Két keréken a Duna partjainál, Esztergom

Két keréken a Duna partjainál, Esztergom

Két keréken a Duna partjainál, Esztergom

A Duna parti, nem komolyabb túrának számító kerékpáros kirándulási lehetőségeket bemutató sorozatunkat ezúttal Esztergomnál folytatjuk, kérjük tartsanak velünk!

Bár ide már igazából kocsival vagy vonattal kell magunkkal hozni drótszamarunkat, viszont a közvetlen belváros kivételével (ott is csak hét közben), ellentétben múltkori cikkünkben bemutatott Szentendrével, nem kell horror összegeket parkolásért fizetni, ugyanis könnyen találunk ingyenes parkolóhelyeket.

Célszerű a Duna parton, a kikötő környékén ingyenesen és javarészt árnyékban leparkolnunk, innen könnyedén körbe lehet tekerni mind a várost, mind a környéket. Komolyabb, de rövid szintkülönbségre csak a várhegyre, a Bazilikához való látogatásunkkor kell számítanunk, különben minden könnyedén elérhető a család bármely tagja és bármilyen kerékpár számára.

Érdemes is ezzel kezdeni, essünk túl a „nehezén”, bár a felújítás még folyamatban van, de a gyönyörű, monumentális épületet mindenképpen útba kell ejtenünk. Részletekbe nem bocsátkoznánk, jelen cikkünk nem erre épül.

Sokan nem tudják, de maga a vár, aminek valójában a területén van a Bazilika is, egyből mellette található, és szintén ajánlatos meglátogatni!

Legurulva a várhegyről, tekerjük végig a hangulatos parti kerékpár utat mindkét irányba, nagyon szép környezetben találjuk magunkat, síkúton, minőségi pályán túrázhatunk, könnyed sport.

Visszaérve kiindulópontunkhoz irány egy érdekesség, méghozzá átgurulás a Szlovákiai Párkányba az újra épített Mária Valéria hídon! Remek fotótéma maga az átkelés is, de a Várhegy a Bazilikával innen adja legszebb képét, így már csak ezért is kötelező uticél.

Párkány maga egy hangulatos kisváros, kikötőjéből fantasztikus panoráma nyílik Esztergomra, ne hagyjuk ki.

Innen irány a sétáló utca, ami kerékpárral is használható. Ez annál is inkább ajánlható, mert ez gyakorlatilag teljes egészében hangulatos kisvendéglők, cukrászdák bárok, sörözők, kis panziók sorát jelenti, és ideje valamivel leöblíteni már az „út porát”. Egy korsó igazi csapolt Zlaty Bazant mindössze 2 Euró, míg a híres Kofola szintén csapolva 1.20-1.50.

Remek kerékpárúton, néhány perc alatt elérjük a városka híres strandját és élményfürdőjét, ahol nagyon korrekt áron milliónyi élmény várhat minket, igaz ez egy külön kirándulás tárgyát célszerű, hogy képezze, idő hiányában.

Mielőtt visszatekernénk Esztergomba, üljünk be egy fagyira, a nálunk általános méretű gombóc dupláját itt 1 Euróért mérik, de 2 Euróért sajtos-tejfölös lángos is vár minket.

De vár minket Esztergom, hiszen van még merre tekernünk! Igen, irány a „Sziget”! Igazából a volt rév mellől induló részen érdemes elindulni, a szállodák mellett, végig a parton vezet az igazából gyalogút, de nyugodtan használhatjuk. Bal kéz felől a belváros és várhegy panorámája kísér minket, a vízen pedig megannyi kacsa, és kenus. A belvárost elkerülő hídnál érdemes kimenni a szigetről, és a sétányon visszatekerni kiinduló pontunkhoz.

Hátra van még a belváros, és a kihagyhatatlan sétáló Szécsényi tér, amit nem csak az épületek miatt érdemes felkeresni, hanem itt vár ránk a környék egyértelműen legjobb, de országos viszonylatban is garantáltan kimagasló, napközben is nyitva tartó PUB-ja, a BeerLegal! Ezt azért is érdemes megjegyeznünk, mert kerékpár barát vendéglátóhely, tagja a nemzetközi és hazai kerékpáros útvonal szolgáltatóinak, tehát bármikor vizet, kerékpáros elsősegély csomagot, és bármilyen segítséget is kaphatunk, ha drótszakarunkkal bajba kerülünk! Ne keljen, de jegyezzük meg, ha erre felé vesszük az irányt!

De ha már itt vagyunk, mindenképen meg kell kóstolnunk a jobbnál jobb, minőségi csapolt valamelyikét a 11 féle választékból, és hozzá egy jó hamburger, marhapofa, vagy épen egy különleges eljárással készült kacsacomb biztosan lecsúszik, ledolgoztuk a tekerés közben, megérdemeljük. És mindezért nem fogjuk lenullázni a bankkártyánkat, de az éhségünket és szomjunkat biztos! Főleg mert ott jártunkkor például a jelenlegi akciójukban két Bernard minőségi csapolt korsó mellé a harmadik ajándék, így aztán fel is tesszük a „koronát” a napra!

És mi maradt még? Mondjuk sok minden, de természetesen egy naplemente a parton kihagyhatatlan, ahogy a lebukó vöröses korong megfesti a Duna vizét, és eltűnik Párkány felett az égről…. Jó utat, jó tekerést mindenkinek, Esztergom nem fog csalódást okozni!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Translate »