Nemzetközileg is elismertek a békésszentandrási sörök

Nemzetközileg is elismertek a békésszentandrási sörök

Folyamatosan fejleszt a békésszentandrási Szent András Sörfőzde, tavaly új termékkel, ciderrel jelentkeztek, amely a napokban egy rangos csehországi versenyen a magyar versenyzők között egyedüliként aranyérmet nyert 

Ugyanezen a nemzetközi sörversenyen ezüstéremmel jutalmazták a főzde valódi almával, fahéjjal és ugandai vaníliával készült sörét, az Almás Rétes pastry ale-t. A versenyen Csehországtól Spanyolországig több mint 200 sörfőzde közel 1200 söre versenyzett 39 kategóriában. A cidert a szentesi Teacher’s Ciderrel közösen készítették, teljes egészében frissen préselt almából, azaz nem sűrítményből, természetes erjedéssel. Az MTI kérdésére írásban azt közölték, hogy “miközben a sörforradalom a sörök területén kifejezetten sikeresen terjesztette el a korábbiaknál magasabb színvonalú termékeket, addig a hazai cider piac híján van az ilyen változásoknak.” A főzde a rokon termékek esetén (cider, hopszóda) szeretne “egy magasabb termékminőséget elterjesztő folyamat élére állni”.

Közölték, a söripar és azon belül a kézműves sörfőzés meglehetősen energiaintenzív tevékenység (a cefrézés és komlóforralás fűtési energiát, az erjesztés hűtési energiát igényel), ami a jelen gazdasági körülmények között a termékekre erős inflációs nyomást fejt ki. A vásárlóerő visszaesése, a reálbércsökkenés ettől függetlenül is kihívások elé állítja a szektort. Ráadásul a korábbi években megszokotthoz képest a kereskedelmi partnerek (elsősorban sörözők és éttermek) nagyobb aránya zárt be, és bár folyamatosan újak is nyílnak, ez az intenzív változás a nagy gyárak és a kisüzemi sörfőzdék esetén is plusz erőforrásokat köt le. Ennek ellenére 2022-ben 842 ezer liter sört értékesítettek, ami 4 százalékkal volt magasabb a 2021-esnél. A koronavírus-járvány első hullámában kialakított webshop azóta is egy stabil értékesítési csatorna

Folyamatosan folynak termékfejlesztések, az év minden szakában szezonális különlegességeket főznek. Emellett önerős fejlesztésként költség- és energiahatékonysági korszerűsítésbe kezdtek: lecserélték a főzőüstöket, optimalizálták a főzőházi folyamatokat a hatékonyabb maláta- és energiafelhasználás érdekében. Folyamatban van a gázfelhasználás optimalizálása; a költségcsökkentő tényezők között a bérelt raktárterületek, valamint az alap- és csomagolóanyag-készletszintek csökkentése. Tervezik továbbá egy éven belül a napelemes rendszer kiépítését.

A főzde árbevétele 2022-ben 799 millió forint volt, ami 124 millióval haladja meg az egy évvel korábbit. Ez ugyan 18 százalékos növekedésnek felel meg, de az értékesített sör mennyisége csak 4 százalékkal nőtt. Az ukrán-orosz háború első évében nagyon komoly drágulás mutatkozott a csomagolóanyagok (például a palack), valamint a maláták tekintetében. Az üveggyártás és a malátagyártás is nagyon energiaintenzív, ezek drágulása is részben az energiaárakra vezethető vissza. De ukrán üveggyárak lebombázása és az orosz-ukrán gabona elérhetősége körüli anomáliák sem tettek jót az áraknak – közölték. A tavalyi évet kis nyereséggel zárták, adózás után 11 millió forintjuk maradt, ami lényegesen jobb az előző évi 38 milliós veszteségnél. A Szent András Sörfőzde 1993-ban jött létre, 2011-ben az év sörfőzdéjének választották. A kisüzem több mint félszáz hazai és nemzetközi díjat nyert el, portfóliójában mintegy 30 féle sörtípus található. Csaknem félszáz munkavállalója van.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Translate »