Hínáros lángost és algás jégkását is kóstolhatunk a Balatonnál

Hínáros lángost és algás jégkását is kóstolhatunk a Balatonnál

Ökológiai szemléletű gasztronómiai eseménysorozattal kezdődik a Balatorium Ökológiai x Kulturális Hét augusztus 19-én a Balatonon. Olyan különleges étel és ital kóstolókkal készülnek, amelyek szemléltetik a balatoni régió ökológiai kihívásait.

A menü augusztus 19-én egész nap kóstolhatják az érdeklődők, több mint kilenc helyen Balaton-szerte. A Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa (VEB2023 EKF) program és a PAD Alapítvány kezdeményezéséhez neves helyi vendéglátók csatlakoztak: részt vesz a balatonszemesi Kistücsök Étterem, a balatonakarattyai The Rusty Coffee Box kávézó, a vászolyi Zománc Bisztrócska, Kánya Zoli Halsütője Balatonszepezdről, a Kaktusz Büfé Csopakról, a Balatonalmádi Constans Random Café, a balatonmáriafürdői Lángos World, az Örvényes Beach büfé és a Salföldi Bánya is.

A vendéglátóhelyeken ökológiai folyamatokat és kihívásokat szemléltető balatoni ételeket és italokat kóstolhatunk, és lesznek a menükben sokak számára ismeretlen, de a térségben termő alapanyagok is. Így kóstolhatunk majd sulyom shotot és abált sulyom desszertet, hínáros és egyéb vízinövényes, iszapos lángost és kekszet, emberek számára készített bojli falatokat, algás italokat, kávét vagy jégkását, de fáslegelő italt is találhatunk majd a poharakban.

A fogások mellé beszélgetés is jár: a vendéglátóhelyek egy részében a Balatorium projekt munkatársai a tó problémáira, az ökológiai egyensúly fontosságára hívják fel a figyelmet kóstolás közben. Az ételek és italok által fókuszba kerülnek a Balaton mikroszkopikus algái, a horgászat során a tóba jutó tápanyagok, a vízinövények, amelyeket strandolás során észre sem veszünk, vagy éppen zavarnak minket. Ahogy egy-egy étel ízének kialakításában fontos szerepük lehet, úgy a víz tisztaságának vagy a halak szaporodásának fenntartásában is kulcsszerepet játszanak ezek az alig ismert élőlények és folyamatok.

Augusztus 25-én a a Balaton Limnológiai Kutatóintézetben és a Magyar Képzőművészeti Egyetem tihanyi művésztelepén tartanak nyílt napot. Augusztus 26-án és 27-én pedig az örvényesi szabadstrandon workshopok, előadások, tájbejárások és művészeti aktivitások hívják majd fel a figyelmet a Balaton sérülékeny élő rendszerére.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Translate »