A Fertő tó keleti részének felfedezése 

A Fertő tó keleti részének felfedezése 

Korábbi anyagunkban bebarangoltuk a Fertő tó nyugati részét, ami mind kerékpárral, mind kocsival nagyon könnyen elérhető a magyar településekről, Sopronból. Most tegyünk egy kicsit nagyobb kirándulást, és fedezzük fel a tó keleti részét is, ami csodálatos természeti látványosságokkal és remek strandokkal vár minket.

Mivel a magyar részeken a szállás és ellátás (kivéve talán néhány mini panziót, de ott legfeljebb reggelit kapunk, az éttermek meg drágák, ha nyitva vannak egyáltalán…) tekintetében ezen a részen is verhetetlen a Sopronban ajánlott Lövér Hotel (www.hotellover.hu ) , így ezen kirándulási pontból ajánljuk felfedezni ezt a vidéket is.

Ha keleti irányban indulunk el, számos építtet örökség, kastély, látványosság vár minket a magyar oldalon, ez egy másik cikk témája, hiszen ezek nem kapcsolódnak a tó partjához. Magyar részen sajnos már meg sem lehet közelíteni a vizet. A Fertő-Hansági Nemzeti Parknak csoportok részére, egyéni érdeklődőknek szinte elérhetetlenül, nulla tájékoztatással van kajakozási meg valamilyen madár leses programja, illet a Fertőtáj túra nevű oldal is elméletben ajánlgat programokat, melyekre, még szerkesztőségünk megkeresésére sem reagálnak, ezért úgy érezzük, ezt inkább engedjük el, és lépjük át a határt, jobban járunk.

A magyar közöny és szervezetlenség után egy másik világba lépünk az osztrák államtáblát átlépve, akár kerékpárral vágunk neki, akár kocsival, tájékoztató táblák, térképek tömkelege, minden településen turista információs iroda ezernyi ingyenes anyaggal, térképpel, a bőség zavarából választani sem tudunk… mivel akár egy hétre való lehetőség is simán adódna, ezért mi inkább azokból szemezgetünk kedvcsinálóként, ami könnyen megvalósítható kocsival, kerékpárral egy-két nap alatt is.

Az első település, amit elérünk Illmitz. Maga a település nem a parton fekszik, ha tekerni szeretnénk, itt tegyük le a kocsit, komoly kerékpáros pihenő központ, információs irodával vár minket. Innen induljunk el a pár kilométerre levő partra, ezt kocsival is meg lehet tenni. Útközben kilátók és kerékpáros pihenők segítenek a szikes, majd nádasos Fertőtáj megtekintésében, fotózásában. Kacsák, teknősök, és egyéb állatkák, meg az elmaradhatatlan madár áradat kísérik utunkat a partig, ahol egy minden igényt kielégítő strand várja reális áron a pihenni vágyókat.

Akik kerékpárral vágnak neki a keleti résznek, azok a gyönyörű szikes tájon, illetve a tó partján érik el a keleti part gyöngyszemét, Podersdorf-ot. Sajnos gépkocsival ez az út nem járható, visszatérve Illmitz településre, a főúton tudnak átjutni a meseszép, igazi üdülő paradicsomi településre. Itt minden, de minden a turistákról szól. A kerékpárosokat szerviz, önkiszolgáló gumitöltő, az e-Bike-osokat töltő pontok stb várja, míg a kocsival érkezőket természetesen ingyenes hatalmas parkoló, ingyenes patyolat tiszta mosdók és minden egyéb szolgáltatás kényezteti.

A sétányon sajnos a 400 feletti Euró miatt már a balatoni településekre jellemző áron (de azoknál nagyobb mennyiségű és minőségibb…) kínáló éttermek, cukrászdák, fagyizók várják a turistákat, a partra érve szintén minden igényt kielégítő, gyönyörű strand, megfizethető áron. Ha csak sétálunk, menjünk ki a tó és a település jelképének számító világító toronyig, gyönyörű körpanoráma vár ránk a tóra, és remek fotótéma is.

Ha van kedvünk elektromos csónakokba ülhetünk, és körbejárhatjuk a partvidéket, vagy hajóra szállva kirándulhatunk, mesés naplementét nézhetünk a vízről.

Mind kocsival, mind kerékpárral kb ugyan ekkora út eljutni a már nagyvárosnak számító Neusiedl am See településig, melynek főutcája szintén szinte kompletten a turizmusra épül. Mi viszont térjünk le a partra, ahol már a korábban említett összes szolgáltatás szintén megtalálható, az elmaradhatatlan stranddal együtt. Itt az elektromos csónakokon kívül vízi biciklik is rendelkezésünkre állnak, és ezekhez itt sem kell bemenni a strandra, ha fürdeni különben nem szeretnénk. Az útvonalaink kiegészülhetnek kisebb nádasok világával is, de ha a gyönyörű épített mólon kisétálunk, és kiülünk lábunkat lógatva, a partról is csodás a látvány. A mólón van egy étterem, kávézó is, ha valaki kényelmesebben vagy épen kellemest a hasznossal szeretne gyönyörködni a tó világában.

Igazából kerékpárral innen már érdemesebb visszaindulni ugyan azon a mesébe illő tájon át vezető, kitűnő kerékpárúton, amin idáig jött, az autósoknak viszont ajánlott egy kis kitérőt tenni, nem közvetlenül a parton levő érdekességekhez! Minimális kitérő Frauenkirchen felé venni az irányt, és megtekinteni a részben szabadon látogatható kolostort, és a hozzá tartozó templomot. A szakrális épületek kedvelőinek kihagyhatatlan látványosság!

A határ felé haladva minden képen érdemes elkanyarodni Andau felé. Itt áthaladva a településen menjünk egészen az út végéig, ahol elérjük a Magyarországra vezető kerékpáros, gyalogos hidat. Túl azon, hogy szép részen járunk, és „poén” ide-oda sétálgatni a hídon a két ország között és remek fotótéma, tudni kell, hogy ennek sajnos nagyon szomorú történelmi múltja is van, itt igyekeztek menekülni az emberek ha lehetett a hídon ha nem a kis folyón át Ausztriába. Ezt a történelmi eseményt táblák örökítik meg, részletesen bemutatva a történteket.

Innen már más dolgunk nincs, mint élményekkel gazdagon visszatérni a határ innenső oldalára, és visszatérni szállodánkba egy remek vacsira. A leírt program ha nem fürdünk, egy nap alatt kocsival könnyen bejárható, de ha csak a parti részt vesszük, akkor kerékpárral is, de természetesen az ezernyi egyéb lehetőséget is kihasználva, (hajózás, lovas kocsizás, madár lesek, csónakázások, strandolás, sportolások stb…)ezt napokra is be lehet osztani. A lényeg, hogy vágjunk neki, és ismerjük meg a Fertő tó keleti részének is a fantasztikus, élmény teli vidékét!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Translate »