Vince nap története

Vince nap története

Január 22-e Vince napja, amely kiemelt nap a borászok és borkedvelők számára, ugyanis ezen a napon jósolják meg az őszi termés minőségét. A Vince-napi szokások fontos szerepet játszanak a magyarság életében, a borvidékeken a mai napig őrzik az ehhez kapcsolódó hagyományokat.

De honnan is ered, és miért is „Vince”?  Nos, a név onnan van, hogy Szent Vincét a szőlészek védőszentjének tartják, kultusza a XI. században terjedt el térségünkben. Zaragozai Szent Vince a 3-4. században tevékenykedett, életéről és haláláról igen keveset tudunk, viszont a korai keresztény idők olyan szentje, akinek igazolni lehet valós történeti létezését. Az, hogy a bor patrónusává vált, nevének köszönhető (Vincent – vinum – bor, Vin-Cent – százszoros bor). Az évszázadok folyamán fokozatosan a borkereskedők, szőlőművesek, vincellérek és pincemesterek védőszentjévé vált.

A Vince naphoz „gyakorlati” és hiedelmeken alapuló hagyomány is kapcsolódik, nézzük meg a legfontosabbakat! A gyakorlatias, hogy Vince-napkor legelterjedtebb az úgynevezett „vincevessző”, amelynek állapotából megjósolható az őszi termés minősége. A néphagyomány szerint január 22-én vesszőket kell metszeni a szőlőből, majd vízbe állítva várni, hogy kihajtson. A szőlővesszőkön található rügyek mennyiségéből lehet következtetni arra, hogy bőséges lesz-e a termés.

A hagyomány szerint a Vince-napi időjárás is befolyásolja a szüretet, ugyanis ha ezen a napon csapadékos az idő, akkor sok bor lesz, viszont ha száraz, a pince üres marad. A legelterjedtebb népszokás szerint pedig sok bort kell inni Vince napján, ha azt akarjuk, hogy ősszel jó termés legyen. Hát erre a népszokásra soha nem kellett korbáccsal kergetni a borkedvelő népeket….

Ami viszont a hegyek nedűinek kedvelőinek fontos, hogy Vince napkor (és környékén is) országszerte számos programon vehetnek részt, a turisztikai, gasztronómiai jelentősége nagyon felértékelődött.  A pincészetekben borkóstolókat, borvacsorákat tartanak, valamint az érdeklődők pincéről pincére látogathatnak a borvidékek dűlőjáró útvonalain, melyet mindenkinek érdemes kipróbálni, reméljük, idén az időjárás nem fogja nagyon befolyásolni a remek programokat…

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Translate »