Elindult a tél a „Kolbászolással” a Balatonnál

Elindult a tél a „Kolbászolással” a Balatonnál

A hétvégén lezajlott a hagyományosan „télindító” rendezvény a Balatonnál, a Vonyarcvashegyi Kolbászolás. Évek óta gyakorlatilag ezzel a fergeteges bulival kiegészült hagyományos kolbásztöltő versennyel veszi kezdetét a régióban a téli szezon, bár az időjárás idén is kegyes volt, és ha a szél nem fújt volna, még a hidegérzetünk sem jelezte volna hogy nem kora ősz van.

Több tucat igen jókedvű csapat mérte össze kolbásztöltő és sütő tudományát, miközben az alkalomhoz illő hangulatról megannyi fellépő gondoskodott. Külön dicséret a szervezőknek és a rendezvény már híresen jó hangulatának, az ország legtávolabbi szegleteiből is érkeztek résztvevők, sőt a Japán fővárosából, Tokióból is érkezet egy csapat, akik helybéli segítséggel dobogóra is kerültek.

Szerencsére kezdenek visszatérni az ilyen jellegű gasztronómiai fesztiválokra is a régi hagyományok, a nagyik receptjei, a szinte kizárólagos házi alapanyagot, háznál termelt zöldségek, fűszerek. Ezt a tendenciát itt is megfigyelhetjük, az idei évben szinte csak ilyen jellegű finomságokkal találkoztunk.

Szőke András fergeteges, senkivel össze nem hasonlítható humora idén is jócskán rátett a hangulatra, de ahogy minden évben, a szakmai zsűri tevékenységében is aktívan részt vett.

A több tucat finomságból nehéz volt a legjobbakat kiválasztani, de igazából nem is az volt a cél, hogy kinek mi szerepelt az oklevelén, hanem egy vasárnapba is áthúzódó, felejthetetlen rendezvény, buli , és sokat tettek a csapatok a magyar gasztronómia hagyományainak őrzésében, és nem utolsó sorban, mindezzel kedvet csinálva a fiatal nemzedéknek a örökségek folytatásában, ami rendkívül fontos manapság.

Gratulálunk a szervezőknek, sok ilyen remek hagyományőrző és gasztronómia rendezvény kéne, már csak azért is, mert a szeles, kicsit hideg időjárás ellenére is tömeg volt a programokon, ami a téli Balaton partján nem mindennapos. Ez is azt bizonyítja, ha van miért ide jönni a hétvégére, akkor van rá érdeklődés.

A szállás miatt sem kell aggódni, a part és a központ, a rendezvények közelében találjuk a „Janika Panziót”, ahol kellemes környezetben foglalhatunk egész évben szépen berendezett, makulátlan tisztaságú szobát, reális áron, akár étkezéssel. (www.janikapanzio.hu)

Aki idén lemaradt róla, semmi baj, jövőre bepótolhatja, de érdemes rendszeresen nyomon követni ennek a remek stranddal, és megannyi kulturált turisztikai szolgáltatással rendelkező Balaton parti településnek a weboldalát, hiszen számos rendezvénnyel várják az idelátogatókat az év minden szakában!

További információ: www.vonyarcvashegy.hu  

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Translate »