GASZTRONAUTA KALANDOR

GASZTRONAUTA KALANDOR

GASZTRONAUTA KALANDOR, AKI LEGGYAKRABBAN ÁLOMFALVÁTÓL BOLDOGSÁGHÁZÁIG UTAZIK…

BESZÉLGETÉS GELLÉRT ANDOR TAMÁSSAL

Gellért Andor Tamás, azaz Gasztronauta Kalandor újságírói pályafutását – másokhoz hasonlóan – az írott sajtónál kezdte?

– Az érettségi után különböző államigaztatási szervezeteknél dolgoztam, s “mellékállásban” kezdtem publikálni. Az olvasók számára talán legemlékezetesebb a Népszabadság “Terítéken” c. étterem-minősítő sorozata volt, ezt a műfajt ugyanis valószínűleg az első között kezdtem Magyarországon. Persze elégtelent senkinek sem adtam, mivel a kiválasztott “egységek” a hírnevesek közül valók voltak. Egy étterem megbízásából szintén 1994-ben menedzseltem egy gasztroirodalmi pályázatot is, amelyre számos írószövetségi tag is nevezett. A Magyar Hírlapban és a Mai Napban gasztronómiai rejtvény-pályázatokat is gondoztam akkoriban, ami szintén újdonságnak számított.

A televízióban melyik műsort is vezette pontosan?

– A Budapest Televízióban 2003-ban  közel 140 szponzorált műsort gründoltam, ezek közé tartozott az “Ízlelő” c. gasztronómiai magazin is.

Úgy emlékszem, hogy tudományos konferenciákat is szervezett.

– Valóban, a Hunguest Hotel Platanusban 2003-ban cca. 10 konferenciát szerveztem. Mivel ezekről néhány média is beszámolt, ilyenkor találkozott a vendéglátás és a publikálás, noha a riporter szerepét természetesen hivatásos televíziósok töltötték be.

Néhány évvel ezelőtt különböző vendéglátó helyeken még a stand-up műfajában is kipróbálta magát, igaz?

– A maciklónozásos jelenetemmel bizony sok ifjúsági klubban megfordultam 2011-ben, ilyen volt a Drunker Tailor, a Tápszínház több helyen, a Zappa Coffe, illetve a Dumaszínháznak otthont adó egykori Godot.

Egy-két tévében láttam, amikor az új könyvéről beszélt. Mi is volt a címe ennek?

– “Ami a budapesti útikönyvekből kimaradt  – közösségi helyek tesztelése”, 2013-ban adtam ki magánkiadásban. Hosszú lenne a felsorolás, a rádiók közül említhetjük a Trend FM “Tudatos fogyasztó” magazinját, a Klubrádió “Volt egyszer egy Népszabadság”  címet viselő műsorszámát, a Sola rádió “Érted is, amit olvasol?” című beszélgetős magazinját. A televízió közül pedig a több kerületben sugárzó Centrumot, a TV 13-at, az Újbuda Televíziót, a ZUGLÓ Televíziót, vagy akár a HETI TV népszerű kívánságműsorát is.

Most már elérkeztünk a YouTube “Gasztronauta Kalandor” magazinjához?

– Önnek mindig igaza van. A jól ismert médiapiaci átalakulások miatt maradt a videomegosztó, illetve közösségi szolgáltatás. Az első évfolyam első adása a La Bódé önkiszolgáló étteremből jelentkezett, itt ünnepeltem meg szerény keretek között a 60.születésnapomat 2019-ben. Ebből nőtte ki magát voltaképpen a magazinműsor. A “Gasztronauta Kalandor” nevet pedig a TV 13 műsorvezetőjétől kaptam, azután rám ragadt. Szintén abban az évben csevegett “MICU” és “MUCI” – a maci házaspár – a bio és organikus termékek előnyben részesítéséről, az “Álomvalvá”-tól “Boldogságházá”-ig közlekedő vasúton, pontosabban a Nyugati pályaudvar környékén megismerhettük az utasellátós “MÖCI” kisasszonyt is. Ezen kívül ellátogattunk egy újlipótvárosi ismert zöldségeshez, ahol a magyar agrárium hasznos családtagjai keltek életra Borsó Orsitól kezdve Dinnye Feri-ig. Nem feledkeztünk meg az egyik legsikeresebb ágazatunkról, a borászatról sem, erről szólott “A gyönyörűséges HARKA esete a megtestesült ördöggel” című saját mesém a RAM irodalmi játszóterén.  A fedél nélküliek emberhez méltó élete érdekében tett segélykiáltásnak szántuk az “Asztali áldások” c. adásunkat, természetesen asztal nélkül! Az egykori “nyóckerben” található Enjoy Caféban rögzítettük szatirikus jelenetünket, mivel a vendéglátásában is teret hódítani látszik a mesterséges intelligencia, az epizód címe: “Az emberiség macisággá klónozásának tudományos magyarázata.”

Melyik a kedvenc városrésze, kerülete Budapesten?

– Drága szüleim munkahelyeinek és gyerekkori “bevásárlókörútjainknak” köszönhetően –  Újlipótváros mellett – a pesti Belváros. Az erős kötődésem, lokálpatriotizmusom ihlette a “Szívem csücske: a város szíve” címet viselő dokumentumfilm-sorozatunk. Úgy mondanám, hogy interdiszciplináris: építészet, urbanisztika, idegenforgalom, irodalom egyaránt jól megfért egymás mellett. A sorozatot 2020-ban és 2021-ben forgattuk.

Nagyon elszaladt az idő és az újság sincsen gumiból. Röviden ejtsünk szót a jelenről, melyek az újdonságok?

– A “kisszállótól” a “nagyszállóig” gasztroirodalmi emlékek után kutatva ajánlom az ínyencek kedvében a “Margitszigeti Irodalmi Kalauz” c. adásunkat. Végül említsük meg a karácsonyi forgatag idején készült fogyasztóvédelmi műsorunkat, amely jó néhány túró rudi termék értékelésére vállalkozott. Ha már olyan sok szót ejtettünk a szépirodalomról, megtalálható a sorozatunk kulisszatitkait feltáró “Gasztronómia + Irodalom + Városarculat” című extra adásunk is. Számos nevezetes szerzőnk közül most csak négyet nevesítenék: Krúdy Gyulát – akinek születésének 145.évfordulóját, illetve halálának 90. évforulóját ünnepeljük -, Magyar Eleket (185 évvel ezelőtt született), illetve Dobos C. Józsefet és Ignotust. Végül itt is szeretnék köszönetet mondani állandó munkatársamnak Zádor Gábornak, akinek az önfeláldozó és kitartó tevékenysége nélkül nem jöhettek volna létre a számomra különleges adások.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Translate »