventált helyen nyíló szállodában ekkor 200 szoba, vezetékes hideg- és meleg víz, központi fűtés, telefon, társalgótermek, bankettek tartására alkalmas terem is kialakításra került.  Délután és éjszaka élőzene szórakoztatta a vendégeket. A szálló modern és ízléses volt, belső terei és berendezése a korabeli újságok szerint tetszett a közönségnek. A faburkolatokat és a textil elemeket, a függönyöket, kárpitos berendezéseket, bútorokat a magyar Benyovits Adolf L. cég szállította.

1926 októberétől Németh Aladár (1890-1974) vette át a szálloda igazgatását, aki elkezdte felújítani azt. Haranghy Jenő, festő, grafikus, iparművész ekkor készítette a festett díszítőelemeket, melyek jelentősen megsérültek a második világháború alatt. A második világháborút követően az épületet felújították, majd újranyitott, ekkor már Béke Szálló néven.

A Britannia Szálloda és Németh Aladár, egykori igazgató emlékezetét, hagyatékát már az 1970-es évek óta őrzi az intézményünk, idén pedig unokái a múzeumnak adományozták a család tulajdonában álló, a huszadik század elejéről való berendezést, mely egykor a szálloda egyik tárgyalószalonját díszítette.

PROGRAMok

• • KONCERT • •

Bohém-klub

2024. június 6., csütörtök, 19:30

A Bohém Ragtime Jazz Band koncertje

Folytatódik Bohém-klub a Kultea színpadán. Törzsvendégeinket és az új érdeklődőket egyaránt sok szeretettel és a régi jókedvvel várjuk a Bohém Ragtime Jazz Band koncertjére.

Belépő: 3.000 Ft, 4 alkalmas bérlet: 9.000 Ft

RETRO kocsma

2024. június 14., péntek, 19:00-22:00

A Retroll együttes koncertje

Igazi retro hangulattal, a ’60-as, ’70-es, ’80-as évek slágereivel és finom fröccsökkel várjuk táncos lábú vendégeinket.

Belépő: 1.000 Ft

• • UTAZÁS • •

Különös tájakon

2024. június 12., szerda, 18:00

Úti cél: Peru, előadó: Dr. Halász Levente geográfus, idegenvezető, egyetemi oktató

Peru – Földünk legszárazabb sivatagán keresztül a mindennapos földrengések városán át a köderdőkben rejtőzködő inka örökségig. Peru Dél-Amerika egyik legsokszínűbb országa. Legyen szó természeti környezetről, állatvilágról, éghajlatról, településekről, építészetről, társadalomról, európai fejjel szinte felfoghatatlan és befogadhatatlan az a változatosság, amire itt számítani lehet. Előadásomban a különleges természeti és kulturális attrakciókról (hangsúlyosan az Inka Birodalom emlékeit), az izgalmas és fordulatos történelemről, az ott élők mindennapjairól, népszerű hagyományokról és a gasztronómiáról fogok beszélni.

Belépő: 1.500 Ft

Regisztráció szükséges: mkvmuzeum@gmail.com; +36 1 375 6249

• • GASZTRONÓMIA • •

Borvirág Borklub

2024. június 18., kedd, 19:00

Házigazda: Borvirág zenekar

Múzeumunkba várjuk havonta egy alkalommal a bort kedvelő és élményre szomjazó barátainkat! Az esték során egy-egy pincészet mutatkozik be. Bepillanthatunk a műhelytitkokba, megkóstolhatjuk a borokat, melyeket maga a borász mutat be nekünk.

Regisztráció szükséges: bacchus.studio@gmail.com; 30/954-9147

Belépő: 4.000 Ft; 4 alkalmas törzskártya: 14.000 Ft

• • MÚZEUMOK ÉJSZAKÁJA • •

2024. június 22., szombat, 16:00-02:00

Az első 200 db nálunk vásárolt karszalag mellé csoki focilabdát adunk ajándékba!

16:00 Kapunyitás

FOLYAMATOS PROGRAMOK

16:00-22:00 Fedezd fel a múzeumot sétálólappal!

Folyamatosan zajló program. Helyszín: állandó kiállítások

Az egyéni, csoportos illetve családok számára tervezett sétálólapok játékos megismerésre, önálló felfedezésre hívják az múzeum látogatóit. A helyszínek bejárása során élményszerűen ismerkedhetnek meg állandó kiállításaink látnivalóival. A felmerülő kérdésekben munkatársaink készséggel segítenek. A játék végén egy kis meglepetés vár a megfejtőre. J A feladatlapokat keressék a recepció mellett kijelölt ponton!

16:00-23:00 Zászlómegálló

Folyamatosan zajló program. Helyszín: Foglalkoztató terem – földszint

• Zászlóvadász: 10+1 zászlót kell megtalálni a múzeum kiállításaiban.

• Zászlóműhely

• Zászlókaszinó

• zászlótorony („dzsenga”)

• zászlós memóriajáték

• Móka és zászlók társasjáték

• Zászlók a világ körül

• zászló kvartett kártyajáték

16:00-23:00 Ez sör! „Koronazár”-nyaklánckészítés

Folyamatosan zajló program. Helyszín: Foglalkoztató terem – földszint

kézműves program kicsiknek és nagyoknak

16:00-24:00 „Kahvehane” –  keleti kávézó

Folyamatosan zajló program. Helyszín: Kert

Hagyományos török kávékészítés és -kóstolás. A Hungari Dzsebedzsi Kulturális Hagyományőrző és Sportegyesület programja.

17:00-23:00 Focis játszóház

Folyamatosan zajló program. Helyszín: Gerbeaud-terem – földszint

• asztali focis társasjátékok

• mágnesfoci

• csocsóasztal

A homoludens.hu Egyesület programja.

18:00-24:00 Csízbox fotóautomata

Folyamatosan zajló program. Helyszín: emeleti előtér

Örökítsd meg a pillanatot a Múzeumok Éjszakáján a Csízbox fotóautomatával! Elkészült fotódat vidd haza magaddal és oszd meg azonnal közösségi oldaladon!

TOVÁBBI PROGRAMOK – előadások és tárlatvezetések

16:00-16:30 Keleti zene különböző arab országokból – Mohamed Ali Aloulou oud koncertje

Helyszín: Színházterem – földszint

Az oud egy tradícionális, arab, pengetős hangszer, amit az európai lant őseként is szokás emlegetni. Közel-Keleten és Észak-Afrikában a több évezredes kulturális és történelmi jelentőségét az is bizonyítja, hogy a mai napig igen széles körben elterjedt és közkedvelt hangszer. A mély és dallamos hangzású oud nagyon fontos szerepet tölt be a klasszikus arab zenében. A hangszert megszólaltató művész, Mohamed Ali Aloulou, egy Magyarországon tanuló tunéziai diák, akinek gyermekkora óta szenvedélye a zenélés. 2014-ben szerezte meg Tunéziában az arab zenei diplomát, számtalan klasszikus zenei koncertet adott már hazájában és Magyarországon is. Ezen a jeles napon egy tunéziai, zenei koktéllal kedveskedik az arab zene kedvelői számára. A Tunéziai Nemzeti Idegenforgalmi Hivatal támogatásával megvalósuló program.

17:00-17:45 Nyár a kereskedelemben*

Helyszín: Kereskedelmi állandó kiállítás, találkozási pont: Krúdy-udvar

A tematikus tárlatvezetés során a változó árukínálaton keresztül felfedezzük a nyarat a kereskedelem elmúlt évszázadaiban.

A vezetést tartja: Oravec Éva muzeológus

17:00-17:45 Kurátori tárlatvezetés a Három Vámos – mesterségük: fényképész című időszaki kiállításban*

Helyszín: Emeleti kiállítótér II., találkozási pont: emeleti előtér

A vezetést tartja: Kiss Emília muzeológus

18:00-18:40 Pásztorélet – pásztorétel

Helyszín: Színházterem – földszint

Dr. Szőllősy Gábor előadása pásztorokról, gulyásokról, és a magyar konyha szimbólumáról, a gulyásról.

18:00-18:45 Tárlatvezetés a „A jó kalmár a világ jótevője” Két évszázad a magyar kereskedelem történetéből című állandó kiállításban*

Helyszín: Kereskedelmi állandó kiállítás, találkozási pont: Krúdy-udvar

A vezetést tartja: Velle-Varga Orsolya muzeológus

18:00-18:45 Kávéház – a játékok otthona. Karambol, tarokk és társaik.*

Helyszín: Vendéglátóipari állandó kiállítás, találkozási pont: Gerbeaud-terem

A tematikus tárlatvezetés során megismerhetjük az egykori kávéházak klasszikus társasjátékait.

A vezetést tartja: Németh Nóra muzeológus

18:00-18:45 Kurátori tárlatvezetés a Konstantinápoly Budapesten – Így látták a „mesés keletet” a századfordulón című időszaki kiállításban*

Helyszín: Kultea Galéria – földszint, találkozási pont: Krúdy-udvar

A vezetést tartja: Pap Gergely muzeológus

19:00-19:45 Az éjszakai élet nyomában

Helyszín: Színházterem – földszint

Hajabácsné Dobos Dóra muzeológus előadása a 19-20. század éjszakai életéről, a mulatók és orfeumok világáról.

19:00-19:45 Tárlatvezetés a „Vendéget látni, vendégnek lenni” című állandó kiállításban*

Helyszín: Vendéglátóipari állandó kiállítás, találkozási pont: Gerbeaud-terem

A vezetést tartja: Velle-Varga Orsolya muzeológus

19:00-19:45 „Kalandozás a gulyás körül” – Kurátori tárlatvezetés a Gulyás című időszaki kiállításban*

Helyszín: Emeleti kiállítótér I., találkozási pont: emeleti előtér

A vezetést tartja: Veress Kinga művészettörténész-muzeológus

20:00-20:45 „Merengő a bogrács körül” – Hagyományéltető foglalkozás a Gulyás című időszaki kiállításban*

Helyszín: Emeleti kiállítótér I., találkozási pont: emeleti előtér

A foglalkozást tartja: S. Bujdosó Tünde múzeumpedagógus

20:00-20:40 Pásztorélet – pásztorétel

Helyszín: Színházterem – földszint

Dr. Szőllősy Gábor előadása pásztorokról, gulyásokról, és a magyar konyha szimbólumáról, a gulyásról.

20:00-21:00 Interaktív élményséta a kereskedelemtörténetben*

Helyszín: Kereskedelmi állandó kiállítás, találkozási pont: Krúdy-udvar

A vezetést tartja: Fodor Gergő múzeumpedagógus

20:00-20:45 Kávéház – a játékok otthona. Karambol, tarokk és társaik.*

Helyszín: Vendéglátóipari állandó kiállítás, találkozási pont: Gerbeaud-terem

A tematikus tárlatvezetés során megismerhetjük az egykori kávéházak klasszikus társasjátékait.

A vezetést tartja: Németh Nóra muzeológus

20:00-20:45 Kurátori tárlatvezetés a Konstantinápoly Budapesten – Így látták a „mesés keletet” a századfordulón című időszaki kiállításban*

Helyszín: Kultea Galéria – földszint, találkozási pont: Krúdy-udvar

A vezetést tartja: Pap Gergely muzeológus

21:00-21:45 Az éjszakai élet nyomában

Helyszín: Színházterem – földszint

Hajabácsné Dobos Dóra muzeológus előadása a 19-20. század éjszakai életéről, a mulatók és orfeumok világáról.

21:00-22:00 Kurátori tárlatvezetés a Három Vámos – mesterségük: fényképész című időszaki kiállításban*

Helyszín: Emeleti kiállítótér II., találkozási pont: emeleti előtér

A vezetést tartja: Kiss Emília muzeológus

21:00-21:45 „Kalandozás a gulyás körül” – Kurátori tárlatvezetés a Gulyás című időszaki kiállításban*

Helyszín: Emeleti kiállítótér I., találkozási pont: emeleti előtér

A vezetést tartja: Veress Kinga művészettörténész-muzeológus

22:00-22:45 „Merengő a bogrács körül” – Hagyományéltető foglalkozás a Gulyás című időszaki kiállításban*

Helyszín: Emeleti kiállítótér I., találkozási pont: emeleti előtér

A foglalkozást tartja: S. Bujdosó Tünde múzeumpedagógus

22:00-22:45 Kurátori tárlatvezetés a Konstantinápoly Budapesten – Így látták a „mesés keletet” a századfordulón című időszaki kiállításban*

Helyszín: Kultea Galéria – földszint, találkozási pont: Krúdy-udvar

A vezetést tartja: Pap Gergely muzeológus

22:00-23:00 Interaktív élményséta a vendéglátás-történetben*

Helyszín: Vendéglátóipari állandó kiállítás, találkozási pont: Gerbeaud-terem

A vezetést tartja: Fodor Gergő múzeumpedagógus

22:00-23:00 Kurátori tárlatvezetés a Három Vámos – mesterségük: fényképész című időszaki kiállításban*

Helyszín: Emeleti kiállítótér II., találkozási pont: emeleti előtér

A vezetést tartja: Kiss Emília muzeológus

23:00-23:30 Kurátori tárlatvezetés az Emlékek a Britannia szállodából című új állandó kamaratárlatban*

Helyszín: Emeleti előtér, találkozási pont: emeleti előtér

A vezetést tartja: Stummerné Szurok Noémi muzeológus

*A csillaggal jelölt programok helyszíni regisztrációhoz kötöttek, érdeklődjön a recepció mellett kijelölt regisztrációs ponton!

Megéhezett, megszomjazott a Múzeumok Éjszakáján? Frissítse fel magát nálunk, az MKVM-ben! Programjaink mellett a Gerbeaud-teremben gulyással, rétesekkel és hűsítő italokkal vár minden „kultúrkalandort” a KultPince! (16:00-24:00 között)

A programokon az egységes Múzeumok Éjszakája karszalaggal lehet részt venni.

Informácio: www.muzej.hu

A PROGRAMVÁLTOZTATÁS JOGÁT FENNTARTJUK!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Translate »