Magyar pezsgő sikere Londonban

Magyar pezsgő sikere Londonban

A világ legnagyobb borversenyén, a Decanter World Wine Awards-on magyar pezsgő lett bronzérmes.

A Pearl&Z pezsgő sikere azért is különleges, mert új belépőnek számít a champagne világában. Ez az első évjárat, és máris kitűnő eredménnyel büszkélkedhet. A mezőny kifejezetten erős volt, hiszen idén 54 ország több mint 18 ezer tétele indult a versenyen, amelyet 250 szakértő, köztük 41 Master of Wine és 13 Master Sommelier pontozott.

A bronzérmes pezsgő története úgy indult, hogy a több borászatban is érdekelt tulajdonos, Závodszky Zoltán megálmodta, olyan magyar pezsgőt szeretne készíteni, amely nemzetközi viszonylatban is megállja a helyét. Szakértők javaslata szerint Ausztriából szereztek be itthon is őshonos furmint klónokat, ennek alapján első körben 100 százalék furmint felhasználásából indult a készítés. A 2021-es évjáratba már 25 százalék chardonnay is került, ez az arány később 50 százalékig jut majd el. A tulajdonos szerint tisztán chardonnay pezsgőt készíteni nem kihívás, a furmint viszont kiváló alapanyag, ráadásul nem segy szokásos alapanyag.

Az alapbor elkészítésében és „pezsgősítésében” Bálint László, nemzetközi borakadémikus működött közre. Neki széles rálátása van a nemzetközi piacra, így a Pearl&Z pezsgőt Burgenlandban, a Szigeti Pezsgőpincészetben palackozzák. A burgenlandi pincészetben készülnek a pezsgők Rolls-Royce-ai, itt 350 európai borászat számára készítenek pezsgőt, a tökéletes technológiának köszönhetően.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Translate »