Sós kürtöskalács, malacfül saláta és ázsiai ízvilágú zöldborsófőzelék

Sós kürtöskalács, malacfül saláta és ázsiai ízvilágú zöldborsófőzelék

Az Év Strandétele idén a boglári Bundi sós kürtőse, a legjobb bisztró étel a zamárdi Tiki Beach Malacfül salátája, a vegán különdíjat pedig az aligai Tarow Borsófőzi Dim Sumja nyerte.

A Balatoni Kör által idén nyolcadszor megszervezett Év Strandétele díjátadóját a fövenyesi strandon található Kalóz Strandbisztróban tartották augusztus 4-én, ahol először a verseny ötletgazdája, Kardos Gábor ismertette a jelenlévőkkel a verseny megszül

etésének körülményeit.

Mi ez a verseny pontosan?

Kiemelte, nyolc éve éppen azért kezdtek el a strandok vendéglátóegységeinek háza táján körülnézni, mert pont ez a típusú vendéglátás kapta számos helyről hideget-meleget, ezért úgy döntöttek, keresnek egy olyan utat, amellyel a legjobb módon lehetne kijönni ebből a negatív hullámból. Emiatt egy rangos szakmai díjat hoztak létre – a kezdetektől fogva a Balatoni Körrel együttműködve, amelyben a tó körül működő strandok büféinek, bisztróinak kínálata van célkeresztben.

Idén 24 ételt neveztek a versenybe, ebből 10 jutott short list-re – ezek közül választotta ki a szakmai zsűri az idei díjazottakat. 

Idei újdonságok

Mint elhangzott, az idei megmérettetés fő újdonsága az volt, hogy külön díjazták a bisztró és a büfé kategória legjobbját. Bisztró kategóriában idén a zamárdi Tiki Beach Malacfül salátája vitte el a pálmát, a büfék versenyében pedig a boglári Bundi Bijó strandbüfé Bundi Nagyon magyaros sós töltött kürtőskalácsa nyert, és a zsűri egy úttal ezt választotta az Év strandételének is az előkóstolók nyomán döntőbe jutott tíz étel közül. 

A Tork Essity Hungary innovációs és fenntarthatósági különdíját Sipos Norbert, a Tork Horeca nagykövete adta át a Tiki Beach Bisztrónak, egy vegán túrógombóc ételért.

Szintén idei újdonság, hogy most először csatlakozott Wolf András séf is a zömmel gasztronómiai szakújságírókból álló zsűrihez. Mint megtudtuk, előző nap a tíz döntős helyen végigkóstolták a nevezett strandételeket a bírálók, és ennek alapján született az eredmény

A díjazott és a döntőbe jutott ételekről

A boglári Bundi Bijó büfé Bundi sós kürtőse (2190 Ft) a mindig édesnek hitt kürtős kalács műfaját forradalmasítja sós változatokkal. Alapja egy kézműves sós kürtőskalács, amibe frissen kevert jégsaláta, madársaláta, rukkola, tepertőkocka, füstölt kolbászkocka, füstölt parasztsonka, színes koktélparadicsom, póréhagymacsíra, enyhén csípős paprikás szósz kerül. Sós kürtőseik elérhetőek még füstölt kacsamellfilével, szarvassonkával, grillezett csirkemellkockával, füstölt lazaccal illetve a vegetáriánusok kedvéért feta sajttal is. 

A Bundi Bijó büfé elnyerte a Tork Év felfedezettje díját is, új helyként tovább erősítve a boglári strand eddig is kiemelkedő Beach Food mezőnyét.

A zamárdi Tiki Beach már koviubi levesével korábban is nyert ezen a versenyen és idén vegán vonalon is nagyot alkottak: köles alapú vegán túrógombócuk pisztáciával és fügedzsemmel a vegán verseny legkreatívabb étele volt (2350Ft). Ez az utóbbi évek minden bizonnyal legizgalmasabb újítása a túrógombóc műfajában.

A bisztró kategóriát megnyerő Malacfül saláta (3450 Ft) tormás almapüré ágyra fektetik a vékony csíkokra szeletelt salátát, ennek tetejére halmozzák a zöldfűszerekkel és virággal díszített malacfület, melyet az abálás után vékony csíkokra vágva szójával pirítanak le, miközben gyömbérrel, szezámmaggal és lime-mal ízesítik. A salátaágy: kínai kel, sárgarépa, kalifornia paprika és póré hagyma vékonyra vágva, tökmagolajjal.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Translate »