Kossuth-díjas fellépők az év legnagyobb kéknyelű kóstolóján

Kossuth-díjas fellépők az év legnagyobb kéknyelű kóstolóján

A Badacsony Szőlőhegyért Egyesület, a MATE Szőlészeti és Borászati Intézet Badacsonyi Kutató Állomása, valamint a Vinum Vulcanum Badacsonyi Borlovagrend szervezésében idén június 3-án, harminckettő, kéknyelűt termelő badacsonyi borászat részvételével, kulturális programokkal, zenével, kiváló borokkal és ízletes fogásokkal az év legnagyobb kéknyelű kóstolójára várják a Badacsonyba érkezőket.

A közel két évtizedes hagyományokkal rendelkező Kéknyelű Virágzás Ünnep eseményen 14 és 20 óra között, csodálatos természeti környezetben – a Badacsony hegyen –, a Kutató Állomás Kéknyelű teraszára hívják a „legbadacsonyibb” szőlőfajta, a kéknyelű virágzásának megünneplésére a badacsonyi kéknyelű rajongóit és jövendőbeli szerelmeseit. A hagyományteremtő céllal létrejött esemény idén a nagyközönség számára is nyilvános. A különleges programok mellett ekkor zajlik az Országos Borlovagrendi Találkozó, illetve itt hirdetik ki a Badacsonyi Hegyközségi Borverseny győzteseit is. Az eseményen fellép többek között a Kossuth-díjas Szarka Gyula és együttese, a Savaria Rézfúvós együttes, illetve a Vivát Bacchus énekegyüttes is, de a nap folyamán egy megismételhetetlen mesterkurzus keretében olyan muzeális kéknyelűk is bemutatásra kerülnek, amelyek már kereskedelmi forgalomban nem kaphatók.

Az idén megszervezésre kerülő Kéknyelű Virágzás Ünnep, mint azt Éliás Csaba, a Badacsony Szőlőhegyért Egyesület elnöke elmondta, több különlegességgel is bír. Például soha ilyen nagyszámú termelő kéknyelűjét nem lehetett eddig egy helyszínen megkóstolni, másrészt az ismert, nagy badacsonyi borászatok mellett, olyan kisebb borászatok is kiállítanak, akiknek ez lesz az első ilyen megjelenésük. Szintén nagy erőssége a rendezvénynek a különleges helyszínválasztás, hiszen csodálatos, festői panoráma kíséretében, a szőlők közt sétálva tudnak a vendégek kóstolni borokat és beszélgetni a borászokkal. A kéknyelűk mellett a közönségnek alkalma nyílik ennek porzófajtáit, a budai zöldet és a rózsakőt is megismerni a kóstoló során. Nem utolsó sorban különleges kiállítói is lesznek a kóstolónak: ilyen az Év Bortermelője címmel kitüntetett Borbély Tamás, de kiállítója lesz a rendezvénynek a két Kossuth-díjas művész, Szarka Gyula és Szörényi Levente, akik zenei munkásságuk mellett borászkodnak is, és most lehetőség lesz megkóstolni az ő kéknyelűiket is.

Jegyek a rendezvényre és a mesterkurzusra elővételben megvásárolhatók a
https://badacsony.city-pay.hu/ oldalon, vagy a helyszínen korlátozott számban. A belépőjegy ára, amely tartalmaz egy kóstoló poharat is 4900 Ft, a maximált 30 fős létszámú mesterkurzus belépője pedig 9800 Ft.

Program:

  • 14:00 Kapunyitás
  • 15:30 Szőlőszentelés
  • 16:00 Exkluzív mesterkurzus
  • 17:00 Savaria Rézfúvós együttes
  • 18:00 Vivát Bacchus énekegyüttes
  • 19:00 Szarka Gyula és együttese
  • 16-20 Bor és irodalom (felolvasások bor ihlette irodalmi művekből)
  • 20:00 Kapuzárás

Mesterkurzus:
Mesterkurzus címe: Koros Kéknyelűk kóstolójaIdőpont: 2023.június 3., 16:00 óra

A mesterkurzus tételei:

  1. Málik Pince – 2019
  2. Békássy Borászat – 2019
  3. Sipos Borház – 2018
  4. Éliás Birtok – 2017
  5. Borbély Családi Pincészet 2016
  6. Földi Bálint – 2013
  7. Nyári Pince – 2010
  8. Első Magyar Borház – Szeremley Birtok – 2006

Ha az eseményre látogat, szüksége lesz szállásra, ehhez a szerkesztőségünk által is több alkalommal tesztelt, minden szempontból legjobb, wellness szolgáltatásokat is nyújtó  Bonvino Hotelt ajánljuk! www.hotelbonvino.hu

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Translate »