Több mint 250 pincészet nevezett a 42. Országos Borversenyre

Több mint 250 pincészet nevezett a 42. Országos Borversenyre

Május 17-én és 18-án Budapesten rendezi meg a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa (HNT) a 42. Országos Borversenyt. Az ország mind a 22 borvidékéről, 918 tétellel 252 pincészet nevezett a hazai borszakma legnagyobb hagyományú bormustrájára.

Az Országos Borverseny (OBV) egy háromszintű kiválasztási rendszeren alapul. Az országos megmérettetést megelőző hegyközségi, borvidéki borversenyek komoly szereppel bírnak a nevezett tételek előzetes minősítésében. A rendezvény egy szakmai találkozót is jelent mind a bírálat, mind pedig az eredményhirdetés alkalmával – áll az esemény sajtóközleményében.

A bírálatot családi borászatok tulajdonosai, üzemi pincészetek szakértői végzik, kiegészítve az oktatás, kutatás, szakújságírás, kereskedelem és gasztronómia képviselőivel.

Légli Ottó a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa és az Országos Borverseny Szervező Bizottságának elnöke nyitó beszédében hangsúlyozta, hogy az Országos Borverseny meghatározó szerepét, rangját a hazai bormustrák között jól bizonyítja az a tény, hogy a tavalyi évhez képes megint több, mint 10 %-kal nőtt a nevezett tételek száma és ez a növekvő tendencia már évek óta megfigyelhető.

Feldman Zsolt, az Agrárminisztérium Mezőgazdaságért és Vidékfejlesztésért felelős államtitkára megnyitó beszédében az OBV kapcsán kiemelte: „E mögött a verseny mögött a hitelességet maga a HNT, a HNT szakmaisága és a mögötte lévő történelmi alapok adják.” Rókusfalvy Pál László nemzeti bormarketingért felelős kormánybiztos, a 42. Országos Borverseny védnöke köszöntőjében a szakmai összefogás fontosságát hangsúlyozta és az Országos Borverseny kapcsán elmondta: „Nem csupán a dicsőségért, az elismerésért folyik a versengés, hanem egyúttal a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa által megvalósítandó hazai és nemzetközi promóciós eseményeken résztvevő borászatok kiválasztásának alapját is itt biztosítják.”

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Translate »