Mediterrán hétvége a Palotanegyedben

Mediterrán hétvége a Palotanegyedben

Szeptember 30-án és október 1-jén a spanyol zene és tánc, a gasztronómia, valamint különleges művészeti és a kulturális élmények kapnak főszerepet a nyolcadik kerületi a Palotanegyedben.

Több ingyenes programmal találkozhatunk. Az ¡Hola Budapest! – Spanyol-magyar fesztiválon Luz Casal, a világhírű spanyol énekesnő is fellép.

Változatos spanyol és magyar zenei programok

Különleges zenei ritkaságot ígér Luz Casal, nemzetközi hírű énekesnő koncertje a Belvárosi Színházban. Luz Casal egy igazi legenda a spanyol zenei színtéren. Művei között egyaránt találkozhatunk rockosabb és klasszikusabb hangzású dalokkal. Pályája a ’80-as években kezdődött, azóta már több, mint 5 millió lemezt adott el. A nemzetközi színtérre 1992-ben robbant be igazán, Agustín Lara „Piensa en mi” című dalának eléneklésével, ami Pedro Almodóvar: Tűsarok című filmjébe is bekerült. Az este felvezetéseként a Váczi Eszter & Quartet mini-koncertje lesz hallható. 

Az andalúz La Bejazz Borbély Mihállyal és barátaival nem mindennapi zenei utazásra invitálják az érdeklődőket: jazz és folk találkozása, a spanyol flamenco jazztől a balkán népzenéig. A La Bejazz állandó zenei társulat, a jelentős flamenco hagyományairól ismert sevillai Marchenából származnak. Az együttes 2008-ban alakult és hat albuma jelent meg. Borbély Mihály és barátai egy különleges hangszerösszeállítású együttes a nép- és világzene, a jazz és a kortárs zene területén egyaránt otthonosan mozgó, többek között Liszt- és Kossuth-díjjal is elismert Borbély Mihály legújabb formációja. A formáció tagjai: Borbély Mihály – fúvós hangszerek, Lukács Miklós – cimbalom, Barcza Horváth József – bőgő, Farkas Zoltán ‘Batyu’ – tánc, dob, gardon. Budapesten a Mixátban lépnek fel, szeptember 30-án.

Ana Crismán és Lukács Miklós előadásaa Premier Kultcaféban október elsején lesz hallható, szólóban és közösen is muzsikálnak.A Jerez de la Fronterában született Ana Crismán az első és egyetlen a világon, aki hárfán játszik és hárfára szerez flamenco zenét. A művésznő a tiszta flamenco zene segítségével, autodidakta módon alkot és fejleszt ki olyan technikákat, amelyek elsőként teszik lehetővé számára a hárfa flamenco hangszerként való megszólaltatását. Lukács Miklóst nem kell bemutatni a hazai jazz rajongóknak, ő a világ egyik legtöbbet foglalkoztatott és legsokoldalúbb hazai cimbalomművésze. Több mint ötven lemezen hallhatjuk játékát.

A Lőrinc pap téren biztosan felforr majd a levegő szeptember 30-án, hiszen Jesús Mendez spanyol flamenco énekes és Pirók Zsófia magyar flamenco táncos közös produkciót adnak elő.Jesús Mendez a jerezi flamencoénekesek egyik legjelentősebb családjába, a Méndez családba született, melynek legismertebb tagja, képviselője La Paquera de Jerez volt. Pirók Zsófia Sevillában végzett flamenco táncművész. Alkotásaiban folyamatosan keresi a kapcsolódást más művészeti ágakkal, tágítva ezzel a műfaj határait, és beemelve a flamencót a hazai hivatásos művészeti életbe. A program ingyenes, az előadás után ki lehet próbálni a színpadon látott tánclépéseket, melyek elsajátításában Pirók Zsófia nyújt majd segítséget.

Szeptember 30-án irodalmi felolvasással színesített egyházzenei koncertet hallgathatunk, mely a kora középkortól a barokkon át napjainkig ível, spanyol és magyar szerzők műveiből válogatva. Előadók: a Zeneakadémia Egyházzene Tanszékének tanárai, hallgatói, valamint a koncert Spanyolországból érkező vendége: Xabier Urtasun Eraso orgonaművész. Helyszín: Jézus Szíve Jezsuita Templom.

Másnap, a Zene Világnapján (október 1.) Pepe del Morao és Illés János ad ingyenes koncertet a Magyar Építőművészek Szövetsége udvarán. Mindketten a flamenco műfajával kísérleteznek gitáron.

Képzőművészet, gasztronómia és két kultúra találkozása

Kézműves remekek Spanyolországból és Magyarországról – A hagyományos tárgykultúra élő alkotóinak legszebb tárgyai mutatkoznak be és folytatnak párbeszédet egymással ezen az iparművészeti kiállításon. Sebő Ferenc híressé vált mondása – “a hagyomány nem rab, hogy őrizzük, nem beteg, hogy ápoljuk, a hagyományt megélni kell” – válik láthatóvá a kiállításon, ahol spanyol és magyar művészek alkotásai mutatják meg, hogy a hagyományos tárgyi kultúra, alkotóművészet a 21. században is releváns, üzenetet hordozó. A kiállítás kurátora Dr. Sári Zsolt és Ramon Vergara. A program ingyenes, szeptember 30-tól október 15-ig látogatható.

Alicante találkozik Moháccsal: spanyol és magyar utcai hagyományokat megörökítő fotósorozatból nyílik kiállítás a FőFotó Galériában; két ország, két város és két kultúra találkozik Bruno Vigneron és Farkas-Mohi Balázs fotográfusok képein. Csaknem 3000 kilométer választja el a két várost, amelynek legismertebb hagyományai találkoznak ebben a kiállításban: a mohácsi busójárás és a Hogueras de Alicante, azaz Alicante Tűzünnepe Szent János napján. A kiállítás szeptember 30-tól október 13-ig látogatható.

A Magyar Építőművészek Szövetségének gyönyörű villa-épületében kultúrtörténeti előadással egybekötött ételkóstolón vehetünk részt, ha igazi ínyencek vagyunk: többek között a mangalicából készült serrano sonka és Tokaj borvidékein készített borok izgalmas kapcsolódásait is megismerhetjük.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Translate »