Farsang Panyolán

Farsang Panyolán

Idén is lesz február 3-án, szombaton farsangi felvonulás Panyolán. A hagyományőrző rendezvény sok-sok régi szokást idéz fel. Az ötutcás kis falu megtelik élettel, számos alakoskodó jelmezessel futhat össze a látogató, akik incselkednek, játszanak – beleélve magukat a szerepbe.

Medve, gólya, kecske, pulyaszedő, cigányasszony, tallas, sirató férfiak és nők. Ilyenkor felcserélődnek a szerepek, mint hajdanán, az 1960-as televíziós forgatáson és az Ujváry professzor könyvében olvasott oldalakon. Jelenetek, néptáncos, népzenei csapatok ropják és húzzák a muzsikát egész nap és színesítik a programokat a felvonuláson. 

A szervezők déltől várják a nézőket, felvonulókat, hogy 14 órától együtt éljék át ezt a régi népszokást, amelyet hajdanán a nagyszülők, ükmamák és papák téli estéken a fonóban idéztek meg. 

„Szeretnénk minden évben farsang idején ezt a Szamosmenti hagyományt felidézni. Az értékét, a hangulatát a mai fiataloknak is bemutatni. Ők is érezzék a közösség erejét, a felvonulók önfeledt játékát, hogy majd tovább tudják adni az utánunk jövő nemzedéknek” 

Idén több szomszédos településről és a vármegyeszékhelyről is érkeznek a településre. Hat helyszínen keresztül haladnak a felvonulók, ahol minden megállóban lesz egy-egy jelenet vagy táncos produkció a fehérgyarmati KisDeák, a tunyogmatolcsi és a Szatmár Néptáncegyüttes és a Szatmár Alapfokú Művészeti Iskola Cifra Bandája előadásában. Lesz bikaütés és szalmaégetés is. Közben a fesztiváltéren egész nap disznótoros ételeket, farsangi fánkot, egyéb finomságokat kóstolhatnak az oda érkezők. 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Translate »