Amikor 13 Séf összefog

Amikor 13 Séf összefog

Tizenhárom hévízi séf évekkel ezelőtt rájött arra, hogy milyen sok dologban tudják egymást segíteni. Örömfőznek, szakmai támogatást nyújtanak, és mindent megtesznek azért, hogy a fiatalok számára újból vonzóvá váljon a szakma.

A hévízi konyhafőnökök együttműködését szerette volna Farkas Bálint ötletgazda erősíteni. Így jött létre az a rendezvénysorozat, ahol 13 séf készít el közösen egy hat fogásos vacsorát és kerekít belőle egy különleges gasztronómiai élmény programot.

Egy kint tapasztalt esemény mintájára, – ahol Séfek főztek együtt -, gondoltam én is összehívom a régi séf kollégákat a környező hotelekből, éttermekből, akikkel együtt dolgoztam, vagy együtt mester-vizsgáztam, vagy csak jókat hallottam Róla!

A felvetés az volt, hogy párokat alkotva csinálhatnánk vacsora esteket (igazi örömfőzést) – minden alkalommal másik helyen. Másrészt eszmét és tapasztalatot cserélhetünk a szakma alakulásáról. Segíthetnénk egymást a mindennapi munkánk során felmerülő gondokban, akár eszköz, munkaerő, alapanyag, vagy éppen új beszállító esetében. És természetesen, a baráti viszony ápolása is nagyon fontos szempont volt!

Eredetileg tizenketten voltunk, és az alapötlet mindenkinek tetszett, csatlakoztak is az elképzeléshez, s már aznap meg is állapodtunk az első rendezvény időpontjában. 13-a, péntek lett a dátum! Aztán egy félreértés miatt „lettünk” tizenhárman úgy, hogy kitaláltuk, a 13. személy egy mentor, egy korábbi mesterünk legyen. Így esett a választás Zámbó Tiborra! Azóta a „13” jegyében szervezkedünk mindig! 13-an vagyunk, 13-án vannak a vacsorák, 13 asztalt töltünk meg vendéggel, stb.” – mondta Farkas Bálint Séf, ötletgazda

A 13 SÉF „ÖRÖMFŐZÉS” KONCEPCIÓJA

  1. Tavasszal és ősszel rendezünk egy-egy vacsorát.
  2. Mindig másik helyszínen, másik témával készülünk.
  3. Az első vacsora témája a Balaton régió – Zala megye alapanyagai, a másodiknál a Vadak: Földön, Vízen, Levegőben, a harmadik eseménynél pedig a reformkor gasztronómiáját volt.
  4. Mindig a hónap 13. napján, a soron következő séf éttermében vagy hotelében.
  5. A „házigazda” séf találja ki a témát és határozza meg az alapanyagokat, amelyekből a fogásokat kell készíteni a séfpárosoknak.
  6. A párokat, valamint az általuk készítendő fogásokat sorsoljuk!
  7. Rendszeresen egyeztetünk, többször lepróbáljuk, csiszolgatjuk, alakítjuk a menüsort, hogy tökéletes legyen és harmonikusan illeszkedjenek egymáshoz!
  8. A menükártyán csak pár meghatározó alapanyag van feltüntetve
  9. A vendégek csak a fogások előtt kapnak kicsi infót a séfpáros egyik tagjától, mi is van a tányéron, mit kreáltak a séfek a meghatározott, de persze kiegészíthető anyagokból!
  10. A menühöz természetesen italsort is kínálunk, de nem azon van a hangsúly, nem borvacsorát rendezünk. A főszerep mindig az ételeké.
  11. Minden „házigazda” maga találja ki az arculatot, dekorációt, koncepciót, mellékprogramot!
  12. Volt már kivetítő a konyhai munkáról, látványfőzés és tálalás, személyes bemutatkozás a séfek részéről! Van egyenruhánk, és még ezernyi ötletünk!
  13. Közös célunk a hévízi gasztronómia képviselete, a tanulók motiválása a több évtizedes séf tapasztalatok és praktikák továbbadása.

Tizenhárom, Hévízen és a környéken dolgozó séf időről időre közös vacsoraestet tart. Ám a csoportosulás ennél sokkal többet jelent. Az ötletgazda Farkas Bálint, az alsópáhoki Kolping Hotel konyhafőnök-helyettese szerint: „Munkát említettünk, s bár egy-egy esemény valóban sok tennivalóval jár, a szakácsok mégsem ezt a részét érzik hangsúlyosnak. Sokkal inkább az örömöt, amit a közös főzés ad nekik, s amit ők szereznek a vendégeknek. Évente két alkalommal, tavasszal és ősszel állnak össze főzni, mindig másutt. Jellemzően az egyik séf munkahelye, egy hotel vagy étterem szolgál helyszínként.

Érdemes részt venni egy ilyen eseményen, nagy élmény, szakmailag meg csak gratulálni tudunk mind az ötletgazdának, mind a 12 társának!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Translate »