Kiskunhalas télen is megér egy kirándulást!

Kiskunhalas télen is megér egy kirándulást!

Sokan úgy gondolják, télen nem érdemes elindulni az Alföldre kirándulni, hiszen a pusztán nincs semmi, minden zárva van, legfeljebb néhány gyógyfürdőben lehet lubickolni. Erre cáfol rá a hajdan legnagyobb, de a mai napig is legjelentősebb Kiskunsági ősi mezőváros, Kiskunhalas.

Az ásatások nyomán tudott, hogy már az újkőkorban is lakott volt. Bár 1290-től település volt, de írásos emlékek először konkrétan 1366-ban említik, sőt nemsokára búcsújáró hely is lesz. Hajdan a „tanyavilág” központja volt, hatalmas területek tartoztak hozzá, mára a töredéke hajdani önmagának, de annál jelentősebb városként, turisztikai központként.

Ha kiejtjük az a nevet, hogy „Halas”, mindenkinek a méltán világhírű csipke jut az eszébe, mely 2010-ben felkerült a Magyar Szellemi Kulturális Örökség Nemzeti Jegyzékére, 2014-től pedig Hungarikum. Nem is kezdhetjük a várossal való ismerkedést máshol, mint a „Csipke Múzeumban”. A bájos, régies hatást nyújtó, még télen is szép parkban levő épületben megtekinthetjük a halasi csipke történetét, legszebb darabjait, sőt élőben követhetjük nyomon a készítést, hiszen a mai napig kézzel készülő csipkéket helyben varrják a hölgyek. Aki szeretne a kész darabokból vásárolni is lehet, de megrendeléseket is felvesznek a gyönyörű, világon egyedülálló csodákra.

www.halasicsipke.hu

A belvárosban, a központban található a szintén kihagyhatatlan Thorma János Múzeum, mely igazából két részből áll. A régi patinás épületszárnyban található a helytörténeti és néprajzi kiállítás, mely korhűen és tematikusan berendezett szobáit végigjárva, képet kapunk a város, a Kiskunság és egyáltalán a Kunok hajdani életéről napjainkig. Semmi képen ne hagyjuk ki!

Mint ahogy főleg a „Nagybányai festők” képeinek rajongói sem a z új szárnyat, ahol egy nagyvonalú adományból 32 festmény és 69 szobor látható, de az emeleten találjuk többek között a két híres monumentális festményt is, az „Aradi vértanukat” és a „Talpra magyart”. Szánjunk rá időt, megéri.

www.thormajanosmuzeum.hu

A főteret a városháza uralja, melynek pompás épületének nem csupán dísze a hajdani tűztorony, hanem a város legszebb panorámáját nyújtó kilátó pontja is, hiszen kiállítással is tarkított lépcsőit nyitvatartási időben, bárki megmászhatja, nagyon is megéri a fáradságot!

Kevesen tudják viszont, hogy Halas nem csupán a csipkéről, hanem a lovakról is híres! Már a múlt század elején is Csendőr lovas laktanya és kiképző bázis volt, aztán a határőrség lovasait képezték itt ki. Ma is országos jelentőségű lovas bázis, több élsportoló került, kerül ki innen, érdemes meglátogatni, különleges kávézója is van, és körbe is lehet nézni, főleg állatbarátoknak kihagyhatatlan!

Mint ahogy az állat és természetbarátok ’Mekkája” a friss fejlesztéseknek is otthont adó Csetényi Élménypark, amely minden korosztály számára rejteget izgalmas kalandokat, és még télen is csodálatos természeti környezetben vár. A 18 hektáros területen játszótér, kalandpark, több emeletes kilátó, modern látogatóközpont, csónakázótó található, de lényeg magában a természet közelségében van.

A tavak és nádasok mellett sétányon haladhatunk, megnézhetjük a vizi bivalyokat, majd a tó felett, nádason átvezető hídon levő ösvényen vethetjük bele magunkat a télen is aktív élővilág felfedezésébe. Természetesen ez ilyenkor télen leginkább egy kis séta a természetbe, a jó levegőn, de semmi képen nem érdemes kihagyni a listáról.

www.csetenyipark.hu  

 Ha átfáztunk a kirándulástól, az Élménypark mellett találjuk a teljes felújítási beruházás előtt álló Termálfürdőt, mely kellemes lazulást és testi-lelki felmelegedés garantál.  A fürdő és annak környezete 2016-ban gyógyhely minősítést kapott. A 48 °C-os hévíz mozgásszervi megbetegedések kezelésére, nőgyógyászati panaszok enyhítésére, baleseti sérülések, műtétek utáni rehabilitációra, ideg- gyógyászati és egyéb megbetegedések gyógyítására jótékonyan alkalmazható.

A városba visszatérve vár minket még egy kuriózum, ez pedig az 1860-as években épített „Sárik féle szélmalom”, mely annak ellenére, hogy ipari műemlék, a napjainkig működő képes, igaz most interaktív múzeumként látogatható, tegyük meg!

Mielőtt elhagyjuk a várost álljunk meg a kifelé vezető úton a Sóstói Parkerdőnél! Igaz így télen nem nyújtja igazán fenséges képét, de a kilátóból egy körpanoráma megtekintése minden képen megér egy búcsúpillantást. A tó elsődlegesen horgászati hasznosítású, de jó vízminősége és rendezett partja miatt a füves strandrészt a fürdőzők és a napozni vágyók is szívesen választják, de a környék élővilágát bemutató tanösvény is vár ránk, igaz nem télen…

Ez csak egy rövid városlátogatás volt ebben a barátságos és még ezen kívül is ezernyi lehetőséget biztosító Kiskunsági városban, melynek látnivalói hatványozottan bővülnek az évszak változásával, viszont egy kirándulást ebben az évszakban is megér, már csak azért is, hogy lássuk, ide vissza kell térni!

Viszont aki nem szeretne maga nekivágni ennek a gyönyörű környéknek az egyedi felkeresésébe, annak ajánljuk a térségbe is élménydús utazást szervező Anima Travel utazási irodát! (www.anima.travel )

További információk: www.kiskunhalas.hu 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Translate »