A tövises mangó sorbet lett a Balaton fagyija 2023-ban

A tövises mangó sorbet lett a Balaton fagyija 2023-ban

A Balatoni Turizmus Szövetség 2014 tavaszán a Nyitott Balaton kampány keretében szervezte meg először a Balaton Fagyija versenyt. Az idén immáron 10. alkalommal megrendezésre kerülő verseny célja a klasszikus és hagyományos jó minőségű kézműves fagylalt népszerűsítését.

Egy gyenesdiási cukrászműhelyben rendezték meg a jubileumi versenyt. A Bringatanya Fagyizó Somogyi Fagylaltműhelyében a cukrászmesterek már reggel fél 7-kor elkezdték a fagylaltok készítését az előzetesen összeállított ütemterv és sorrend alapján

A versenyzőknek fagylaltonként 35 perc állt rendelkezésükre az édes pályaművek elkészítésére. A zsűri a finomságokat többféle szempont alapján pontozta, figyelembe véve az ízek harmóniáját, az állagot, a kreativitást és a megjelenést. Külön hangsúlyt fektettek a Balaton jellegzetes alapanyagainak felhasználására.

A versenyben részt vevő fagylaltkreációk közül a 2023. évi győztes a balatoni tövises mangó sorbet lett, amit a balatonalmádi Amaretto Fagyizó mestere készített.

Három különdíjat is kiosztottak, amit a Bagaméri Fagyizó édes csalogány fagylaltja, a Sissi Kézműves Fagylaltozó “egyszerűen túrógombóc fagylalt” nevű kreációja és a Vitorlás Fagyizó sajtos-tejfölös lángos fagylaltja érdemelt ki.

A szervezők a Balaton Fagyijának kiválasztott fagylalt receptjét mindenki számára elérhetővé és szabadon felhasználhatóvá teszik, így a Balaton régióban bármely cukrászda vagy fagylaltozó elkészítheti a nyertes finomságot.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Translate »