Egy igazi „Végállomás” Miskolcon

Egy igazi „Végállomás” Miskolcon

Korábbi cikkeikben írtunk már Miskolc és környékének fenntarthatósági fejlesztéséről, ezek között is az „Ehető Erdő” programról, könyvről. Ekkor jeleztük, hogy ezeket a finomságokat ételek formájában meg is lehet kóstolni egy Miskolci étteremben, ez pedig nem más, mint a „Végállomás”!

Igen találó ez a név, hiszen a szinte minden idelátogató által kipróbált Lillafüredi Erdei Vasút végállomásánál található, sőt, annak hajdani várótermében. De találó ez a név abból a szempontból is, hogy minden „Ehető Erdő” túra, vagy épen csak kirándulásnak itt kell véget érnie, hiszen ez a hely, ahol az erdőben tapasztalt élményeinket, kész, finom ételek formájában meg is kóstolhatjuk.

Nem is vezethet hát a mi utunk sem máshova, mint tesztelni a java részt személyzet által begyűjtött erdei csodákból készült, fenséges íz világú, és igen csodálatos esztétikai értéket nyújtó falatokat.

A hajdan pizza sütésnek induló vállalkozás ma már a város egyik büszkesége, és az, hogy ezt nem csak a helyiek gondolják így, a legjobb példa a kétszer is elnyert Michelin díj, és benne van a Dining Guide Top 100 éttermében. De mi inkább hagyatkozzunk a saját tesztünkre, és az olvasók véleményére.

Tesztelésünk kifejezetten a „Ehető Erdő” programhoz kapcsolódó, ténylegesen a Bükki hegyekben szedett, gyűjtött, vagy a környékbeli termelőktől beszerzett alapanyagokból készült ételekre koncentrált, melyekhez helyi boros gazdáktól származó nedűket kértünk. Ez nem nehéz, ugyanis a Végállomás Bistro és Wine tagja a „Bükki Kör”-nek, melynek célja többek között a magas szintű vendéglátás biztosítása helyi alapanyagokból a térdégbe látogató vendégeknek.

Az első fogás fürjtojás volt medvehagymával és pirítóssal. Az étel nem csak esztétikailag nyújtott nagyot, hanem megfelelően megalapozta a kulináris élvezeteket a komplett menüsorra.

A következő fogás egy igazi különlegesség volt, hiszen nevével, és részben látványával ellentétben, ezt az ételt kizárólag növényekből készítették. Pedig ez egy újra gondolt Fagus Sylvatica volt Raviolival. Csak gratulálni tudunk a megálmodójának és elkészítőjének.

A fő fogásnál már bejött a hús, de szigorúan az is a Bükki erdőkből, egy Szarvas gerinc steak, grillezett gombával, szederrel, céklával. A kép gondolom magáért beszél….

Ha valaki azt gondolja, desszertet nem tud adni az erdő, hát téved. Ha elmegy az étterembe, kóstolja meg a Vadsóska, bodza, mogyoró kombinációjából készült csodát, és megváltozik a véleménye. Aztán kér még egyet…

És mindez példás, maximális szakmaiságu felszolgálással, ahogy az ilyen ételekhez illik, és természetesen megfelelő borokkal kísérve.

Az étterem a hely eredeti funkciója adta lehelőségeit maximálisan kihasználva, barátságosan elegáns, a tisztaság példás, a személyzet előtt le a kalappal. Könnyen megközelíthető akár a városból, akár Lillafüredről tömegközlekedéssel is, ha a borozás élményéről sem szeretnénk lemaradni.

Érdemes követni a weboldalukat, mivel rendszeresen szerveznek tematikus vacsorákat, ahol ilyen különlegességeket lehet kóstolni, de idénynek megfelelő degusztációs menüt bármikor lehet kóstolni, akár italpárosítással, de étlapról is rendelhetünk különlegességeket.

Joggal merül fel a kérdés, mennyire zsebbe nyúlós egy Michlein logós, különleges ételeket, reprezentatív módon kínáló étterem. Hát a Végállomás Bistro és Wine ebben is különleges, ugyanis semmivel nem drágább, mint egy közép kategóriás étterem bárhol az országban, viszont amit nyújt, azt meg sem érdemes próbálni összehasonlítani. Bátran ajánlhatjuk bárkinek, aki szeretne ilyen helyen, ilyen ételeket kóstolni, az ide látogasson el, ennyiért ilyen helyen máshol legfeljebb az étlapot mutatják meg…

Összességében csak ajánlani tudjuk a Végállomást, mind ár/érték aránya, mind különlegessége miatt, és főleg azért, mert nem sok hely van az országban, ahol a helyi hegyek, erdők kincsiből, frissen készítenek nekünk ételeket. Aki Miskolcon jár, semmiképpen ne hagyja ki!

További információ: www.vegallomasetterem.hu

https://www.facebook.com/p/B%C3%9CKKI-K%C3%96R-100091221798768

Ha szállást is szeretnék, nem is lehet kérdéses, hogy a csodálatos fekvésű, messze a legjobb ár/érték arányú hely a Lillafüredi Palota Szálló, melyet saját tesztjeink alapján is csak ajánlani tudunk. www.hotelpalota.hu

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Translate »