A szatmári szokások is bemutatkoznak a panyolai farsangon

A szatmári szokások is bemutatkoznak a panyolai farsangon

Idén 9. alkalommal szervezi meg hagyományőrző farsangi felvonulását Panyola február 4.-én

Az idei farsang további újdonsága, hogy délelőtt 10 órától a kicsik a Kultúrpajta-sorozat második alkalmán, a GyerekPajta-Kölyökfarsangján ismerhetik meg a vidék szokásait.

A maskarás beöltözés mellett hangszer-bemutató, néptánc, kézműves foglalkozás élménye kínál feledhetetlen pillanatokat a Sóstói Múzeumfalu közreműködésével és a Fonogram-díjas Veronaki kvartett télűző koncertjével, a legbulisabb kedvenc dalaikkal. Disznótoros, farsangi fánk és pálinkakóstoló lesz a megállóhelyeken.

A kicsik is bekapcsolódnak a 13 órától kezdődő IX. Hagyományőrző Farsangi felvonulásba. Gólya, medve, pulyaszedő, kecske és egyéb hagyományos maskarába bújva, hogy az 1965-ös televíziós felvételek és Ujváry Zoltán professzor, néprajzkutató gyűjtései alapján idézzék vissza a fonóban történt jeleneteket. A Szamosparti Nyugdíjas Klub tagjai még maguk is ott voltak, megélték ezeket a különleges eseményeket.

A régi történéseket picit mai köntösben, de a szatmári szokásokra, a szatmári örökségre építve űzik el a telet Panyolán. A hajdanán a fonóban megélt jeleneteket, szatmári állatalakoskodó szokásokat elevenítik fel a télűző eseménnyel.

A felvonulás során kinyílnak a porták és megannyi színes programot kínálnak a szervezők, hogy együtt idézzék meg népi kultúránkat, hagyományainkat.A Nyírség-, a Kisdeák Táncegyüttes előadásai, néptánc és medvetáncoltató népi játéka, a Hargita megyei farsangolók: nagykászoni bikaütésével és a Szatmári Alapfokú Művészeti Iskola diákjainak citeramuzsikájával színesítik a délutáni programokat.

Este a Rozsályi Hajnalpelika Kisszínpad parasztkomédiája, a Nyírség Táncegyüttes fellépése és táncháza ígér feledhetetlen élményeket a Bakos Zenekar kíséretével. Panyola az a családias hely, ahová mindenki szívesen megy, hiszen a régi idők emlékeit idézik vissza és élhetik át kicsik, nagyok egyaránt.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Translate »