Szent Márton nyomában Szombathelyen

Szent Márton nyomában Szombathelyen

Egy másik cikkünkben részletesen körbejárjuk Szent Márton történetét, és a libákkal való kapcsolatát, melynek köszönhetünk egy remek gasztronómiai eseményt, amikor finom falatokkal ünnepelhetünk a híres szerzetes emlékére. Most viszont előbb nézzünk körül egy kicsit Szombathelyen ebben a szép őszi időben, hol is történtek hajdanán az események, és hol ehetünk fenséges libafogásokat, akár már ma is!

Az régi Savaria a Római korban Pannónia fővárosa volt, ennek számos nyomát a mai napig felfedezhetjük a városban. Külön múzeum és kiállító terület várja a látogatókat, közvetlen a belváros szélén, ne hagyjuk ki felkeresni az Iseumot, főleg ha Szent Márton nyomát járjuk.

De Szent Mártonnak konkrét nyoma is van a városban! Ha végigsétálunk a település belvárosának hangulatos főterén, nem kell sokat Budapest irányába sétálnunk a főúton, a romantikus patak felett áthaladva, pár száz méter után elérjük templomát.

A templom az 1885-ig önálló, majd Szombathelyhez csatolt Szentmárton község plébánia temploma volt. A hagyomány szerint az egyházi épület Szent Márton szülőháza felett épült fel. Többször bővítették és átépítették, jelenlegi formáját 1930-ban nyert el.

A szakrális épületben tett látogatásunk után térjünk be a mellette található temetőbe, mely nem csak Magyarország, hanem Európa egyik legrégebbi, folyamatosan használt sírkertje. A parkosított, szépen gondozott területen sok száz éves sírköveket, kriptákat láthatunk.

Visszatérve a főtérre, a szépen felújított házak között találjuk a Pannónia éttermet, ahol elegáns környezetben, fenséges libalakomával várják a betérőket, a konyha messze földön híres, számtalan rendezvény helyszíne.

Érdemes nyomon követni a weboldalát, rendszeresen rendeznek gasztronómia eseményeket, melyeken érdemes megkóstolni a konyha remekeit.

Tegyünk egy kellemes sétát, üljünk le egy padra, élvezzük a napsütést eme remek színfalak mellett, amit a tér képe nyújt, sajnos ilyenkor már teraszok nem várnak ránk, de legalább kirajzolódik a tér minden pontja.

Ne hagyjuk ki rövid sétával a Sarlós Boldogasszony Püspöki Székházat és a Püspöki Palotát sem, az előttük található parkkal nem csak megtekintésre érdemes épített örökségek, hanem remek fotótémák is.

Ha van elég időnk, érdemes kiautózni a Vasi múzeumfaluhoz, illetve a mellette található csónakázó tó is remek kirándulási célpont lehet a kellemes őszi időben. Ezek ma már a város részét képezik, és ha felmegyünk a betonkiáltó uralta dombra is, remek kilátás kárpótol fáradozásunkért. 

Ha már kellőképen kifáradtunk és további gasztronómiai élvezetekre vágyunk, akkor térjünk az Iseum római múzeumhoz a belvárosba, és keressük fel az általunk is többször bemutatott, fantasztikus konyhával rendelkező, hangulatos Café Mólót, és kóstoljunk meg néhány finomságot, a Libanapokra összeállított ételsorból, garantáltan kulináris élményekben lesz részünk!

Ismét csak buzdítani tudunk mindenkit, hogy induljon útnak ebben a remek időben, és a lehető legautentikusabb helyen élvezze a Libanapok ihlette gasztronómiai lehetőségeket! Nem fog csalódni, sem a városban, sem a két kiemelt étteremben!

További információk: www.pannonia-restaurant.hu  és www.molorestaurant.hu

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Translate »