Téli látogatás Szombathelyen

Téli látogatás Szombathelyen

A kellemes időjárás kedvez a hétvégi kirándulásoknak, szívesebben indul az ember útnak egy-egy város, országrész felfedezésére, akár még így télen is, ilyen körülmények között. Ezúttal Vasmegye székhelyét, ahogy mondani szokták, a „Nyugat Királynőjét”, Szombathelyet keressük fel.

Sokan nem is tudják, de a település országunk legrégebbi lakott városa. Szombathely ősidők óta lakott terület, a híres borostyán kereskedelmi út mellett helyezkedett el, így már a Római birodalom ideje alatt város alakult ki itt. Elnevezését arról kapta, hogy a városban szombati napokon került megrendezésre a hetivásár. 

Városlátogató turisták szempontjából Szombathely látványosságait tekintve egy érdekes település. Elsőre azt gondolnánk, hogy a barokk Fő tér és környékét besétálva láttunk mindent, pedig nagyon nem így van.

De ne menjünk előre, induljunk el minden turista kiinduló pontjától, a sajátos módon háromszög alakú Fő tér „legszűkebb pontjától”. Itt találjuk a város bronzba öltött makettjét, melyen könnyen megtaláljuk, mit is érdemes megnézni.

Mielőtt elindulnák a téren, tegyünk egy kis kitérőt a másik irányba, hiszen a közelben találjuk a város talán „legismertebb” emberének, az ókori Európa egyik legnagyobb szentjének, Szent Mártonnak a templomát. A templomig vezető történelmi sétaút 9 állomáson keresztül vezet, miközben elmeséli a város ókeresztény hagyományait. .Az ő nevéhez kötjük a „Márton napi libanapot”, melynek történetéről egy másik cikkünkben olvashatnak…

Igazából, ha ezen a hosszúkás, egyre szélesedő téren végigmegyünk, mely a város falain alakult ki, be is jártuk a barokk tér látnivalóit. Ekkor érünk el a tulajdonképpeni központi, leglátványosabb részhez, melyet a szökőkút jelenti a Faunok szoborcsoportjával, illetve a XVIII századi Szentháromság szobor.

Innen menjünk a Fő tér mögött található területre, ahol elénk tárul a romai maradványokra épült, Magyarország harmadik legnagyobb temploma, a Boldogasszony tiszteletére emelt Székesegyház. Sajnos bemenni nem lehet az impozáns épületbe, de kívülről is remek fotó téma.

Mint ahogy a mellette található barokk Püspöki Palota is, melynek érdekessége, hogy amikor II János Pál pápa 1991-ben Magyarországon járt, ennek erkélyéről mondott áldást a hívőkre.

A szépen felújított térről sétáljunk át az Iseum Savariense Régészeti múzeumhoz, hiszen Szombathelyen „minden itt kezdődött”. A romaiak nem csak komplett várost építettek Savaria néven itt (régi utcarészlet az OTP üvegpadlója alatt ma is látható például), hanem az egyiptomi istennő tiszteletére templomot is emeltek. A kiállításokon mindent megtudhatunk a szombathelyi Isis szentély páratlanul gazdag régészeti emlék anyagából, valamint Pannoniai vallástörténetéről. A múzeumban állandó és időszaki kiállításokat is láthatunk, de most csak kívülről tudunk a romterületre rálátni, de ez is nagyon érdekes.

Ha már itt járunk, megérdemlünk egy kis pihenőt! A múzeummal szemben találjuk a Móló Café étterem-kávézót, amit minden képen érdemes felkeresni. Nagyon finom és reális árú ételekkel, vagy épen csak eredeti teákkal, kávékkal és gyors falatokkal várja a vendégeket, egy nagyon hangulatos belső térben. Egy kis lazítás jól esik városnézés közben… (www.molorestaurant.hu )

És amiről beszéltünk az elején, azzal most szembesülünk, ugyanis a városnézésnek elvileg vége lenne, ha nem lennének a város talán legfontosabb látnivalói pont a belvároson kívül! Mondjuk itt sajnos meg kell jegyezni, hogy a téli időszak ebből a szempontból nem a legjobb választás, hiszen ilyenkor nem igazán van mit nézni…

Kb egy helyen találjuk a városközponttól mintegy 3 kilométerre a három fő látványosságot, a gyönyörű Kámoni Arborétumot (mely ugyan nyitva van, de nyílván téli képét mutatja), a szintén pompás és romantikus csónakázó tavat (mely egy mesterségesen kialakított tó, közepén egy mesés szigettel, hidakkal, sétautakkal), és az ország második legrégebbi falumúzeumát, a Vasi Skanzent. Sajnos télen ez is csak kívülről látható, különben az Őrség paraszti világát igyekszik közelebb hozni a távolról érkező turistáknak.

Ha van időnk, és különlegességre vágyunk, akkor keressük fel a várostól kb 10 kilométerre található Krisztina kilátót! Különleges, síugró sáncra hasonlító alakja, és a belőle látható fenséges panoráma megéri fáradozásunkat!

Szintén érdemes a közelben felkeresni a világhíres Jáki templomot, mely hazánk legjobb állapotban megmaradt román kori temploma, és általában nyitva is van télen is.

Viszont nem kell aggódni, hogy nem volt sok télen bejárható látnivaló Szombathelyen, innen máris mehetünk még tovább, hiszen a város közelében kezdődik az Írottkő Natúrpark, a Kőszegi hegység, és maga Kőszeg városa is csak 20 kilométer, ahol rengeteg látnivaló, kirándulási lehetőség, szállás, és minden földi jó várja a turistákat, mint amikről korábbi cikkeinkben már olvashattak. Jó szórakozást az ősi Savaria (Szombathely) felfedezéséhez!

Információk: www.szombathelypont.hu

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Translate »