A Jeli Arborétum csodálatos világa

A Jeli Arborétum csodálatos világa

Stábunk Nyugat Dunántúli barangolásának egyik ékköve a Kám településhez tartozó, Jeli Arborétum, vagyis a „Jeli varázskert”, mely az ország egyik legszebb ilyen jellegű természetvédelmi területe. Igaz, a fő látványossága tavasszal van, amikor milliónyi Rododendron virágzik, de ezt követően is minden képen érdemes felkeresni, ha egy csodálatos környezetben szeretnénk sétálni.

Az erdős, ingyenes parkolóból, reális belépő díj megfizetése mellett indulhatunk a sajnos néhány részen nem igazán jól kitáblázott, viszont szépen kiépített utakon a terület bejárására, de ne aggódjunk, a park nem nagy, és hosszanti elrendezésű, így semmit sem fogunk kihagyni, és el sem fogunk tévedni!

Külön sajátossága a parknak, hogy a látáscsökkentett és vakok részére is külön ösvényt alakítottak ki, így ők is élvezhetik azt a fantasztikus mikroklímát, amit a milliónyi virág, növény, fa és madárka ad.

Az egyes vidékekre jellemző növényzetek elhatárolt területeken találhatók, de mindegyiket érdemes felkeresni, és az őket összekötő erdős részeken is élvezet barangolni. Ha felmászunk a kilátóba, beláthatjuk a terület nagy részét, alattunk pedig tavak fokozzák a látványt.

Minden képen sétáljunk el a lombkorona sétányhoz, melynek használata benne van az árban, sajnos a csúszda csak akkor próbálható ki, ha vezető is van velünk. Ennek az érdekessége az, hogy lehetőségünk van a minket körbevevő növény és állatvilágot a lombkoronák szintjén nézni, ugyanis a sétány maga egy magasan, a fák koronájának tetején levő tulajdonképpeni híd, melyen végig lehet menni.

A források vidéke azért érdekes, mert a fák tövénél, a semmiből tőrnek elő. és csúrgadoznak lefelé a domboldalon a fák gyökereinek ölelésében. Ahogy a parkban rengeteg helyen, itt is padok, asztalok, és kiegészítők várják a látványban hosszabb ideig gyönyörködni vágyókat.

Külön kiemelendő, hogy máshol egyáltalán nem jellemző módon a park tele van tájba illő, tiszta, kulturált illemhelyekkel, de a padok, pihenők, esőházikók száma is feltűnően sok, lépésről lépésre találkozunk velük.

Semmi képen ne hagyjuk ki a tavacskák hangulatos mesevilágát sem! Milliónyi tavirózsa, vízinövény tarkítja a tavakat, körülöttük pedig csodálatos bambuszerdő egészíti ki a képet, hogy egy valóságos mesevilágba érezhessük magunkat!

Persze ezen kívül még ezernyi látványosság, egyedi növényzetet tematikusan bemutató csoportulások és sok-sok más élmény várja a látogatókat, semmi esetre sem szabad kihagyni ennek a fantasztikus álomvilágnak a felkeresését!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Translate »