Jótékonysági borárverést rendeznek a tarcali nagyharangért

Jótékonysági borárverést rendeznek a tarcali nagyharangért

A tarcali református templom nagyharangja már egy éve nem szól, mivel 2023. januárjában megrepedt. A helyi borászok úgy döntöttek, hogy jótékonysági eseményből teremtik elő a harang újra öntéséhez szükséges 25 millió forintot.

Február 3-án első alkalommal rendezik meg a Jótékonysági borárverést és farsangi bált a Andrássy Kúria és Spaban. Az árverési tételek között olyan bortörténeti ritkaságok is helyet kaptak, mint például egy 1975-ös tokaji hatputtonyos aszú.

„A megnyugtató, kétszáz éve minden eseményről hírt adó harang öblös hangját már több mint egy éve kell nélkülöznünk. Úgy gondoljuk, a harangszó éppúgy hozzátartozik településünkhöz, mint az itt termő szőlő és bor, az ódon kőépületek és pincék, vagy az itt élő emberek. Ezek mindegyikéért készek vagyunk egyesületen belül összefogva erőfeszítéseket tenni, hogy Tarcal régi fényét megőrizzük, élő és élhető településsé tegyük”

19. századi jelmezek, bortörténeti ritkaságok

A harang újraöntésének érdekében először rendezik meg a 2022-re újjászületett,  tarcali Andrássy Kúria és Spa új rendezvénytermében a Jótékonysági borárverést és farsangi bált február 3-án. A bál témája a 19. század, így, bár nem kötelező, de lehet 19. századi jelmezben érkezni az eseményre. A legötletesebb jelmez díjazásban részesül majd. A finom falatokat a 2023-ban Michelin-ajánlott Bobajka biztosítja, a menüsoron olyan hívogató ételek is találhatóak, mint például a préselt malacfül kimchivel. Természetesen a vegetáriánusokra, illetve az ételintoleranciával élőkre is gondolnak.

A vacsorát élőzene teszi majd különlegessé, a Budapest Bárból is ismert Ökrös Károly, illetve ifj. Kállai Kiss Ernő, nívódíjas prímás előadását élvezhetik a jelen lévők. Berényi-Jerebák Ancsi és Berecz Ági tarcali cukrászok közös munkájának gyümölcse, a helyi alapanyagokból komponált Tarcal tortája is ezen az estén debütál.

Az est fénypontját a borárverés jelenti, ahol kalapács alá kerülnek a helyi borászok tételei, köztük számos, a piacon már régóta nem kapható különlegességgel.A teljesség igénye nélkül a tarcali bor-, aszú- illetve pezsgő válogatás mellett lehet majd licitálni 1999-es aszúeszenciára, 1972-es vagy 1975-ös aszú borokra, de egyéb, a helyi borászok nevével elmaradhatatlanul összefonódó borcsomagok is gazdára találnak majd.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Translate »