Átadták az „Év Pincészete” díjat

Átadták az „Év Pincészete” díjat

A díj odaítélése óta második alkalommal került a Pannonhalmi Főapátság borászatához az „Év Pincészete” vándordíj, mely ünnepélyes keretek közötti átadásra csütörtökön került sor a nyertes „otthonában”.

Pannonhalmán ezer éves hagyományai vannak a szőlészetnek, borászatnak, a rendszerváltás után pont 20 éve élesztették újra ezt a nemes hagyatékot. A monostor tövében immár 2200 négyzetméteresre bővült modern pincészet, közel 50 hektáron termelt, döntően fehér szőlőt dolgoz fel részben hagyományos hordós, részben reduktív formában.

A pincészet remek egyedi technológiáinak és kikísérletezett házasításinak, illetve az adott évjárat előnyös adottságainak kihasználásával, évek óta jobbnál jobb borokkal örvendezteti meg a borvidék nedűjének kedvelőt, ezért is kerülhetett most már másodszor ide a díj.   

Magát a díjat a Magyar Borakadémia, a Hegyközségek Tanácsa, és a Magyar Szőlő és Bortermelők Szövetsége közösen 2002 óta ítéli oda az adott évben erre legalkalmasabbnak kiválasztott pincészetnek, mely a magyar borászatban irány és mértékadó eredményeket felmutatni tudó jelentkezők közül kerül kiválasztásra. Fontos szempont az is, hogy a nyertes a lehető legtöbbet tegye az adott évben az országban és külföldön a magyar bor, a borkultúra, és a kulturált borfogyasztás népszerűsítése érdekében.

Idén a legjobb háromba még bekerült a Szekszárdi Takler Pincészet és a Villányi Gere Pincészet is, tehát igen erős volt a verseny, de Pannonhalmi Főapátság pincészetének bejárása, és a remek borok kóstolása alapján elmondhatjuk, hogy tényleg jó helyre került idén is az „Év Pincészete” díj, ezúton is gratulálunk a nyertesnek!

További információk a Pannonhalmi Főapátság borászatáról: www.apatsagipinceszet.hu

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Translate »