Bronzérmes a magyar csapat a fagylalt-Európa-bajnokságon

Bronzérmes a magyar csapat a fagylalt-Európa-bajnokságon

A világ legrangosabb kézművesfagylalt-készítő csapatbajnokságán sikerült bronzérmet szerezniük a magyaroknak, így 2024 januárjában Magyarország is ott lesz a fagylalt világkupán.

A Gelato Europe Cup, azaz a fagylalt-Európa-bajnokság a Gelato World Cup világverseny európai döntője, mely Olaszországban és egyben a világon a legrangosabb csapatbajnokság, ami a kézműves fagylaltra épül.

A WWG (World Wide Gelato Fundation) által létrehozott verseny missziója a fagylalt szeretetének, kultúrájának és a nemzetek közötti gasztronómiai összefogásnak a terjesztése. A 2003-ban létrehozott verseny szigorúan meghívásos alapon működik, figyelembe véve az adott ország nemzetközi versenyeken való szereplését és eredményeit.

Magyarország most kapott először lehetőséget arra, hogy csapatszinten is megmérettesse magát a többi, sokszor nagyon rutinos európai országgal

Összesen hét nemzet delegálta magát a Riminiben tartott európai döntőre, köztük a többszörös kupagyőztes Olaszország, Franciaország, Spanyolország, Németország, Ausztria, Egyesült Királyság, és nem utolsósorban Magyarország.

A csapat összeállítása minden ország számára adott volt: egy a fagylaltkészítésben jártas szakemberből, vagyis egy fagylaltmesterből (a magyar csapatban Gácsi Zoltán, a Csokoládé Akadémia vezető cukrásza), egy cukrász szakemberből (Füredi Krisztián, Hisztéria Cukrászda vezető cukrásza), valamint egy csapatkapitányból (Somogyi Renáta, Bringatanya Fagyizó fagylaltmestere) tevődött össze.

A három napon át tartó megmérettetésen a nemzetek az általuk választott témához kapcsolódóan kellett, hogy előállítsák a fagylaltra épülő termékeiket, amelyeket a prezentáció után egy szigorú, nemzetközi zsűri bírált el.

A magyar csapat idén az „Erdő és mező virágai” témát választotta, és ennek megfelelően készítette el a magyar ízvilágot bemutató fagyos desszertkülönlegességeket.

Első versenyszám egy dekorált fagylalttégely elkészítése és bemutatása volt, amelyhez kötelezően kellett választani egy, a szponzorok által rendelkezésre bocsátott csokoládét. Hazánk a fehércsokoládé mellett döntött, amelyet licsivel, málnával és egy enyhén sós tökmagropogóssal, illetve variegátóval egészített ki.

A tökmagropogós kiválóan prezentálta hazánk egyik kedvenc cukrászati alapanyagát, a licsi jelenléte pedig a nemzetközi gasztronómiai ízvilág felé vitte el a kreációt.

A második versenyszám egy fagylalttorta volt, amelyből összesen 3, egymással teljesen megegyező darabot kellett elkészíteni. A magyar hagyományokat követve itt a barackos túrógombóc jegyei mutatkoztak meg, édes tejfölhab fagylalt, vaníliás túró fagylalt, édes-fahéjas morzsa, valamint egy enyhén sós, barackos cremeux kíséretében.

A verseny során nem csak a torta kinézetét, hanem a vágási felületet is pontozta a zsűri.

A harmadik versenyszám egy monodesszert volt, amelyet meghatározott méretű és súlyú pohárban kellett a zsűri elé tálalni.

A magyar csapat követve az erdő vonatkozást, egy toboz formájú desszert mellett tette le a voksát, amely egy mogyorófagylaltból, egy enyhén savanykás feketeribizli cremeux-ból, egy feketeribizli mousse-ból, valamint egy tonkababos mogyoró cremeux-ból és mogyoró mousse-ból állt. Ezt megkoronázta egy édes, mogyorós morzsa a desszert körül, amelyet a csapattagok egy málna-áfonya-ibolya zselével egészítettek ki. A tálalást sem bízták a véletlenre, ugyanis az egész desszert egy üvegbúra alatt csücsült, amelyet erdei gyümölcs füst vett körül.

Az utolsó napon a csapatnak prezentálnia kellett egy úgynevezett „ropogós szobrot”, amelyet karamellből és grillázsból kellett felépíteni. A magyar csapat egy mesebeli fát álmodott meg, melynek magassága elérte az 1,25 métert, kiegészítve fújt és húzott cukortechnikákkal.A verseny megkoronázásként minden korábban bemutatott terméket egy 120 cm átmérőjű büféasztalon kellett prezentálni, ahol különös odafigyeléssel pontozták a bírák a kreativitást, a témához való kapcsolódást, valamint az esztétikai jegyeket.

A pontozási rendszer nagyon összetett volt, hiszen a versenyben, az íz, az állag, valamint a hidegérzet többszörös szorzót kapott. Mindemelett pontozták az ízek harmóniáját, a külalakot, és a kreatív ízpárosításokat.

A versenynek hatalmas volt a tétje, hiszen a 7 induló nemzet közül a zsűri csak 4 csapatnak adott lehetőséget arra, hogy megszerezze a kvalifikációt a jövő évi Gelato World Cup-ra (Coppa del Mondo della Gelateria) és képviselje saját nemzetét a világversenyen.

Magyarországnak sikerült, a dobogó 3. helyét szerezte meg, így 2024 januárjában ott lesz a fagylalt világkupán, ahol a világ minden tájáról érkező országokkal méretteti meg magát, köztük Taipei, Dél-Korea, Szingapúr, Brazília, Peru, Argentína, Olaszország, Németország és Ausztria.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Translate »