LEZÁRULT A SPANYOL-MAGYAR KAMPÁNY

AZ EURÓPAI ÁLLATJÓLÉT NÉPSZERŰSÍTÉSÉRE

Az Európai Bizottság több mint 40 éve promótálja az állatjólétet, amelynek köszönhetően a haszonállatok élete folyamatosan javult. A Bizottság 2020. május 20-án elfogadta a „termőföldtől az asztalig” stratégiát (Farm2Fork), amellyel bejelentették, hogy a Bizottság felülvizsgálja az állatjóléttel kapcsolatos törvénykezést 2023 végéig, hogy az meg inkább megfeleljen a legfrissebb tudományos eredményeknek.

Ennek köszönhetően egyre nagyobb figyelem jut a felelős állattartás mellett az állatjólét kérdésére is. A haszonállatokra fókuszálva azon dolgoznak, hogy az állattartó telepeken tartott állatok ne szenvedjenek, a tartási körülményeik javuljanak és a vágási mód kíméletes, fájdalommentes legyen.

A Juh Terméktanács (JTT), az Interovic (a spanyol Juh- és Kecskehús Szakmaközi Szervezet), és a Provacuno (a spanyol Marhahús Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Szakmaközi Szervezet) komolyan elkötelezettek az állatjólét, a fenntarthatóság, a „termőföldtől az asztalig” (F2F) stratégia és a 2050 Karbonsemleges célkitűzések iránt. Ez az elköteleződés nem csupán szándékot jelent, hanem érvényre jut számos törekvésben is, amelyeket ezek a szervezetek kezdeményeznek és valósítanak meg a termelőkkel közösen, hogy sikert érjenek el a klímaváltozás lelassításában, valamint a fenntartható és tiszteletteljes termelési modellel kapcsolatos harcban. A két országban működő három szervezet Európai Uniós társfinanszírozással 2022 és 2023 között népszerűsítette az állatjólétet.

Amint azt az EU politikája egyértelműen kimondja, a fenntarthatóság nem választható: az európai agrár-élelmiszeripari ágazat fenntarthatósága sem. A fenntarthatóság és az állatok jóléte szorosan összefügg, és nem lehet különválasztani. Jelenleg nincsenek konkrét európai iránymutatások a juhokra, kecskékre és szarvasmarhára vonatkozóan, ezért ez a program lehetőséget kínál arra is, hogy európai szinten referenciát állítsanak fel.

Ennek a programnak az volt a célja, hogy:

  • Kiemelje az európai mezőgazdaság fenntarthatóságát, hangsúlyozva az ágazat jótékony szerepét a klíma- és környezetvédelem terén, és különösen az állatjóléti tanúsítványok szerepét e fenntarthatósági célok elérésében.
  • Növelje az európai termékekkel kapcsolatos tudatosságot a lakosság, a termelők és az értékesítési láncok körében.
  • Népszerűsítse az állatjóléti tanúsító jelöléseket a termelők, az ipar és a forgalmazó szektor körében, hogy eljuthasson a végső fogyasztókhoz is, akik az értékesítés helyén hozott döntéseik révén kinyilváníthassák valódi elkötelezettségüket a környezet, a fenntarthatóság és az állatjólét iránt.

A projekt zárórendezvényére 2023. november 29-én került sor, amelyet Prof. Dr. Jávor András, a JTT elnöke nyitott meg. Kiemelte a téma fontosságát és nélkülözhetetlennek tartja az ezzel kapcsolatos ismeretek kommunikálását is. Magyarországon elsősorban a kiskérődző ágazat állatjólétére összpontosítottak, míg Spanyolországban a szarvasmarha-ágazat is képviseltette magát.

Ahogy azt Dr. Kukovics Sándor, a JTT ügyvezető igazgatója elmondta a projekt zárórendezvényén, már kétszer sikeresen megrendezték 2022-ben és 2023-ban is az Állatjóléti Szimpóziumot a program keretében (tavaly Madridban, illetve idén Brüsszelben). Ez egy igazi mérföldkőnek tekinthető, hiszen ez volt az első olyan világméretű találkozó, amely ilyen témára fókuszál, tudományos szempontból pedig minden olyan aspektussal foglalkozik, amely garantálja az állatok jólétét.

Bátor Árpád, a Palota Vidék Zrt. vezérigazgatója a termelői oldalról mutatta be az állatjólét helyzetét a zárókonferencián, amelyen beszámolt az ágazati kihívásokról is.

Végül Dr. Soós Mihály, az InnoFood Marketing Kft. ügyvezetője ismertette a projekt során elért eredményeket. A pályázat 2021. január 1-től indult el, amelynek keretében először az online kommunikációs csatornák alapjai készültek el. Ennek során elkészült a kampány honlapja (www.europaiallatjolet.eu), illetve közösségi média oldalként a Bari-info Facebook oldalán kommunikáltak, amely a juh- és bárányhús fenntarthatóságát népszerűsítő projekt oldala is egyben. A pályázat időtartama alatt ezeken a csatornákon keresztül is közlésre kerültek a legfontosabb információk, újdonságok az érintettek számára. Csak az online megjelenésekkel 2 év alatt közel 830 ezer embert értek el.

A stratégia részeként nem csak online kommunikáció került megvalósításra, hanem a hagyományos csatornákon keresztül is tájékoztatták az érintetteket, mint például a nyomtatott sajtó, illetve a rádió. Ezekkel a hirdetésekkel további közel 150 ezer embert értek el összességében.

A pályázati forrásból megvalósításra került kiállításokon, rendezvényeken való megjelenés is. Két kiállításon, vásáron és rendezvényen jelent meg a kampány, ezzel közel 58 ezer embert elérve. Ezen kívül sikeresen megrendeztek két Állatjóléti Szimpóziumot is, amelyen különböző intézményi, tudományos, asszociatív és produktív területek nemzetközi természetű képviselői, valamint a lánc különböző láncszemeinek tagjai vettek részt.

A 2023-as eseményen több mint 730 regisztrált résztvevő volt, akik mind telematikai, mind személyes részvétellel, több mint 25 nemzetiségű, hivatalos szervek, vállalatok, egyesületek, szövetkezetek, nonprofit szervezetek, technikusok, kutatók és szakmaközi szervezetek, valamint az Európai Unió több tagállamának szakértői és állandó képviseleteinek tagjai által képviselt több mint 25 nemzetiségből állnak.

A rendezvény három kerekasztal-beszélgetésből állt, amelyek során érdekes következtetéseket lehetett levonni az állatjólét jövőjével kapcsolatban az ágazatban, nemcsak az Európai Unión belül, hanem annak harmadik országokba történő áthelyezése és kiigazítása tekintetében is. A teljes szimpózium visszanézhető itt: https://www.youtube.com/watch?v=qMyhhfkbnSk.

Összességében a projekt során a kampány üzenete több, mint 2 millió embert ért el. A kampány teljes költségvetése 791 ezer euró volt, amelyből a magyar program 56 ezer euróból került megvalósításra

A projektről és az állatjólétről minden információ elérhető a program többnyelvű honlapján is: www.europaiallatjolet.eu

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Translate »