„Borért” konferencia és „Bortúra” a Vajda Hunyad várban

„Borért” konferencia és „Bortúra” a Vajda Hunyad várban

Ötödik alkalommal került megrendezésre a „BorÉrt” Egyesület szervezésében az a hasznos konferencia és utána a remek hangulatú, kóstolhatással kísért kötetlen beszélgetéseket biztosító rendezvénypárosítás a Mezőgazdasági Múzeumban, mely Budapesten, a Vajda Hunyad várban található. A helyszín sem véletlen, a kezdetektől ad otthont a rendezvénynek a múzeum, hiszen hova is tartozhatna máshova a szülő, a bor, és az intézménynek külön kiállítása is van ebben a témában.

A konferencia résztvevői átbeszélték a borászat és a gasztronómia, a vendéglátás, általában véve a komplett turizmussal való kapcsolatának a fejlesztési lehetőségeit, hiszen egyre jobban körvonalazódik, hogy ezek csak együtt tudnak igazán fejlődni, és kimagasló eredményeket produkálni a turisztikai piacon.

A rendezvény kiemelt vendége volt a Kunsági borvidék, amiről sokan nem is tudják, hogy ez hazánk legnagyobb kiterjedésű borvidéke, és talán a legszélesebb termékkínálatot felvonultató területe. Sajnos a múltbéli rosszabb szakmai és közönségi megítélés még érezteti nyomait, de egyre inkább sikerül bemutatni, tudatosítani a fogyasztókban, a piacban és a szakmai körökben, hogy a teljes megújhodáson átesett borvidék méltó helyet foglal el a magyar borpiacon. Remek ár/érték arányú, üde, friss boraikkal a fiatalabb generációt is sikerrel „szokatják át” a borfogyasztásra, hiszen a magyar „boros nép”, mértékkel ugyan, de nekünk inkább saját remek nedűinket kéne fogyasztani. Több kiállító is kóstoltatta borait, bizton állíthatjuk, hogy bármelyik megállja a helyét a borfogyasztók asztalán.

Természetesen más borvidékek is jelen voltak, mind a haza, mind a határon túli magyar lakta területekről. Képviseltette magát a Vajdaság, Kárpátalja, és a Felvidéki borászok is elhozták boraikat.

Érdemes megemlíteni a Szekszárdi borvidékről a Sárosdi pincészetet, aki a konferencia témájába vágó módon végzik tevékenységüket, nem csupán a borásztara koncentrálnak, hanem pincéjüknél a borkóstolási lehetőségen túl vendéglátással és szálláshely lehetőségével is várják a vendégeket. Így aki remek boraikat elmegy kóstolni, komplett szolgáltatást kap, és ami fontos, nem kell senkinek lemondani a kóstolásról, mert valakinek vezetni kell a szállásra.  www.sarosdi.hu

A Villányi borvidékről a Polgár pincészetet lenne érdemes ugyan ezért a lehetőségért, és komplett szolgáltatás nyújtásért kiemelni, ők már egyedi borvacsorákat, és a szállodában wellness szolgáltatásokat is kínálnak a pincelátogatás és a borkóstolás mellé. Mivel Villány és környéke nem csupán a borról szól, hanem ezernyi más turisztikai lehetőségről is, minden képen érdemes felkeresni. www.polgarpince.hu

A Hajós-Bajai borvidékről a Koch borászatot érdemes kiemelni, őket szintén nem csak tökéletes boraik miatt kell megemlíteni, hanem mert szintén a konferencia témájának megfelelően, egy helyen egyesítik a finom nedűk kóstolásának, a gasztronómiának, és a hangulatos szálláshelynek a lehetőségét, ha arra járunk, feltétlenül keressük fel őket. www.kochboraszat.hu

Ha Tállya környékével simerkedünk, ne is gondolkozzunk más pincészetben, mint az Oroszlános Borbírtok. Szintén nem csak azért, mert remek borokkal várják a hegyek levének kedvelőit, hanem mert a kóstoláshoz finom ételek, hangulatos és kényelmes, wellnessel is kiegészülő szállás lehetőséget is biztosítanak. Érdemes weboldalukat követni, ugyanis komplett csomagajánlatokkal is várják az ideérkező vendégeket. www.oroszlanos.hu

Természetesen ez csupán egy rövid áttekintés a lehetőségekről és azokat a pincészetek emeltük ki, akik a konferencia témájának és konklúziójának megfelelően már komplex turisztikai szolgáltatást nyújtanak a hozzájuk látogató vendégeknek, s akik bemutatkoztak a szakmai és borkedvelő közönségnek a konferencián és az utána szervezett „Bortúrán”.

Köszönjük a „BorÉrt” Egyesületnek szakmai szempontból is ennek a hasznos és tartalmas konferenciának a megszervezését, nagy szükség van az ilyen összejövetelekre a jelen piaci helyzetben, mind a szakma, mind a vendégek szempontjából.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Translate »