A Budafoki Bornegyed gyöngyszeme, a „Borváros”

A Budafoki Bornegyed gyöngyszeme, a „Borváros”

A minden hónap első szombatján megrendezésre kerülő „Pincejárat” kapcsán eljutottunk a Budafoki Bornegyed legimpozánsabb, és egyik legjelentősebb célpontjához, a Nagytétényi úton található „Borvárosba”.

A Borváros nem egyetlen „intézmény”, hiszen itt találjuk a Záborszky Kúriát, a Záborszky Pincészetet, a Promontor Borrend székhelyét, de ami a látogatók számára talán a legfontosabb, a több kiállításból álló múzeumot, és a vendéglátás céljaira szolgáló „Borutcát” is.

Egyedi élmény, hogy a látogatók az utcai ruhájukra borrendi ruhára emlékeztető „leplet” kapnak, így már eleve egy alap hangulatot, és egyedi színfoltot kapunk az induláskor.

A több mint 4 kilométeres pincerendszerből mi most a múzeumi részekre, és pincészetre koncentráltunk, hiszen ezek képezik a „Pincejárat” programját, de a többi részt is bármikor meg lehet tekinteni, nyitvatartási időben.

Különleges lehetőségben volt részünk, hiszen a fantasztikus, alapos, és rengeteg érdekes történettel kiegészített vezetést maga a tulajdonos, Békési Imre Úr tartotta, mely minden részvevőnek garantált életre szóló élményt jelentett ezen a különleges helyen.

Nem hagyományos boros pincében rójuk a métereket ha ide látogatunk, a tulajdonosnak célja inkább a Bornegyed kulturális örökségének megőrzése, bemutatása, illetve a magyar bortermelés, borrégiók közelebb hozása a látogatók felé.

Láthatunk természetesen „igazi” borospince részeket, ahol a palackokat előírás szerint tárolva érlelik, hogy aztán a remek nedűikkel kényeztessék a fogyasztót.

Hagyományos érlelésre, tárolásra használt, gyönyörűen faragott hordókból sincs hiány, már az egy külön élvezetes program, hogy ha ezeket egyenként végignézi valaki.

A hordók között különlegességek is vannak, mint gyakorlatilag szinte mindenhol a múzeumi pincerendszerben. Az ovális hordókat azért készítették, hogy több hordót tudjanak elhelyezni a szűkebb befogadó kepeséggel rendelkező pincékbe. Azt már mondani sem kell, hogy ezeket is szépen megfaragták…

Igazi különlegességben volt részünk, mivel volt alkalmunk a pince létezése óta csak a „VIP vendégeknek” fenntartott pincerészbe is ellátogatni. Ez, ahogy a korábbi tulajdonosok esetében is, ma is a tulajdonos zsebében levő kulccsal nyitható, és igazi bor és pezsgő különlegességek tárháza tárul elénk a hangulatos borkóstoló helységben.

Nem is lenne pincelátogatás, ha nem kóstolnánk borokat, egyértelműen a Záborszky Pincészet által palackozott italokból, ez vele jár a bemutatóval.

Hatalmas élményt jelent a teljesen élethűen megformált mesterségeket bemutató pincerészlet megtekintése, ahol valóságos személyekről, felismerhetően készítették el a bábukat. Órákat lehetne itt időzni, és millió képet csinálni.

Nem különben a „Borutcában”, ahol az egyes kiemelt borvidékre jellemző épületek közül egy-egy lett megformálva, méghozzá valóságos, létező pincék alapján, hű képet adva az egyes borvidékek jellemezőiről. Az utcát uralja egy gyönyörű kis kápolna, de minden darab külön-külön is egy élmény.

Itt csoportoknak, rendezvényeknek helyet adó, hangulatos, „tájba illő” étterem üzemel, melynek látogatásának lehetőségeiről érdemes a weboldalon informálódni, garantáltan egyedi élmény.

Az „utca” folytatása a hatalmas, hajdan vendéglátás céljaira szolgáló nyitott hordók végignézése is, ahol részben az eredeti funkciójukat, részben egyes borvidékek kiállításait tekinthetjük meg.

Érdemes az udvaron is körbe nézni, egyenlőre még nem látogatható, de kintről is különleges látvány a „Pestis kápolna”, illetve az egész beépített sziklafal.

Egyértelmű, hogy oldalakat lehetne még írni arról a millió élményelemről és látványosságról, nem is beszélve a magával ragadó vezetésről, de azt javasoljuk, inkább keressék fel valamelyik következő Pincejárat, vagy a weboldalon elérhető vezetések egyikén ezt a fantasztikus, több szintes, földalatti birodalmat, éljék át ezeket az élményeket személyesen! Csak ajánlani tudjuk, az élmény garantált!

További információ: www.borvaros.hu    www.bornegyed.hu

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Translate »